Beneficiile masajului pentru copiii cu handicap

/ / Modificat: 2012-11-20
Beneficiile masajului pentru copiii cu handicap

Din momentul in care apar in viata noastra, bebelusii incearca sa interactioneze cu noi si sa ne demonstreze de ce sunt capabili. O atingere plina de iubire din partea parintilor joaca un rol extrem de important in dezvoltarea lor fizica si psihica.

Bebelusii si copiii cu nevoi speciale pot reprezenta o adevarata provocare pentru parinti, insa daca reusim sa ne pastram calmul si sa interactionam cu ei intr-un mod cat mai frumos si mai armonios, rasplata este pe masura. Masajul pentru bebelusi poate fi o metoda extraordinara prin care putem sa ii descoperim, sa ii acceptam cu toata inima, sa ii iubim asa cum sunt.

Indiferent de nevoile pe care le au, bebelusii si copiii cu handicap se pot bucura in egala masura de aceleasi beneficii ale masajului ca si ceilalti copii. Nu exista nici un motiv pentru care nu o pot face. Dinpotriva, in cazul lor, efectele masajului sunt si mai importante pentru dezvoltarea fizica si psihica, si mai usor de observat chiar dupa o perioada scurta de timp.

Totusi, datorita faptului ca fiecare copil este diferit, miscarile de masaj trebuie adaptate in functie de nevoile lui. Aici intervine specialistul, care trebuie sa vina in ajutorul parintelui, cu sfaturi si sustinere morala. Grupurile de masaj, la care parintii participa cu copiii si sunt coordonati de un instructor, sunt extrem de utile. In cadrul acestor grupuri familiile nu mai simt stigmatul celor din jur si se pot relaxa si invata impreuna.

Este foarte important insa ca parintii sa fie constienti de ceea ce pot face ei acasa pentru copil si ceea ce poate face un kinetoterapeut la cabinet. Mama sau tatal ii pot oferi copilului un masaj de relaxare, care are rezultate uimitoare, dovedite stiintific, atat pentru ei cat si pentru copil, dar sunt cazuri in care masajul efectuat de un kinetoterapeut este esential pentru recuperarea copilului. In aceste cazuri, parintii pot sa isi maseze copilul acasa, insa numai cu acceptul specialistului, si in concordanta cu sfaturile acestuia.

Masajul pentru bebelusi poate ajuta foarte mult si in cazurile in care copiii au probleme de sanatate grave si sunt in stadii terminale. Astfel, parintii si copiii petrec impreuna clipe pline de gingasie si pot pastra niste amintiri frumoase.

Un copil cu nevoi speciale reprezinta o provocare si in acelasi timp o binecuvantare, ca orice alt copil. Atunci cand interactionam cu ei, cand ii masam, trebuie sa actionam cu atentie la nevoile lor, insa tratandu-i normal, cu respect si iubire.

Mirela Dragota

Instructor de masaj pentru bebelusi

www.masajbebe.ro

http://www.facebook.com/masajbebe

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Masaj bebelusi Ajutor copii cu dizabilitati

Articole recomandate

Citeste si despre