Esti gravida? Iata care sunt cele 14 semne precoce de sarcina

/ / Modificat: 2017-05-19
Esti gravida? Iata care sunt cele 14 semne precoce de sarcina

Inainte sa apara primele semne clare ale sarcinii, asa cum este cresterea in greutate si conturarea burticii, in prima luna, chiar si inainte sa treaca 30 de zile de la conceptie, poti avea o serie de semne care iti dau de inteles ca vei deveni mamica.

Lipsa menstruatiei este semnul dupa care majoritatea femeilor incep sa banuiasca o sarcina, insa sunt multe simptome care pot indica o sarcina chiar si inainte de data la care trebuia sa apara menstruatia, chiar la doua saptamani de la fecundarea ovulului. Multe femei sunt chiar induse in eroare de aceste semne deoarece majoritatea se intalnesc si inainte sa inceapa menstruatia.

Iata care sunt primele semne si simptome de sarcina:

1. Sensibilitatea sanilor

Dupa ce ovulul este fecundat, corpul incepe sa secrete mai mult progesteron, precum si hormonul sarcinii - gonadotropina, cunoscut si sub numele de hCG. Acesti hormoni cauzeaza mai multe schimbari in organism, una dintre ele fiind o sensibilitate ridicata a sanilor: sanii se umfla, ii simti mai plini si mai grei si apare chiar si durerea la atingerea sfarcurilor. In acelasi timp, tuberculii lui Montgomery, glandele sebacee din jurul areolei, devin mai proeminenti.

2. Crampele

Durerile pe care le vei simti la nivelul abdomenului seamana cu crampele menstruale, insa cauza lor este diferita, in sarcina ele fiind provocate de implantarea ovulului in peretele uterului, proces numit nidatie. Uterul se contracta pentru a se pregati de toate schimbarile care vor avea loc in urmatoarele 9 luni, asa ca vei resimti dureri abdominale.

3. Sangerarea vaginala (spotting-ul)

Multe femei confunda aceste sangerari cu apropierea menstruatiei, insa de fapt acesta este unul dintre primele simptome de sarcina: ovulul fertilizat patrunde in captuseala uterului. Nu toate femeile prezinta acest simptom, iar in cazul celor care il au, el poate aparea in mod diferit; poate fi vorba de scurgeri rozalii sau maronii, sau poate fi chiar o sangerare mai abundenta, putand fi confundata chiar cu menstruatia.

4. Oboseala

Extenuarea si oboseala pot aparea foarte devreme in timpul sarcinii, imediat dupa fecundare. Acest lucru se intampla din cauza progesteronului, insa si din cauza ca organismul incepe sa dezvolte bebelusul chiar si dupa doar 2 saptamani de cand ovulul a fost fecundat. Aceasta oboseala o vei resimti mai mult in primul trimestru de sarcina, ulterior starea ta va reveni la normal.

5. Schimbarea culorii mameloanelor

Cresterea nivelului de progesteron cauzeaza si activitatea melanocitelor (celule care produc melanina, pigmentul responsabil pentru colorarea pielii) astfel ca multe femei gravide vor observa o schimbare de culoare la nivelul mameloanelor. Pielea mameloanelor se va inchide la culoare inca din prima luna de sarcina.

6. Greturile

Nu este vorba despre greturile matinale specifice sarcinii despre care am auzit cu totii. In prima luna de sarcina, vei avea parte de o stare de greata provocata fie de mirosuri puternice, fie de inaltime sau din cauza calatoriilor cu masina. Nu sunt la fel de puternice ca cele care apar in a doua luna, nu toate femeile se confrunta cu ele, insa sunt destul de deranjante.

7. Balonarea

La doar cateva saptamani de la conceptie, te vei simti balonata. Acest lucru este tot o consecinta a hormonilor specifici sarcinii, care influenteaza intr-o mare masura procesul de digestie. De altfel, balonarea apare si in perioada dinaintea menstruatiei din cauza nivelului de progesteron si multe femei pot fi induse in eroare de acest simptom.

8. Urinarea frecventa

Printre primele simptome de sarcina se numara si urinarea frecventa! Intreg organismul se pregateste pentru urmatoarele 9 luni in care va avea grija de dezvoltarea bebelusului, inclusiv rinichii, asa ca vei observa ca vei avea mult mai des nevoie la toaleta inca din prima luna de sarcina. Dupa prima luna lucrurile vor reveni la normal din acest punct de vedere, insa urinarile frecvente vor reveni spre sfarsitul sarcinii, cand copilul va apasa pe vezica.

9. Poftele alimentare

Corpul tau este obosit si lucreaza la capacitate maxima, asa ca iti va cere anumite alimente, in special carbohidrati. Sunt pofte mai subtile si nu la fel de iesite din comun ca cele de mai tarziu din timpul sarcinii.

10. Durerile de cap

La inceptul sarcinii te vei confrunta cu dureri de cap de o intensitate medie. Pe parcurs ce organismul se obisnuieste cu nivelul de hormoni din organism, aceste migrene vor disparea.

11. Constipatia

Hormonii sunt responsabili si de constipatie. Daca celelalte simptome se atenueaza odata ce corpul se adapteaza cu sarcina, din pacate constipatia va persista pe parcursul celor 9 luni. Poti insa sa introduci in dieta ta alimente cu un continut ridicat de fibre pentru a contracara acest simptom al sarcinii.

12. Schimbarile de dispozitie

Pe zi ce trece, in organismul tau creste nivelul hormonilor hCG, te vei simti mai obosita si mai iritata. Toate celelalte simptome adunate la un loc iti vor da o stare de indispozitie generala, dar si schimbari bruste de dispozitie.

13. Cresterea temperaturii bazale

Daca incerci de mai multa vreme sa ramai insarcinata probabil esti obisnuita sa-ti masori temperatura bazala in fiecare dimineata, deoarece ea indica de obicei momentul ovulatiei. Daca TB nu scade fata de cea inregistrata la ovulatie, sunt multe sanse sa fii insarcinata. Vei gasi un termometru pentru masurarea temperaturii bazale in orice farmacie.

14. Simtul olfactiv exacerbat

Chiar in primele 30 de zile de sarcina vei simti mirosuri indetectabile de persoanele din jurul tau. Miresmele care inainte nu te deranjau cu nimic, acum iti pot provoca greata. In mod special, femeile insarcinate sunt sensibile la mirosul de mancare gatita (spre exemplu ceapa prajita), fumul de tigara, parfumuri mai tari.

Nu toate femeile insa sunt deranjate de aceleasi mirosuri, sunt femei care in timpul sarcinii nu mai suporta nici mirosul parfumului pe care inainte il foloseau zilnic si nici mirosul sapunului.

Tu ce simptome precoce de sarcina ai avut? Au mai fost si alte semne care iti dadeau de inteles ca vei deveni mamica? Povesteste-ne experientele tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Semne sarcina Simptome sarcina Primele semne sarcina Sarcina Fecundare

Articole recomandate

Citeste si despre