Masajul prenatal

/ / Modificat: 2007-03-29
Masajul prenatal





 

Te sperie transformarile corpului tau? Esti tot timpul stresata si nervoasa desi stii ca asta i-ar putea dauna bebelusului tau? Ti-e dor de clipele in care partenerul tau iti soptea ca arati extraordinar? Incearca o sedinta de relaxare la spa si toate astea vor fi o amintire.

O viitoare mamica are nevoie de mai mult rasfat decat de obicei, mai ales ca in aceasta perioada este mai irascibila si mai nervoasa din cauza transformarilor hormonale care au loc in corpul ei.

Din nefericire, insa, din cauza vietii mult mai alerte de astazi, cei care ar trebui sa-i indeplineasca cele mai mici placeri unei gravide nu mai au timp pentru asta.

Partenerul soseste de cele mai multe ori foarte tarziu de la serviciu si la o ora aceea nu mai are dispozitia necesara sa faca fata capriciilor unei gravide. Pe mama, uneori tindem sa nu o ascultam, caci consideram ca sfaturile ei sunt de mult perimate si depasite.

Iar prietenele, trebuie sa recunoastem, oricat de devotate ar fi amicei lor, au si ele o viata personala si nu-si pot petrece tot timpul liber sustinand moral o viitoare mamica.

Cu toate acestea, cele noua luni de sarcina sunt o taina si o minune in acelasi timp - doua inimi pulsand in acelasi corp – asa incat mamicile ar trebui sa fie relaxate si rasfatate ca sa se poata bucura cu adevarat de acest miracol. Solutia este una foarte simpla – o zi la spa.

O zi la spa sau cum sa-i oferi bebelusului tau o mama fericita

De ce sa nu te bucuri de o zi numai a ta in care sa te lasi pe mainile unui personal calificat care sa-ti alunge toate grijile, sa-ti redea starea de relaxare dupa care tanjesti de atat de mult timp si, mai ales, sa-ti puna in valoare proverbiala stralucire si frumusete a unei viitoare mamici? Cine a spus ca in timpul sarcinii o femeie nu mai este atractiva?

Un masaj spa poate elibera tensiunea acumulata in diverse zone ale corpului (solduri, mijloc, pelvis si glezne). De asemenea, masajul amelioreaza durerea de gat si de spate, elimina toxinele, stimuleaza circulatia de intoarcere care in timpul graviditatii este deficitara, reduce oboseala, stresul si anxietatea, sporind starea de relaxare psihica si emotionala.

Mai mult chiar, masajul ajuta la mentinerea unui tonus mental ridicat, relaxeaza si confera elasiticitate muschilor folositi in timpul sarcinii. Efectuarea unui masaj spa o data la doua saptamani in cel de-al doilea trimestru si saptamanal in cel de-al treilea trimestru de sarcina pregateste corpul pentru nastere, dar si pentru nevoile si cerintele unui nou-nascut.

Si nu uita! Nu numai mama beneficiaza de un masaj spa prenatal, ci si bebelusul, deoarece tehnicile de masaj prenatal ajuta la imbunatatirea circulatiei sangvina care aduce astfel mai mult oxigen si substante nutritive celor doi.

Specialistii sunt de parere ca masajul este recomandat si in primul trimestru de sarcina, dar numai cu acordul medicului curant. Practicarea sportului nu este indicata sub nici o forma deoarece aceasta este perioada in care se formeaza placenta.

Prin ce se diferentiaza un masaj pentru gravide de unul obisnuit?

Masajul penru gravide este efectuat in pozitia pe o parte, avand in vedere ca mamicile nu pot sta intinse pe burta. Asa ca, folosind perne sau paturi speciale, terapeutul va lucra pe o latura a corpului mamei si apoi pe cealalta.

Pozitia acesta este extrem de confortabila si de sigura si permite un masaj usor al soldurilor, picioarelor, spatelui si bratelor.

In cateva cuvinte, beneficiile masajului spa sunt acestea: amelioreaza durerile musculare si articulare, elibereaza tensiunea din organism, ajuta la eliminarea toxinelor si la mentinerea unui tonus ridicat, sporeste starea de relaxare psihica si emotionala si ajuta la diminuarea tensiunii nervoase astfel incat mama se poate bucura de un somn mai usor si mai profund.

Insa rasfatul spa nu se rezuma doar la infrumusetare si terapie prin masaj, ci reprezinta un cumul de mai multe elemente menite sa relaxeze mintea si trupul.

Inconjurata de un decor relaxant, cu lumina difuza si muzica terapeutica spa cu sunete din natura si bucurandu-se de beneficiile aromoterapiei, viitoarea mamica se va simti excelent dupa masajul realizat cu miscari usoare.

Istoria Masajului

Masajul este cea mai veche forma de terapie, iar originea cuvantului vine de la grecescul „massein” si iudaicul „mashesh”. Frecarea unei zone sensibile sau tensionate a corpului pentru a indeparta durerea este un gest omenesc innascut.

Primele date despre tehnica masajului sunt vechi de 3000 i.e.n, fiind considerat alaturi de acupunctura si plante unul din fondatorii medicinei chineze. Masajul chinezesc incepe intotdeauna cu talpile unde se afla terminatii sensibile care corespund fiecarui membru si organ.

Mai tarziu, in India apare masajul yoga, sursa de bunastare si traditie religioasa ce recreeaza armonia vietii. Odata cu propagarea budismului in Asia, thailandezi predicau obiceiul, schimband insa unele practici: masajul tailandez se realizeaza in primul rand cu pumnii dinspre picioare spre cap.

In Grecia antica era folosit de toate persoanele din societate, de la patrician la sclav, impreuna cu uleiuri aromatice. De altfel, Hipocrate, tatal medicinei universale, il recomanda adesea bolnavilor. Si romanii erau adeptii masajului. Se spune chiar, ca Cesar beneficia de cate un masaj zilnic. In imperiu, insa, acesta era realizat mai ales in locuri publice, precum termele, stadioanele, gimnaziile si atelierele de masaj.

De aceea imaginea si credibilitatea acestei practici au avut grav de suferit asa incat Biserica si medicina occidentala au condamnat masajul, interdictie care va dura pana la inceputul Evului Mediu.

Mai tarziu, in sec al XVII-lea, Harvey va descoperi circulatia sanguina, demonstrand ca frictiunile prin masaj sunt extrem de benefice pentru sanatate, iar in sec. al XIX-lea, Per Henrik Ling fondeaza scoala suedeza, bazata pe gimnastica si masaj. De altfel, aceasta metoda va da nastere kinesiterapiei.

Astazi exista mai mult de 80 de tehnici de masaj care sunt impartite in mai multe categorii de baza: masajul chinezesc, thailandez, indian, suedez, american, canadian, masaje utililizate din ratiuni medicale, spirituale si mai ales de relaxare si tonifiere.

Sfat:

Masajul ajuta viitoarele mame sa elimine rezidurile din organism prin intermediul sistemului circulator si limfatic, care combate oboseala ajuntand-o pe gravida sa se simta plina de energie.

Ajutand circulatia, masajul usureaza presiunea asupra inimii gravidei mentinand astfel tensiunea la valori normale. Problemele musculare precum crampele pot fi eliminate.

Masajul ajuta la eliminarea depresiei sau anxietatii cauzate de schimbarile hormonale pe care le resimte femeia insarcinata.

Inainte de a programa orice sedinta, solicita acordul medicului tau. Masajul nu se constituie ca un inlocuitor al ingrijirii corporale prenatale. Masajul nu trebuie efectuat pe abdomen sau in dreptul zonelor cu varice.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre