Emotiile din timpul sarcinii

/ / Modificat: 2011-10-10
Emotiile din timpul sarcinii

Desi fiecare sarcina este unica, anumite modificari sunt comune tuturor sarcinilor normale. Cunoasterea modificarilor fizice si emotionale care apar, ajuta femeile sa inteleaga sarcina si sa aiba o atitudine pozitiva.

Primul trimestru


In timpul primului trimestru dovezile sarcinii sunt limitate la absenta menstruatiei si la pozitivarea testului de sarcina, confirmata si de medicul specialist. Pot aparea cateva modificari fizice, cum ar fi greata, voma, fatigabilitatea sau sensibilitatea la nivelul sanilor.

Aceste simptome sunt frecvente si variaza in intensitate. Apare labilitatea emotionala, iar depresiile, fara un motiv aparent, nu sunt neobisnuite. Modificarile de dispozitie se datoreaza modificarilor hormonale pe care le implica sarcina.

Principalii doi hormoni, care joaca un rol major in sarcina, sunt estrogenul si progesteronul. Modificarile de dispozitie variaza de la fericire la depresie. Femeile plang frecvent din motive minore. Daca sunt intrebate de ce plang, le este imposibil sa gaseasca motivul. Aceasta situatie este foarte tulburatoare pentru soti sau parteneri, facandu-i sa se simta confuzi si nepotriviti, si pentru ca se simt neputinciosi in a opri partenera/sotia din plans, se retrag sau ignora problema.

Deoarece femeile insarcinate au nevoie de foarte multa dragoste si afectiune, acestea ii vor percepe ca fiind neiubitori si neimplicati. Odata ce cuplul intelege ca aceste modificari sunt fiziologice, le va fi mai usor sa treca prin acesta perioada, desi aceasta intr-o anumita masura, va fi o sursa de stres pe toata perioada sarcinii.

Initial, desi sarcina a fost planificata, pozitivarea testului va fi totusi o supriza. Femeia poate avea sentimente de nesiguranta in ceea ce priveste sarcina. Sentimentul ca nu este momentul potrivit pentru un copil, deoarece cariera va fi compromisa, sau stresurile financiare sunt frecvente. Sentimentele de nesiguranta sunt legate de asumarea unei mari responsabilitati, aceea de mama, teama de momentul nasterii etc. Sarcina nu pare a fi reala, pana in saptamana a 12-a cand bataile inimii fatului pot fi auzite cu un aparat Doppler.

Citeste mai multe despre sarcina:



  • Sarcina pe saptamani

  • Saptamana a doua de sarcina, conceptia bebelusului explicata in detaliu

  • Miscarile fatului in pantece

  • Triplul test si diagnosticul prenatal




    Al doilea trimestru

    Cel de-al doilea trimestru este oarecum linistit. Greturile de dimineata dispar de obicei in acest trimestru. Posibilitatea de avea un avort spontan scade. Atractia principala a acestui trimestru este perceperea miscarilor fatului, care incep in cursul celei de a 12-a saptamana. Perceptia miscarilor fetale declanseaza schimbari radicale in sentimentele femeii fata de sarcina. Ea percepe acum fatul ca fiind o persoana reala si devine incantata de sarcina, chiar daca nu fusese asa pana atunci.

    Adesea, femeile sunt pline de energie si se simt mai bine in cel de-al doilea trimestru, denumit adesea stralucirea sarcinii. Cele mai multe femei incep sa poarte haine speciale pentru femei insarcinate. Ele incep sa isi intrebe rudele si prietenii despre sarcina, despre momentul nasterii, pot chiar urma cursuri despre sarcina si nastere.

    Sentimentele si nelinistile experimentate in timpul sarcinii sunt intense si variate, fiind unice pentru fiecare femeie in parte. Acestea fac parte din cursul normal al sarcinii.

    Al treilea trimestru

    Al treilea trimestru combina un sentiment de mandrie cu unul de anxietate despre cum va fi dupa ce copilul se va naste. Datorita abdomenului proeminent care tradeaza o sarcina avansata, femeilor li se va oferi un scaun intr-o camera aglomerata sau unii oameni necunoscuti se vor oferi sa le care bagajele.

    Multe femei au realmente nevoie de acest ajutor, si se vor bucura de acest privilegiu al sarcinii. Din contra, unele femei vor refuza aceste ajutoare, din teama ca aceste gesturi demonstreaza ca sunt neputinciose, sau se vor simti chiar jignite de aceste gesturi.

    In timpul ultimelor saptamani de sarcina, sentimentele de neliniste si anxietate se pot agrava odata cu disconfortul fizic. Pot avea insomnii datorita imposibilitatii de a gasi o pozitie confortabila. Contractiile periodice pot cauza disconfort, la fel ca si pozitia fatului in uter. Femeile se pot simti foarte vulnerabile la refuzuri, pierderi sau insulte in timpul acestei perioade. Se pot simti respingatoare si nedorite de catre sotii/partenerii lor. Nevoile sexuale ale femeilor insarcinate pot fi satisfacute de catre partenerii/sotii lor prin dezmierdari, sarutari si imbratisari.

    Femeile insarcinate sunt dornice ca disconfortul cauzat de sarcina sa se termine, dar in acelasi timp sunt ingrijorate de realitatea de a deveni mame si de modificarile care vor urma in relatia maritala si familie, in special de modul in care ii va afecta pe ceilalti frati noul membru al familiei. Pot fi ingrijorate de durerile nasterii, in special daca au mai avut o experienta neplacuta la nasterile anterioare sau daca nu au mai avut nici o nastere si nu stiu la ce sa se astepte. In timpul ultimei luni de sarcina, femeile sunt preocupate, de asemenea, de sanatatea viitorului copil.<
  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Articole recomandate

    Citeste si despre