Prezervativele feminine

/ / Modificat: 2011-10-10
Prezervativele feminine





 

Ce este un prezervativ feminin?

Un prezervativ feminin este un saculet subtire din poliuretan pe care femeia il insereaza in vagin inainte de a face sex pentru a preveni sarcina si a proteja impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Inele moi aflate la fiecare capat il tin fixat pe loc.

Cum le folosim?

Este nevoie de ceva practica pentru a insera un prezervativ feminin in mod corect. Se simte in mod asemanator cu inserarea unei diafragme. Prezervativele vin lubrifiate cu silicon si o sticla cu lubrifiant pe baza de apa este inclus in pachet. Folositi acest lubrifiant pentru a va asigura ca prezervativul este suficient de alunecos atat in interior cat si in exterior.

Puteti folosi de asemenea si lubrifiant pe baza de ulei, cum ar fi gel de petroleum, daca preferati, acesta nu va strica poliuretanul asa cum ar fi facut-o in cazul latexului. Acum apucati inelul flexibil de la capatul inchis al saculetului si ciupiti-l intr-o directie lunga sub forma de sageata. Separati labiile vaginului si inserati inelul. Apoi puneti degetul aratator in interiorul prezervativului si impingeti inelul in sus atat de mult cat permite astfel incat sa acopere cervixul. Asigurati-va ca prezervativul nu este rasucit.

Cand il inserati in mod corect, va adera la peretii vaginului. Inelul exterior flexibil ramane in afara vaginului si fixeaza prezervativul la acest nivel. S-ar putea sa fie necesare 2 sau 3 incercari pana sa il aplicati corect. Asigurati-va ca penisul este in interiorul inelului exterior. Puteti sa inserati un prezervativ feminin cu cel mult 8 ore inainte de a face sex. Pentru a-l indeparta, rasuciti inelul exterior pentru a mentine sperma in interior, trageti-l usor afara si aruncati-l la gunoi (nu la toaleta). Nu incercati sa-l refolositi.

Cum se simt?

Poliuretanul este mai subtire decat latexul si se incalzeste repede la temperatura vaginului, astfel ca prezervativul feminin permite mai multa sensibilitate pentru ambii parteneri decat o face prezervativul masculin. Unii dintre utilizatori au raportat ca inelul exterior stimuleaza clitorisul in timpul actului sexual. Folositi mai mult lubrifiant daca prezervativul nu ramane fixat sau adera de penis.

Reprezinta prezervativele feminine o alegere buna pentru contraceptia postpartum?

Argumente pro

Prezervativele feminine pot fi o optiune buna pentru tine in calitate de proaspata mamica pentru ca nu interfereaza cu hormonii feminini si nu necesita examen fizic sau o potrivire anume. De asemenea, poliuretanul este mai puternic decat latexul, astfel ca prezervativele feminine sunt mai putin predispuse la  rupere decat latexul din prezervativele obisnuite. Le poti folosi daca alaptezi si daca nu ai alergie la latex. Desi prezervativele feminine sunt din poliuretan, si nu din latex, poti sa ai o asemenea reactia asa ca verifica acest lucru impreuna cu medicul tau inainte de a-l folosi. Si te poti opri oricand daca decizi sa incerci sa ai un alt copil. Un bonus in plus: unele cupluri agreeaza inserarea acestui tip de prezervativ ca parte a preludiului.

Argumente contra

Pe de alta parte, unii oameni considera ca prezervativele feminine sunt mai dificil de folosit corect decat prezervativele traditionale ca acestea sunt mai probabil sa alunece afara. In consecinta, ele nu sunt atat de incredere ca alte metode contraceptive, cu o rata de succes de la 79 la 95%. Aceste lucruri, impreuna cu costul lor ridicat, poate explica de ce prezervativele femeiesti nu sunt atat de bine vandute. Singura marca disponibila, Reality, a aparut pe piata in 1994 si poate fi gasit in unele farmacii.

Prezervativele feminine creeaza predispozitie pentru infectiile urinare (ITU) si genitale?

Nu. Dupa prima folosire, puteti avea simptome ce pot evoca o ITU sau o infectie genitala — cum ar fi pruritul (mancarime), urinare frecventa sau senzatie de arsura cand urinezi – dar asta nu inseamna ca ai o infectie. Probabil ca ai facut o iritatie de la prezervativ, lubrifiant sau spermicid.

Prezervativul feminin nu creste cantitatea de bacterii in organism care ar putea sa cauzeze ITU sau infectii genitale. Dar daca ai simptomele acestea, consulta mai bine medicul curant.

Pot sa le folosesc impreuna cu alte metode ca extra protectie? Puteti folosi spermicide sau un DIU ( dispozitiv intrauterin) impreuna cu prezervativul feminin pentru o protectie mai buna. Dar nu folositi un prezervativ feminin impreuna cu un prezervativ masculin deoarece frictiunea dintre latex si poliuretan poate sa impinga afara prezervativul masculin sau sa provoace alunecarea prezervativului feminin intr-o parte si ruperea. Prezervativele feminine nu sunt proiectate pentru a putea fi folosite impreuna cu diafragma.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre