Ce faci daca regreti numele pe care l-ai pus copilului?

/ / Modificat: 2014-03-03
Ce faci daca regreti numele pe care l-ai pus copilului?

Se mai intampla sa nu reusesti sa te hotarasti ce nume vrei pana in momentul nasterii, iar atunci cand medicii te intreaba numele sa spui primul care iti vine in minte.

Desi lista ta era lunga, fiind presata de timp ai raspuns cu ce ti-a trecut prin gand la momentul respectiv. Oricat ai incerca sa te obisnuiesti cu el, nu reusesti! Iata ce poti face!

Oricat de simplu ar parea, alegerea numelui copilului este o sarcina foarte dificila. Statisticile indica faptul ca 11% dintre parinti regreta ulterior alegerea pe care au facut-o in privinta numelui bebelusului lor.

Pune-i un nume de alint

Pornind de la numele micutului tau creeaza alternative de nume care sa sune cat mai pe placul tau. Joaca-te cu literele si combinatiile din numele ales pana cand gasesti varianta care-ti gadila urechile cel mai frumos. Iata cateva exemple:

  • daca pe copil il cheama Robert ii poti spune Roby sau Boby;

  • daca o cheama Alexandrina sau Alexandra ii poti spune Alex, Alexa, Sandra sau Xandra sau chiar Ina;

  • daca are numele Mariana ii poti spune Mary, Maria, Mery, Mara;

  • daca il cheama Andrei il poti striga Andi, Andu, Andru etc.

Foloseste al doilea nume

Daca ai avut inspiratia de a pune cel putin 2 nume copilului, atunci sarcina poate fi mai usoara, pentru ca unul dintre ele trebuie sa fie mai pe placul tau decat celalalt.

Altfel, mai ai o sansa. Numele de botez nu trebuie neaparat trecut in certificatul de nastere, asa ca ai timp pana la acest eveniment sa te gandesti cum ti-ar placea sa il mai cheme si sa le spui preotului si nasilor alegerea pe care ai facut-o. Este adevarat ca daca il vei striga astfel tot timpul de acum inainte, va trebui sa il inveti sa faca fata confuziilor de la gradinita si scoala in special in privinta birocratiei si logisticii.

Apeleaza la o schimbare legala de nume

Daca niciuna dintre optiunile de mai sus nu iti este pe plac si vrei cu tot dinadinsul ca micutul tau sa aiba alt nume, atunci poti recurge la o schimbare legala a prenumelui copilului.

Schimbarea numelui de familie si a prenumelui pe cale administrativa se face conform Ordonantei Guvernului Romaniei nr. 41/2003 privind dobandirea si schimbarea pe cale administrativa a numelor persoanelor fizice, aprobata prin Legea nr. 323/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

Pentru aceasta trebuie sa depui o cerere de schimbare de nume la serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor aflat in subordinea consiliului local al comunei sau orasului de care apartii ca domiciliu. Exista un demers bircratic destul de alambicat, dar daca esti hotarat sa faci acest lucru, atunci mergi pana la capat.

Schimba-i numele cand este foarte mic!

Numele sunt esentiale pentru sinele si identitatea unei persoane, de aceea este important sa faci aceasta schimbare cand copilul tau este inca foarte mic sau pana cel tarziu la varsta de 2 anisori.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nume copii Alegere nume copil Nume bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre