Scoala Mamelor, pentru femeile aflate in dificultate

/ / Modificat: 2011-06-29
Scoala Mamelor, pentru femeile aflate in dificultate

Proiectul 'MOM UP - Retea de Centre Pilot de Consiliere a Mamelor aflate in situatii dificile de viata' numit, pe scurt, 'Scoala mamelor' a pornit ca urmare a sutelor de mesaje cu rugaminti din partea mamelor din toata tara catre Andreea Marin Banica, pe blog sau prin scrisori.

"Fiind si eu mama, m-am lovit de situatii pe care nu le cunosteam inainte, am inceput sa ma documentez pentru a raspunde sutelor de intreabri pe domeniile de interes din partea mamelor precum: sanatate, legislatie, drepturile femeilor,dezvoltare si formare profesionala sau pur si simplu arta de a trai frumos, prin tot ceea ce am experimentat sau am aflat in propria viata si in calatoriile mele in jurul lumii", spune Andreea Marin Banica, manager de proiect pe site-ul scoalamamelor.ro.

3 centre de asistenta si consiliere pentru mame

Proiectul a demarat la 1 noiembrie 2010 si dezvolta, pentru inceput, 3 centre de asistenta si consiliere la Bucuresti, Ploiesti si Cluj pentru mamele aflate in dificultate - femei care, in ciuda unei situatii financiare bune, si-au pierdut echilibrul si au ajuns, de pilda, in pragul depresiei ce poate duce la decizii regretabile, atat pentru viata lor, cat si pentru cei din jur; mame care nu mai gasesc comunicare cu proprii copii, oameni dragi, care nu mai pot stabili balanta corecta intre familie, profesie si dorintele proprii, dar si mame cu risc de excluziune sociala, cu un grad de saracie extrema, aflate in pragul abandonului copiilor, unice intretinatoare ale familiei, victime ale violentei domestice, ale discriminarii la locul de munca, mame care sufera de depresie post-natala sau de stres post traumatic, aflate in somaj sau avand venit minim pe economie, tinere eleve sau studente care devin mame timpuriu s.a.m.d.

In centrele de asistenta si consiliere, mamicile beneficiala de consiliere gratuita permanenta si consultatii la psiholog, psihiatru si pot participa la dezbateri gratuite cu experti in drepturile femeilor, sanatate, legislatie, formare profesionala, antreprenoriat si comunicare sau la intalniri cu femei care au fost in situatia lor dificila, au reusit sa o depaseasca si au cunoscut ulterior succesul.

Cursuri gratuite pentru mamici

In perioada urmatoare, Scoala Mamelor va organiza cursuri gratuite de formare profesionala atestate CNFPA, pentru a da o noua sansa femeilor care vor sa faca un pas inainte profesional. Mamele pot alege intre cursurile de IT, Antreprenoriat sau Leadership si Comunicare. Datele de inceput ale cursurilor vor fi anuntate pe site-ul proiectului.

Tot pe site, mamele pot gasi informatii diverse necesare lor, specialisti pregatiti sa raspunda intrebarilor lor pe diverse domenii si au posibilitatea sa dialogheze intre ele.

116 111, numarul de telefon in sprijinul mamelor

Gratuit in retelele Romtelecom si Cosmote

De la inceputul lunii mai, o alta componenta importanta este numarul de telefon scurt unic la nivel national, gratuit, la care mamele pot suna 7 zile din 7, 16 ore pe zi, si unde le raspund specialisti care le asculta problemele, le ofera informatii utile, directii de urmat sau chiar duc problemele lor mai departe, catre institutii ale statului abilitate sa le rezolve atunci cand este posibil (este cazul problemelor de ordin juridic).

Acest telefon este necesar mai ales pentru femeile care nu au acces la internet si nici nu-si pot permite sa ajunga intr-unul dintre centre, locuind mai departe de ele.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre