Ce este un parinte elicopter?

/ / Modificat: 2013-11-01
Ce este un parinte elicopter?

Parintele elicopter supravegheaza si protejeaza excesiv copilul, anulandu-i orice incercare de a se exprima liber si de a fi independent. Desi intentiile lui sunt bune, dorinta fiind aceea de a-si proteja copilul de pericole, implicarea exagerata in viata celui mic reprezinta o cale sigura spre cresterea unui copil dependent de "fusta mamei", fara incredere in forte proprii si cu o stima de sine scazuta.

Afla daca te incadrezi in aceasta categorie de parinti, cauzele acestui comportament si consecintele nefaste asupra dezvoltarii copilului!

Ce inseamna parinte elicopter?

Parintele elicopter este o denumire sugestiva pentru parintele care se concentreaza abuziv asupra cresterii si ingrijirii copilului, fiind exagerat de protector. Expresia a intrat in vocabularul de specialitate abia in 2011, dar a fost utilizata prima oara de psihologul american de origine israeliana Haim Ginott, in cartea "Parinti si adolescenti", lansata in 1969.

Este vorba de parintele care pune copilul in centrul universului si preocuparilor si isi asuma creditele pentru succesurile si esecurile lui.  

Cine sunt parintii elicopter si care sunt caractericile lor comportamentale?

Parintii de scolari sau adolescenti sunt cei care cad cel mai adesea in capcana stilului parental de tip elicopter, intrucat sunt cei mai predispusi la a fi:

  • supraprotectori;
  • excesiv de controlatori;
  • perfectionisti.

Specialistii sunt de parere insa ca orice parinte, indiferent de varsta copilului, se poate transforma intr-unul "elicopter". Iata principalele semne sau caracteristici care te ajuta sa iti dai seama daca esti sau nu un astfel de parinte:

  • ai tendinta de a face totul in locul copilului, din dorinta de a-l ajuta si proteja;
  • iti asumi vina in locul copilului pentru greselile pe care le face;
  • iei decizii in locul lui;
  • decizi absolut tot ce este legat de copil - cum se imbraca, ce mananca, unde merge etc.;
  • il intrebi exagerat de des ce face, cu cine vorbeste, cu cine se joaca etc.
  • ai tendinta de a te transforma intr-un detectiv, dornic de a-l urmari peste tot, de a afla din surse apropiate ce face, cum se comporta;
  • esti exigenta cu el, in ceea ce priveste performantele scolare, reusitele proiectelor si ai mereu pretentia ca totul sa iasa bine, chiar daca asta inseamna sa intervii direct pentru a ajunge la astfel de rezultate.

    Cauze ale transformarii intr-un parinte elicopter

    La baza dezvoltarii comportamentului specific unui parinte elicopter stau o multime de motive sau cauze, cea mai frecvent intalnita fiind dorinta de protejare si mentinere in siguranta a copilului. Insa exista si alti factori declansatori ai acestui stil parental daunator dezvoltarii copilului.

    Anxietatea sau teama de viitor

    In conditiile in care lumea in care traim a devenit un mediu periculos, vicios si destul de nesigur pentru viitorul copiilor, tendinta parintilor de a se implica exagerat in viata celor mici este partial justificata.

    Parintele modern doreste sa stie tot ce face si unde este copilul in orice moment, de teama de a nu-l paste vreun pericol, si vrea sa aiba doar reusite in palmaresul personal si scolar, pentru a avea o sansa la un viitor mai bun si la o cariera de succes.

    Parintele devine supraprotector si perfectionist, taind aripile dezvoltarii increderii si stimei de sine a copilului, a independentei si a responsabilitatii, calitati esentiale la maturitate.

    Compensarea lipsurilor din copilarie

    Parintii care au trecut printr-o copilarie nefericita, presarata de lipsuri materiale, sau care au fost privati de atentia celor dragi au tendinta de a-si transforma propriii copii in variante mai bune ale lor. Vor sa le ofere tot ce ei n-au avut, dar si sa fie alaturi de acestia la tot pasul, fara a-si da seama ca se pun in calea dezvoltarii armonioase a celor mici.  


    Presiunea anturajului

    Parintii usor influentabili sunt cei mai predispusi la a dezvolta un comportament de tip "elicopter". Acestia vor sa tina mereu pasul cu alti parinti si sa raspunda pozitiv presiunilor venite din partea celorlalti cu privire la educatia si disciplinarea copilului, pentru ca nu care cumva sa fie catalogati drept parinti neglijenti.

    Esecurile din plan personal sau profesional determina parintii sa devina mult mai atenti la modul in care isi cresc si educa copilul. Din pacate, acestia isi transpun frustrarile in plan parental si invadeaza si controleaza viata celor mici, sufocandu-i.

    Consecintele stilului parental elicopter asupra copilului

    Parintele elicopter are o influenta negativa asupra dezvoltarii copilului. Este guvernat de prea multe temeri sau anxietati, care nu-l ajuta sa-si dea seama de adevaratele nevoi ale celui mic si sa gaseasca un mod echilibrat de a-l disciplina. Este concentrat doar pe ideea de control, protectie si perfectionism si ajunge sa creasca un copil care:

    • are o incredere scazuta in forte proprii;
    • este incapabil de a lua decizii de unul singur (este dependent);
    • nu-si asuma responsabilitati;
    • nu este in stare sa faca fata esecurilor;
    • devine inadaptat social;
    • este incapabil de a se adapta la situatii noi.

    Potrivit specialistilor, parintii de fete sunt mai predispusi la a dezvolta un comportant de tip elicopter. Indiferent daca esti parinte de fata sau baiat, autoanalizeaza-te cu atentie, urmareste semnalele care te avertizeaza ca pici in panta unui astfel de comportament nociv si reevalueaza-ti atitudinea fata de educatia si disciplinarea copilului.

    Infrunta-ti teama de a controla mereu viata copilului, renunta la munca de detectiv si ofera-i putina libertate de alegere si decizie, de care are atata nevoie in viitor. Invata-l sa ia decizii pe cont propriu, sa infrunte esecuri si sa se descurce singur in cat mai multe situatii, daca vrei sa se transforme intr-un adult responsabil si de succes.

    Tu te consideri un parinte elicopter? Cunosti cazuri de astfel de parinti? Crezi ca este un stil parental daunator copilului sau ca supravegherea continua si nevoia de a-l proteja mereu sunt justificate in conditiile in care traim intr-o societate periculoasa? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

    Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Taguri Parinti perfectionisti Parinti supraprotectori Stiluri parentale

    Articole recomandate

    Citeste si despre