Prevenirea gripei prin metode naturale

/ / Modificat: 2005-10-24
Prevenirea gripei prin metode naturale





 

Apropierea sezonului rece creste in fiecare an riscul de aparitie a  infectiilor respiratorii ale cailor aeriene superioare in general si a  gripei in special. Anul acesta aduce un motiv suplimentar de grija:  izbucnirea gripei aviare la pasari, boala provocata de un virus gripal  asemanator (dar nu identic) cu cel care imbolnaveste omul.

Prevenirea imbolnavirilor de gripa si mai ales prevenirea formelor grave  care ar putea sa puna viata in pericol se face cel mai bine prin folosirea  remediului homeopatic "Oscillococcinum", produs usor de gasit in orice  farmacie. Este recomandabila procurarea acestui remediu din timp, deoarece

in caz de epidemie sunt previzibile sincope de aprovizionare.

Oscillococcinum se prezinta sub forma unor tuburi care contin mici granule  de substanta activa. In cazul adultilor si in cazul copiilor de varsta  scolara se administreaza  continutul unui tub (=granulele) sub limba. Cel  putin doua ore inainte si o ora dupa administrare nu se mananca, nu se bea  cafea, nu se fumeaza si nu se foloseste menta (ceai, pasta de dinti etc).

Cand se administreaza Oscillo?

Adultilor sanatosi care nu intra in contact  cu multi oameni (de exemplu celor care lucreaza in birouri) le recomand sa ia Oscillo numai in caz de imbolnavire: schema 2.

Pentru copii, varstnici si adulti cu afectiuni cronice pulmonare sau cardiace, precum si pentru adultii  sanatosi care intra in contact cu multi oameni potential bolnavi sau  purtatori (de exemplu cadre didactice sau cadre medicale) este recomandabila

schema 1.

Schema 1 (=Administrare in scop de prevenire a imbolnavirii) se face prin  administrarea unui tub de granule o data pe saptamana in tot timpul perioadei de risc crescut, dimineata la trezire, cu precautiile aratate privind consumul alimentelor, cafelei, tutunului sau mentei.

Schema 2 (=Administrarea in scop de tratament a bolii deja aparute si de  prevenire a complicatiilor gripei instalate) se face astfel: primele 3  tuburi de Oscillo se administreaza la fiecare 6 ore, urmatoarele 3 tuburi se administreaza o data pe zi. Se continua cu schema 1 dupa terminarea celor 6 tuburi.

Schema 2 are efect NUMAI LA APARITIA GRIPEI, in primele 12 ore de la debutul simptomelor. Exemplu de aplicare a schemei 2: o pacienta constata la ora 11 dimineata aparitia primelor semne (in gripa "adevarata" primele semne sunt de obicei  musculare: dureri ale ochilor la rotirea lor sau dureri ale tuturor  muschilor ("parca as fi batuta"), abia mai tarziu apar semne respiratorii.

Cel mai tarziu la ora 23 trebuie sa ia prima doza de Oscillo. Presupunand ca  ia prima doza la ora 13, va trebui sa mai ia o a doua doza (=al doilea tub)  la ora 19 si a treia doza la ora 1 noaptea. Nu va manca, spala pe dinti,  fuma sau bea altceva decat apa plata intre orele: 11-14; 17-20 si 23-2.  Urmatoarele 3 tuburi se iau cate unul pe zi.

Se poate face o economie  considerand o doza = 1/2 de tub in loc de un tub, fapt care nu influenteaza  raspunsul, deoarece in homeopatie nu este importanta cantitatea remediului. In cazul in care au trecut mai mult de 12 ore de la debutul primelor semne eficienta (puterea de vindecare) administrarii de Oscillo este mult redusa, dar exista o anumita putere de prevenire a complicatiilor: boala isi va urma cursul firesc (aproximativ 7 zile), dar "sansa" de a face pneumonie va scadea.

Administrarea de Oscillo la copii



  

In cazul copiilor mici administrarea de Oscillo nu se face sub limba  deoarece acest lucru ar fi imposibil: se pune continutul unui tub intr-un  pahar pe jumatate umplut cu apa si se agita fara a folosi obiecte metalice  (care inactiveaza remediul): se foloseste fie o lingurita de plastic, fie se roteste paharul pana cand granulele se dizolva in apa.

Dozarea pentru copii mici poate fi aceeasi ca si pentru adulti: o doza= un tub, deoarece in homeopatie este neesentiala cantitatea remediului. In cazul copiilor si adolescentilor care se stiu susceptibili de a prinde usor orice raceala se poate face un tratament de crestere a imunitatii generale, fie prin administrare de Echinacea - tinctura mama (preferabil produs Plantextrakt-Cluj) 10-20 de picaturi in ½ de pahar cu apa in fiecare dimineata, fie prin administrare de Imunogrip (acesta contine mai multe extracte active de plante, principala fiind tot Echinacea) o data pe zi, pe nemancate, 4 zile pe saptamana in tot anotimpul rece.

Tratamentul cu Imunogrip este mai comod, dar putin mai scump decat cel cu Echinacea. Nu am observat diferente in ceea ce priveste eficienta. Prevenirea prin administrare de vaccin gripal injectabil NU este de regula indicata, in ciuda unor mari sume de bani cheltuite pentru promovarea acestor vaccinuri prin mijloacele media.

Exista numeroase reactii adverse care pot aparea imediat si nu creeaza de obicei probleme, sau care pot aparea mai tarziu si sunt mai serioase. Mai mult, vaccinul antigripal nu are efect nici in cazul gripei aviare (pe cata vreme Oscillo are efect), nici in cazul altor infectii respiratorii superioare (pe cata vreme Echinacea are efect).

Administrarea de vaccin antigripal ESTE indicata la varstnicii in activitate care nu au tulburari neuro-psihice dar au afectiuni cronice cardio - pulmonare. Mai ESTE indicata in cazul persoanelor care ii ingrijesc pe varstnicii cu patologie cronica multipla incluzand si boli neuropsihice,  varstnici care nu trebuie sa intre in contact cu alti oameni potential bolnavi: astfel, varstnicii respectivi, fara a fi ei insisi supusi riscurilor vaccinarii, beneficiaza de ceea ce in engleza se numeste "imunitate de turma".

Administrarea de antibiotice nu are efect in viroze respiratorii. Totusi, in unele cazuri de copii mici, de varstnici cu boli cardio-pulmonare sau de persoane cu imunitatea prabusita, medicul poate recomanda tratament antibiotic in viroze respiratorii in scopul prevenirii complicatiilor prin suprainfectie bacteriana.

Administrarea de antivirale (Viregyt, Tamiflu etc) poate avea efect benefic in cazul unor situatii de gripa deja instalata cand au trecut mai mult de 12 ore de la debut, dar trebuie indicate de medic dupa o examinare prealabila.

In concluzie, profilaxia gripei (umane sau aviare) se face cel mai bine cu Oscillococinum. Fiecare pacienta ar face bine sa aiba Oscillo in farmacia casei si sa cunosca modul de administrare. Trebuie calculat un necesar de 6 tuburi pentru fiecare membru al familiei.

De obicei, un ambalaj original contine 6 tuburi, exista si ambalaje mai mici care contin numai 3 tuburi.

Profilaxia altor "raceli" se face cel mai bine cu Echinacea sau Imunogrip.

Sanatate va doreste,

dr. Mihnea DRAGOMIR

specialist in medicina familiei


www.doctordragomir.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre