Boala Sever (Apofizita calcaneana)

/ / Modificat: 2011-10-18
Boala Sever (Apofizita calcaneana)

Boala Sever sau apofizita calcaneana este o inflamatie dureroasa a calcaiului, ce se manifesta in timpul perioadei de crestere. Cei mai multi copii care sufera de aceasta afectiune au varsta intre 10 si 14 ani.

Inflamatia dureroasa a apofizelor calcaniene cauzeaza durere in calcai, insa nu este o boala grava si de obicei nu lasa nicio urma, iar micutul isi poate continua dezvoltarea si activitatea normala dupa o perioada de repaus.

Boala Sever se manifesta prin inflamatia platoului de crestere si este cel mai des intalnit in timpul cresterii rapide din pubertate. Fetele pot fi afectate intre varsta de 8 si 13 ani, in timp ce baietii, care sufera mai des de aceasta afectiune, sunt vulnerabili intre varsta de 10 si 14 ani.

Apofizita calcaneana nu se mai manifesta dupa varsta de 15 ani, cand zonele osoase din calcai fuzioneaza, structura osoasa a piciorului fiind completa.

Cauze

Osul calcaneu (osul calcaiului) se dezvolta tarziu, inlocuind cartilajul din calcai. Masa osoasa poate insa creste mai rapid decat muschii si tendoanele din jur, lucru ce scade flexibilitatea calcaiului si creeaza tensiune.

Cand tendonul lui Ahile se ataseaza de platoul de crestere, activitatea fizica poate provoca tensiuni suplimentare in calcai, lucru ce duce la durere si umflaturi.

Sportul si activitatile care implica alergat si sarituri sunt factorii care contribuie cel mai mult de dezvoltarea bolii Sever. Aceasta afectiune poate insa aparea si in urma statului in picioare perioade lungi de timp.

Factori care contribuie la aparitia apofizitei calcaneene

  • dezvoltarea prea arcuita a arcadei piciorului;
  • situatia in care un picior este mai scurt decat celalalt, care cauzeaza presiune suplimentara asupra tendonului lui Ahile in piciorul mai scurt;
  • obezitatea, deoarece greutatea suplimentara creste presiunea pe care o suporta platoul de crestere.

Simptome

Durerea si sensibilitatea in zona calcaielor sunt primele si cele mai importante simptome ale apofizitei calcaneene. Durerea se poate extinde in ambele parti ale calcaiului si poate cuprinde si talpa.

Alte simptome des intalnite:

  • umflarea si inrosirea calcaiului;
  • dificultati la mers;
  • discomfort la trezire in zona picioarelor;
  • discomfort atunci cand calcaiul este apasat in ambele parti;
  • mersul neobisnuit, care limiteaza presiunea la care este supus calcaiul.


Boala poate afecta unul sau ambele calcaie, iar simptomele se agraveaza in timpul perioadelor de efort fizic si se estompeaza dupa ce picioarele sunt odihnite.

Foto: sportseducation.dk

Tratament

In tratamentul bolii Sever, medicii pun accent pe ameliorarea durerii. In acest sens, se recomanda odihna si evitarea efortului fizic pana la disparitia durerii.

Inotul sau mersul pe bicicleta sunt activitati in care calcaiul este folosit mai putin, insa si acestea trebuie evitate la recomandarea medicului.

Daca simptomele persista sau copilul nu isi odihneste suficient piciorul, acesta poate fi pus in ghips pentru o perioada de la 2 la 6 saptamani.

Alte modalitati de ameliorare a durerii:

  • fizioterapie pentru intinderea muschilor si tendoanelor;
  • aplicarea de gheata (intr-un prosop, nu direct pe piele) timp de 20 de minute, de doua trei ore pe zi, pentru reducerea umflaturii;
  • folosirea unui ciorap special care reduce durerea;
  • analgezice usoare, ce pot fi cumparate fara reteta;
  • antiinflamatorii nonsteroidiene.


In cele mai multe situatii, simptomele dispar complet dupa o perioada de 2-8 saptamani, daca sunt urmate indicatiile medicului. Odata cu disparitia durerii, copiii pot reveni la un regim activ de viata.

Boala Sever poate reveni daca micutul se afla inca in anii de crestere. Cea mai sigura cale de a-ti proteja micutul de apofizita calcaneana este alegerea de pantofi la marimea potrivita, cu talpa speciala care absoarbe socurile. Pantofii cu tocuri inalte sau cei cu greutate mare trebuie evitati.

In jurul varstei de 15 ani, platoul de crestere si tendonul lui Ahile au fuzionat complet, astfel incat boala nu mai poate aparea.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Durere Pediatrie

Articole recomandate

Citeste si despre