Sindromul Eisenmenger la copii

/ / Modificat: 2012-02-21
Sindromul Eisenmenger la copii

Sindromul Eisenmenger apare in general la copii cu defecte cardiace si se caracterizeaza prin cresterea fluxului sanguin care circula catre plamani, din pricina cantitatii exagerate de sange acumulata in partea dreapta a inimii. Hipertensiunea pulmonara rezultata poate fi fatala in combinatie cu alte afectiuni grave, precum sindromul Down.

Depistarea sindromului Eisenmenger se petrece de obicei la varste fragede, insa exista si situatii in care diagnosticul este pus in adolescenta sau in primii ani ai etatii adulte. Copiii nascuti cu un spatiu gol intre ventriculele inimii (defect septal ventricular) sau cu persistenta ductului arterial (ductul arterial nu se inchide la nastere) sunt cei mai predispusi dezvoltarii hipertensiunii pulmonare.

Mecanismul sindromului Eisenmenger

Partea stanga a inimii, mai mare si cu mai mult tesut muscular, genereaza cea mai intensa presiune necesara circulatiei sanguine in tot corpul. Partea dreapta a cordului, mai mica si mai putin vascularizata, asigura pomparea sangelui doar catre plamani. In cazul in care exista un defect anatomic intre cele doua parti ale inimii, sangele va inunda sectiunea cardiaca dreapta, iar sangele in exces va circula mai abundent catre plamani. Hipertensiunea rezultata afecteaza delicatele vase capilare, oxigenul nu mai este transferat in mod optim, iar inima este nevoita sa pompeze sangele mai puternic.

Privarea de oxigen a organismului cauzeaza cianoze si deteriorarea progresiva a organelor. Pacientii cu sindrom Eisenmenger sunt expusi hemoragiilor necontrolate si trombozelor (coagularea sangelui in artere si vene).

Simptomele sindromului Eisenmenger

  • tulburari respiratorii;
  • letargie, oboseala cronica;
  • ameteli si stari de lesin;
  • cianoze;
  • tuse expectoranta cu sange;
  • umflaturi ale varfurilor degetelor;
  • puls neregulat.

              Afectiunea se poate depista cu ajutorul electrocardiogramei si al radiografiei toracice.

              Tratamentul sindromului Eisenmenger

              Copiii cu aceasta afectiune nu au voie sa depuna efort fizic si sunt deseori supusi administrarii de antibiotice (pentru prevenirea infectiilor endocardului).

              Daca defectul cardiac este depistat inainte de instalarea si evolutia sindromului Eisenmenger, sansele vindecarii sunt mari. In caz contrar, hipertensiunea pulmonara necesita o interventie chirurgicala de urgenta (de tip transplant). Rata de succes a operatiilor de acest tip este de 68% dupa un an de la interventie si de 43% intr-o perioada post-operatie de 5 ani.

              • Foto: Freepik.com

              Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

              Articole recomandate

              Citeste si despre