Oreionul (parotidita)

/ / Modificat: 2007-10-22
Oreionul (parotidita)
Intrebare:

- Din nou fiului meu i-a aparut o umflatura sub urechea dreapta. Ca si data trecuta am mers la medic pentru investigatii, dar cei de la Grigore Alexandrescu s-au multumit prin a ne raspunde ca este parotidita (oreion). Stiind care a mai fost problema am mers mai departe si am fost si la spitalul de boli infectioase \"Matei Bals\", unde i s-au facut analizele complete, de sange si analiza pentru a depista daca este vorba de parotidita. Analiza pentru parotidita a iesit negativa, dar si celelalte analize au iesit bune. Va aduc la cunostinta ca am facut pana si testul HIV si a iesit ok. Am rugamintea la dumneavoastra sa ma indrumati spre ce analize trebuie sa fac pentru a depista exact cauza acestei boli.

Raspuns:




 

Parotidita reprezinta inflamatia glandelor salivare parotide, care este determinata cel mai frecvent de catre virusul urlian si atunci se cheama parotidita epidemica sau oreion.

Dar, in rare cazuri parotidita poate avea si alte etiologii: parotidita infectioasa non-urliana, tumori parotidiene, litiaza a canalelor salivare etc.

Parotidele sunt glande salivare situate latero-cervical, sub lobul urechii. Clinic, parotidita epidemica (oreion) debuteaza cu febra, stare generala alterata, pentru ca apoi sa apara unilateral, tumefierea dureroasa a unei glande parotide. Dupa cateva zile poate aparea si tumefierea contralaterala.

Fiind o boala infecto-contagioasa, se raspandeste de la persoana la persoana prin saliva si secretii nazo-faringiene, incepand de la sfarsitul perioadei de incubatie (deci inainte de debutul bolii) si inca 2 saptamani dupa debut.

De cele mai multe ori diagnosticul se stabileste doar prin examenul clinic; in cazurile in care exista dubii in privinta diagnosticului, cresterea amilazelor sangvine sugereaza o afectare a glandelor salivare.

De asemenea se pot doza anticorpii anti-virali. In general boala lasa o imunitate durabila: foarte rar oreionul apare a doua oara la aceeasi persoana.

De aceea si in acest caz, se impune diferentierea acestei tumefieri de o parotidita de alta etiologie decat urliana, litiaza salivara si de o adenopatie latero-cervicala. Ganglionii limfatici situati la acest nivel se pot inflama si determina o adenomegalie care poate fi confundata cu parotidita.

Insa si adenopatia latero-cervicala poate fi determinata de numeroase afectiuni, de gravitate diferita, dar cel mai frecvent apare secundar unor infectii faringiene.

Asadar, un diagnostic corect puteti obtine doar cu ajutorul medicului (pediatru, specialist ORL sau chirurgie oro-maxilo-faciala): in primul rand este necesar un examen clinic atent si in functie de semnele decelate si tinand cont si de investigatiile efectuate deja (este bine sa prezentati medicului exact investigatiile si rezultatele, chiar daca au fost in limite normale) medicul va poate recomanda in continuare si alte investigatii.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre