Urmareste-ne:

Ilinca (Fata)

print email

Semnificatiile numelui Ilinca

lumina, stralucire, stralucire dumnezeiasca

Despre numele Ilinca

Ilinca este un nume romanesc care insa si-a pierdut din utilizare si astazi tot mai putine persoane il au.Numele Ilinca este, potrivit celor mai multe pareri, o forma a numelui Elena, nume cu bogata istorie si multe semnificatii legendare, atat in lumea pagana cat si in cea crestina.  Elena este un nume vechi, de origine greaca care, in limba greaca antica semnifica "lumina" sau "stralucire data de soare". Si cine nu cunoaste istoria Elenei din Troia sau pe Elenei, mama imparatului Constantin cel Mare.

 

Prenumele Elena a devenit faimos, cu aproximativ 800 ani I.C., prin operele lui Homer, "Iliada si Odiseea".

 

Exista si  pareri care spun ca numele de fata Ilinca ar fi o forma feminina a numelui masculin Ilie, nume de origine ebraica, intalnit in Noul Testament sub forma Elias care, in traducere, are semnificatia "Domnul este adevaratul Dumnezeu".

 

Desi Elena este o forma foarte raspandita pe teritoriul tarii noastre, forma Ilinca este si ea preferata de multe persoane.Crestinii ortodocsi cinstesc memoria imparatului Constanin cel Mare alaturi de mama sa Elena in fiecare an, in data de 21 mai.

 

Formele Elena sau Ileana sunt atestate in onomastica din tara noastra inca din secolul al XV-lea si, mai tarziu, apar alte forme printre care si numele Ilinca.

 

Mitologia greaca spune ca frumusetea Elenei, una dintre ficele Regeleui Spartei si sotie a lui Menelaus, l-a facut pe Paris, fiul regelui Troiei, sa o rapeasca de la greci cu ajutorul Zeitei Afrodita. Se spune ca acesta a fost motivul principal de declansare a razboiului Troian care a durat 10 ani.

 


Editeaza

Nume asemanatoare

Elena Ileana

Celebritati cu numele de Ilinca

Ilinca Tomoroveanu (actrita romanca de teatru si film) , Ilinca Goia (actrita romanca de teatru)

Editeaza
Ilinca
Celor carora le place acest nume le mai plac si numele:
Ilinca
Vezi rezultate
OK

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Detalii aici

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:


Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Creeaza cont! sau Urmareste-ne pe Facebook!