Basarab (Baiat) |

Numele de baiat Basarab este de origine romaneasca si are semnificatia de-  posesor, stapan, barbat ilustru, tata conducator, cuceritor.

O interpretare a numelui ii apartine lui B. P. Hasdeu si face obiectul unei foarte intinse, documentate si interesante demonstratii din Etymologicum magnum romaniae. Acesta afirma chiar de la inceput ca - Basaraba este cuvantul cel mai important din intreaga limba istorica a romanilor.

Considerand ca - Basarabii n-au fost o familie, ci o casta, autorul incearca i sa refaca istoria acesteia, pe care o vede intinzindu-se pe o lunga perioada de vreme, din epoca dacilor dinaintea cuceririi romane pana acum cateva secole.

Numele este atestat documentar inca din sec. 13, in sud-vestul Transilvaniei, si din sec. 14 in Tara Oltului, numele Basarab a fost purtat de numerosi domnitori ai Tarii Romanesti. Primul dintre acestia este Basarab I (1310 - 1352), urmeaza nepotul acestuia, Vladislav I (sau Basarab, baron de Fagaras), intre  1364- 1377, apoi Basarab cel Mare sau Vlad Dracul (1436 - 1447).

Cum ti se pare acest nume? Acorda o nota!

Voteaza Vezi rezultate

Celor carora le place acest nume le mai plac si numele: