Urmareste-ne:

Ion (Baiat)

print email

Semnificatiile numelui Ion

a face favoare, a avea mila

Despre numele Ion

Se poate afirma ca Ion a fost si este inca cel mai popular nume de persoana nu numai la romani, ci la toate popoarele europene (in formele specifice fiecarei limbi). Forma romaneasca Ion reproduce un vechi nume pers. ebraic "Johanan", incadrat in bogata familie a teoioricelor frazeologice. Acesta este format din "Jo", abreviere normala si curenta pentru "Jahve" si verbul "hartan" ce inseamna "a face favoare, a avea mila".

 

Johanan insemna "Jahve a avut mila, a facut favoare", si era la origine o formula de multumire adresata divinitatii care a favorizat nasterea unui copil mult asteptat de parinti. Variante: Ioan, Ioana, Oana, Ionescu, Onu, Ionel, Ionela, Nelu, Nela, Ionut, Onuta, Ionica, Nica, Onica, Ionita.

 


Dincolo de originea ebraica, numele Ion are o conotatie religioasa puternic inradacinata in cultura romaneasca. Calendarele crestine celebreaza peste 70 de Sfinti cu acest nume, insa romanii il celebreaza doar pe Sfantul Ioan Botezatorul, sarbatorit anual pe data de 7 ianuarie.

 

Numele se preteaza la tot soiul de alinturi sau derivate: Ionel, Ionut, Ionica etc.

 

Principala trasatura de personalitate a persoanelor care poarta acest prenume este adaptabilitatea, o calitate care ii va ajuta sa reuseasca mai usor in tot ce isi propun. Firea si comportamentul le sunt influentate de mediul in care cresc si de educatia pe care o primesc.


Editeaza

Nume asemanatoare

Ioan Ioana Ionel Ionela Ionica Ionita Ionut Nela Nelu Nica Oana Onica Onu Onuta

Celebritati cu numele de Ion

Ion Dolanescu (cantaret) , Ion Luca Caragiale (dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic) , Ion Creanga (scriitor roman) , Ion Barbu (matematician, scriitor)

Editeaza
Celor carora le place acest nume le mai plac si numele:
Ion
Vezi rezultate
OK

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Detalii aici

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:


Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Creeaza cont! sau Urmareste-ne pe Facebook!