Sexul dupa nastere: 6 probleme si solutiile lor

/ / Modificat: 2017-03-28
Sexul dupa nastere: 6 probleme si solutiile lor

Dupa cele cateva luni de abstinenta sexuala, cam doua inainte si cel putin una dupa nastere, vine si momentul sa primesti unda verde din partea medicului pentru a-ti relua viata intima. Dar oare mai e totul la fel ca inainte?

De la sani lasati, la burtica ce parca pur si simplu nu vrea sa-si revina mai repede la dimensiunea initiala, iti dezvaluim cateva dintre neplacerile cu care se confrunta proaspetele mame cand vine vorba despre sex, dar si solutiile care te vor ajuta sa depasesti aceste momente. 

Partenerul e pregatit, tu inca nu esti

Chiar daca au trecut sase saptamani de cand ai nascut si cicatricea operatiei de la cezariana s-a vindecat, e posibil sa iti lipseasca pofta de sex. Nu subestima ceea ce corpul tau iti transmite: au loc schimbari hormonale majore, uterul e posibil sa nu se fi retras suficient si, in plus, esti epuizata, coplesita de sarcinile pe care le presupune ingrijirea bebelusului. Dincolo de asta, hormonii care stimuleaza lactatia pot reduce libidoul.

Solutia: Ia-o usor. Spune-i partenerului ceea ce simti si cauta sa gasiti impreuna modalitati de apropiere. imbratisari, sarutari sau pur si simplu sa va jucati impreuna cu cel mic. Asigura-l ca trupul tau se va vindeca, ca iti vei recapata dorinta si ca, in curand, te vei simti din nou in forma.

Nu mai ai rabdare sa astepti

E posibil sa te afli si in cealalta extrema. Mai exact, sa simti nevoia de contact intim inainte de incheierea celor sase saptamani dupa nastere in care medicii recomanda abstinenta sexuala. Asta mai ales daca in timpul sarcinii nu ai putut face sex prea des sau nu te-ai bucurat de partide de amor prea relaxante.

Solutia: Intreaba-ti medicul daca iti poti relua viata sexuala. E posibil sa primesti ok-ul mai devreme, mai ales daca sangerarea post-partum s-a oprit. In caz contrar, risti sa te alegi cu o infectie.

Sanii sunt sensibili la atingere

In cazul in care alaptezi, e posibil ca mameloanele sa fie iritate si sa te deranjeze orice atingere. Practic, nicio mangaiere nu mai este la fel de placuta in acest moment, cand sanii sunt inflamati. In plus, e posibil sa fii satula de atingeri cata vreme aproape toata ziua ai copilul la san, astfel ca ai vrea ca macar partenerul sa te lase in pace.

Solutia: Pentru a face sexul mai confortabil, incearca sa porti un sutien in timpul contactului sexual. Este sexy, dar iti si protejeaza sanii. De asemenea, poti incerca sa alaptezi inainte sau cel putin sa te mulgi pentru a elimina laptele si a-ti simti sanii mai putin tensionati, mai putin durerosi.

Sexul nu mai e la fel de placut

Dupa ce ai trecut printr-un travaliu, muschii vaginali e posibil sa se fi intins temporar, ceea ce ar putea face sexul putin diferit fata de cum era inainte sa ai un copil. Nu te ingrijora insa. Aceste diferente sunt trecatoare, iar diferit nu e neaparat rau, ci ar putea fi ceva nou ce merita exploatat ca senzatie.

Solutia: Fa exercitii Kegel! Le-ai mai facut si inainte de a naste, fiindca ele sunt cele care asigura elasticitatea muschilor vaginali. Continua sa le faci si dupa ce ai nascut. In felul acesta vaginul isi va recapata mai repede forma initiala. Fa-le oricand si oriunde. Nu se prinde nimeni.

Contactul intim e dureros

Modificarile hormonale care au loc dupa nastere pot provoca uscarea vaginala, care poate fi sursa de durere in timpul actului sexual. Alaptarea reduce, de asemenea, lubrifierea vaginala.

Solutia: Spune-i partenerului tau despre aceste schimbari fiziologice si folositi un lubrifiant pe baza de apa in timpul contactului sexual. Daca durerea este cauzata de operatia cezariana sau de epiziotomie, mai bine mai asteapta o saptamana sau doua pana ce inciziile se vindeca in totalitate. Daca simti durere sau presiune chiar si atunci cand nu faci sex, discuta cu medicul tau pentru a exclude o infectie.

Te simti neatragatoare

Sanii lasati, cicatricea operatiei, dar si vergeturile sau kilogramele acumulate, toate acestea te pot face sa crezi ca nu mai esti la fel de atractiva pentru partener si sa eviti, in consecinta, relatiile intime.

Solutia: Priveste-ti bebelusul si minuneaza-te de ceea ce ai reusit sa faci! Esti mama! In pantecele tau a crescut un copil pe care l-ai adus pe lume. E aici datorita eforturilor tale. Ce poate fi mai frumos si mai senzual de atat? Ai incredere in partenerul tau. Este cu siguranta impresionat de tine, asa ca nu iti mai face niciun fel de griji. Esti sexy chiar si asa, cu vergeturi si cateva kilograme in plus!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sex dupa nastere Viata sexuala dupa nastere Viata sexuala femei

Articole recomandate

Citeste si despre