Lucruri esentiale de facut inainte sa nasti

/ / Modificat: 2014-07-29
Lucruri esentiale de facut inainte sa nasti

Abia ai aflat ca esti insarcinata, iar euforia este maxima! Bucura-te, dar concentreaza-te pentru ca inainte de a da nastere copilului ai foarte multe lucruri de facut. Ai grija sa nu ratezi nimic. Bifeaza listuta cu cele mai importante dintre ele!

Pune-ti sanatatea la punct!

Primul trimestru de sarcina este cel mai delicat si cel mai susceptibil de potentiale probleme, de aceea trebuie sa fii sigura ca iei toate masurile necesare sa treci cu bine peste el. Primele saptamani de sarcina sunt esentiale in dezvoltarea fatului.

Peste 80% dintre organele coprului bebelusului se formeaza in aceasta perioada. Este esential sa nu fumezi, sa nu bei alcool, sa iti faci toate analizele si sa iei vitaminele prenatale conform indicatiilor medicului.

Stabileste-ti o lista cu intrebari si nelamuriri pentru ginecologul tau!

Inca de la primul control, de confirmare a sarcinii te vor napadi o multime de intrebari si de curiozitati in legatura cu bebelusul tau in formare. Fa-ti o listuta si nu te jena sa intrebi medicul cu privire la orice problema delicata care iti trece prin minte. Este esential sa fii informata!

Somnul si alimentatia trebuie sa fie o prioritate in fiecare zi!

Cel mai comun simptom in prima parte a sarcinii este extenuarea. Din acest motiv, este bine sa profiti acum si sa dormi mai mult (in primul trimestru), deoarece pe masura ce avansezi in sarcina burtica iti va pune bete-n roate in acest sens, iar somnul va deveni mai greoi.

Nici alimentatia nu trebuie sa iti scape din vedere in prima parte a sarcinii. Este adevarat ca schimbarile prin care trece corpul si mai ales greturile de dimineata iti vor taia pofta de mancare, insa este esential sa te hranesti bine si echilibrat pentru a ajuta la dezvoltarea armonioasa a fatului si pentru a nu-l priva de anumite nutrienti esentiale.

Nu este prea devreme sa te gandesti la cresa!

Daca ai de gand sa il dai la cresa pe bebe, atunci este bine sa te interesezi din timp. Poate ca pentru gradi este destul de prematur sa faci planuri, dar te poti interesa de diverse crese si alte institutii pentru bebelusi din care ar putea avea de beneficiat in dezvoltarea lui dupa nastere. Stii bine ca inscrierile se fac cu mult timp inainte, astfel ca este bine ca macar in timpul sarcinii sa le frecventezi si sa te pui la curent cu ofertele.

Este timpul sa spui sefului ca esti insarcinata!

Cel mai bun moment pentru acest anunt este inceputul celui de-al doilea trimestru de sarcina. Este cel mai bine sa faci astfel, pentru ca atunci scade semnificativ riscul de avort spontan sau de alte probleme grave care-ti pot pune sarcina in pericol. Este perioada in care esti mai sigura pe evolutia sarcinii.

E timpul sa te gandesti la schimbarea garderobei!

Incepand cu al 2-lea trimestru de sarcina, chiar mai tarziu un pic incepe sa creasca burtica si ai nevoie de noi hainute. La inceputul sarcinii poti purta inca hainute obisnuite. Daca esti genul care adora hainutele babydoll in general, poti cumpara mai multe modele, pe care sa le porti si dupa nastere, dar daca nu, fii practica si i-ati cateva hainute comode si dragute, dar multifunctionale.

E momentul pentru amenajarea camerei bebelusului!

camera-bebelus

Desi multe gravidute sunt superstitioase si nu cumpara nimic pentru bebe pana la nastere, este bine totusi sa incepi sa te gandesti la incapeerea in care il vei aduce pe bebe pe lume. Reamenajarile, poate zugravirea si alegerea mobilierului dureaza mult timp, iar dupa nastere timpul liber va deveni un lux si nu vei avea timp sa te ocupi de ele. Oricum, cam de la sfarsitul celui de-al 2-lea trimestru de sarcina, grijile cu privire la evolutia sarcinii scad simtitor si te poti ocupa de aceste lucruri.

Pregateste momentul nasterii

Incepand cu intrarea in al 3-lea trimestru de sarcina este cazul sa planuiesti cu atentie momentul nasterii. Sa stii exact spitalul, doctorul, sa ai banutii pregatiti sa te gandesti la hainutele pentru bebe, la bagajul de maternitate etc.

Alege numele bebelusului

Ati tot amanat, v-ati tot gandit, dar este timpul ca spre sfarsitul sarcinii sa va puneti de acord asupra numelui pe care il va purta bebelusul. Nu lasa pe ultimul moment, pentru ca nu stii cand nasti, si este bine sa nu te prinda momentul nepregatita.

Renunta la munca inainte sa intri in travaliu

Majoritatea femeilor aleg sa munceasca pana in ultimul moment, insa specialistii recomanda sa iti iei un timp inainte de nastere doar pentru tine. Asa ca daca ai posibilitatea, macar cu o saptamana inainte de nastere incearca sa sa stai acasa, pentru ca urmeaza o perioada incarcata si stresanta, ai nevoie de reincarcarea bateriilor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina Nastere

Articole recomandate

Citeste si despre