Atonia uterina dupa nastere

/ / Modificat: 2011-11-21
Atonia uterina dupa nastere

Atonia uterina este o conditie medicala caracterizata prin pierderea tonusului musculaturii uterinedupa nastere. Este cauza principala a peste 75-80% din cazurile de hemoragii severe aparutepostpartum si ridica o multime de riscuri pentru sanatatea mamei.

Ce se intampla cu uterul dupa nastere?

Dupa nasterea copilului si eliminarea placentei, in mod normal, contractiile muschilor uterini inchid vasele de sange si reduc fluxul sanguin, ceea ce contribuie la coagularea sangelui si la prevenirea hemoragiilor. Contractiile uterine postpartum sunt firesti si au rolul de ajuta uterul sa se refaca dupa nastere si sa revina la dimensiunile normale, de dinainte de sarcina.

In timpul travaliului si nasterii, medicii sunt foarte atenti si isi iau multe masuri de precautie pentru a preveni atonia. Controlul eficient al stadiului 3 al travaliului ajuta la profilaxia atoniei uterine. Chiar si in cazul in care apare, un control activ al acestui stadiu reduce din severitatea manifestarii ei. Masurile necesare pentru controlarea travaliului includ:

  • administrarea de oxitocina imediat dupa nastere;
  • tragerea blanda a cordonului ombilical in timpul nasterii;
  • taierea rapida a cordonului ombilical.

atonia_uterina_dupa_nastere

Foto:embarazo10.com

Care sunt cauzele atoniei uterine?

Nu se poate vorbi de cauze exacte ale afectiunii. Mai degraba este vorba de o serie de factori de risc care pot aparea in sarcina, sau dupa nastere, si contribuie la pierderea tonusului muscular uterin:

  • supradistensia uterina (in cazul sarcinilor multiple);
  • nasterile multiple;
  • polihidramnioza;
  • macrosomia fetala;
  • folosirea anesteziei cu halogen etc.

Care sunt semnele si simptomele?

Principalul semn al atoniei uterin este hemoragia, care apare adesea vaginal, dar si local, la nivelul uterului. Poate fi moderata sau masiva si poate induce un soc hipovolemic (cresterea pulsului, hipotensiunea, paloare, piele rece, anxietate etc.).

declansare_travaliu

Ce complicatii pot aparea?

Hemoragia postpartum pune o serie de probleme pentru sanatatea mamei, iar daca nu este tratata la timp, poate cauza decesul. Printre cele mai comune complicatii aparute in atonia uterina se numara:

  • anemia feripriva cu oboseala;
  • detresa respiratorie severa;
  • insuficienta renala sau leziuni ale tractului urinar;
  • hematom pelvin;
  • hipopituitarism (sindrom Sheehan);
  • sterilitate.

Care este tratamentul atoniei uterine?

Tratamentul vizeaza in primul rand controlarea simptomului principal: hemoragia sau socul hipovolemic, daca apare. In acest sens, masurile constau in administrarea de oxigen si medicamente care sa opreasca hemoragia, dar si punerea unei transfuzii de sange pentru compensarea pierderilor.

Ulterior, medicii vor incerca mai multe metode terapuetice pentru a stimula tonifierea muschilor uterini si reinitia contractiile uterului.

Este posibil sa recurga la masaj local puternic, care sa reinitieze tonusul muscular, dar sa se administreze si oxitocina, o substanta care favorizeaza contractiile musculare si revenirea uterului la dimensiuni normale. Pentru facilitarea masajului si a celorlalte actiuni terapeutice, este necesara golirea continua a vezicii urinare. Aceste proceduri ajuta si la recuperarea in caz de supradistensie uterina, adica extinderea excesiva a uterului, in special in caz de macrosomie fetala sau sarcina multipla.

Daca se actioneaza exploratoriu asupra uterului, pentru masarea si indepartarea resturilor de cheaguri si placenta ori a altor tesuturi, medicii vor administra si antibiotice pentru reducerea riscului de infectie.

Embolizarea uterina este o procedura la care se apeleaza destul de rar, dar care este eficienta in oprirea sangerarii abundente. Este considerata o procedura radiologica interventionala care se face prin injectarea unor substante speciale.

In cazul in care medicamentele, masajul si oxitocina nu reusesc sa blocheze hemoragia sau sa reinitieze contractiile musculare, se recurge la interventie chirurgicala. Se incearca initial inchiderea vaselor de sange care alimenteaza uterul, dar daca acest lucru nu este posibil, medicii sunt nevoiti sa recurga la histerectomie (indepartarea uterului). Insa acest lucru se intampla doar in cazuri rare si foarte grave, cand atonia si hemorgia postpartum nu sunt descoperite la timp si apar complicatii grave.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre