Pot ramane insarcinata cu o trompa uterina?

/ / Modificat: 2013-11-17
Pot ramane insarcinata cu o trompa uterina?

Atunci cand ai o singura trompa uterina functionala si vrei un copil este normal sa ai cateva dileme si motive de ingrijoarare cu privire la sansele de a concepe un bebelus. Teoretic, sansele de sarcina scad in raport cu situatia in care ai fi avut ambele trompe, dar specialistii asigura ca nu exista niciun impediment in calea conceperii bebelusului mult dorit.

Ce rol joaca trompele uterine in conceptie?

Trompele uterine sunt esentiale in procesul conceptiei:

  • asigura si sprijina captarea ovulului in cavitatea peritoneala;

  • transporta ovulul spre uter;

  • conduce spermatozoidul spre ovul unde se prodice fecundarea.

Majoritatea femeilor care au o singura trompa uterina functionala reusesc sa ramana insarcinate fara probleme. Desi statistic vorbind, sansele de a ramane insarcinata se injumatatesc, majoritatea femeilor nu gasesc o problema in asta.

Conditii esentiale pentru a putea ramane insarcinata cu o trompa uterina

Faptul ca ai o singura trompa uterina nu pune nicio problema in calea conceptiei daca:

  • ai ambele ovare;

  • trompa ramasa este functionala.

Pozitia ovarelor si trompele uterine joaca un rol esential in conceperea copilului. Ovulul lunar este eliberat de obicei in trompa cea mai apropiata de ovar. Daca trompa functionala ramasa este situata pe partea opusa ovarului care elibereaza ovulul acest lucru constituie o problema in calea fertilitatii. Insa chiar si asa, exista o rezolvare si se poate ramane insarcinata cu ajutorul tehnicilor de reproducere umana asistata. Astfel ca, daca sa spunem ca pe cale naturala nu poti concepe un copil, poti apela oricand la la aceste tehnici, care au o rata de succes extrem de crescuta in aceste cazuri.

In orice caz, trebuie sa discuti cu medicul tau despre sansele de a ramane insarcinata in aceasta conditie. Acestea cresc si descresc in functie de particularitatile medicale ale fiecare femei in parte si de alte probleme cu care se confrunta la nivelul sistemului reproducator.

Iti poti creste sansele sa ramai mai repede gravida daca realizezi cu acuratete toate testele medicale recomandate de medic, mananci sanatos, iei suplimente si vitaminele prenatale si faci sport. Cu alte cuvinte, daca nu exista alte afectiuni care sa stea in calea fertilitatii si ai un stil de viata sanatos, sanele tale de a cocepe un copil sunt egale cu ale unei femei care are ambele trompe uterine functionale.

Mamicile din comunitatea Copilul.ro asigura ca se poate ramane insarcinata si cu o singura trompa uterina!

Mamicile trecute prin experiente sau probleme (sarcina extrauterina, blocarea sau infundarea trompelor, impermeabilitatea lor etc.) care au dus la pierderea functionarii unei trompe demonstreaza ca se poate ramane insarcinata cu o singura trompa uterina si iti ofera sfaturi :

Uta08 (sarcina extrauterina) : Eu am avut 2 sarcini extrauterine in 2003 si 2006, una pe stanga si una pe dreapta. La prima nici nu realizam ce mi se intampla. Norocul a facut ca am dat peste un medic extraordinar, care mi-a pastrat trompa, chiar daca mi-a facut operatie clasica. Dupa cele doua aventuri neplacute mi s-au infundat ambele trompe, am facut histero si medicul a reusit sa imi desfunde numai trompa stanga. Minunea a venit in 2007... asa ca, nu va pierdeti speranta, se poate ramane insarcinata si cu o singura trompa si dupa o sarcina extrauterina. Vine atunci cand te astepti mai putin.

Pasy (blocarea trompelor): Poti ramane insarcinata si cu o trompa, fie dupa terapia chirurgicala, fie in timpul /dupa terapia medicamentoasa. Metoda terapeutica o decide numai medicul ginecolog care te-a tratat si te are in urmarire, tu trebuie sa ai incredere in el. Urmeaza tratamentul corect, fereste-te de infectii genitale, de raceala si roaga-te sa fii binecuvantata cu un copilas. Se mai poate desfunda trompa blocata si laparascopic. Se face in sala de operatii,unde se fac 3 incizii si totul se face cu laserul, in doua zile esti acasa. In general medicul decide ce ti se potriveste mai bine.Multa sanatate.

Racheel: Din proprie experienta iti spun ca poti ramane si cu o trompa graviduta.

 

LianaDani: Foarte multe fete raman gravide si numai cu o trompa fara probleme, e bine de investigat si cu laparoscopie sa se vada trompa bine, ca degeaba e permeabila daca e subtire tot poti sa sfarsesti printr-o sarcina extrauterina.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina Sarcina extrauterina Concepere copil

Articole recomandate

Citeste si despre