Deficienta de zinc si infertilitatea

/ / Modificat: 2016-06-16
Deficienta de zinc si infertilitatea

Deficienta de zinc poate fi asociata cu infertilitatea, in special in randul barbatilor. Tot ceea ce mananci poate interveni in sporirea fertilitatii, dar poate determina si probleme in procesul de conceptie a unui bebelus. Unul dintre cele mai importante minerale in vederea imbunatatirii sanselor de conceptie este zincul.

Zincul este un mineral care se gaseste in fiecare celula din organism. El joaca un rol esential in sprijinirea si dezvoltarea sistemului reproducator la barbati. In cele mai multe cazuri, aportul de zinc este asigurat de o dieta echilibrata. Insa unele persoane pot manifesta ceea ce se cheama deficienta de zinc. Aceasta se caracterizeaza prin asimilarea unei doze zilnice insuficiente de zinc.

Cum afecteaza deficienta de zinc fertilitatea barbatilor si a femeilor?

Zincul joaca un rol esential in promovarea fertilitatii ambelor sexe. Femeile cu deficienta de zinc pot sa sufere de probleme de ovulatie sau chiar de absenta ei. In lipsa acesteia, conceptia nu poate avea loc.

La barbati, lipsa zincului este asociata cu impotenta si cu scaderea apetitului sexual. De asemenea, un aport scazut de zinc poate determina probleme la nivel de functionare a testiculelor. O doza insuficienta de zinc, cam de 5 mg sau mai putin, poate reduce nivelul de testosteron.

Si sperma este afectata de deficienta acestui mineral. Se pare ca barbatii care duc lipsa de zinc ejaculeaza o cantitate mai mica de lichid seminal. Zincul are un efect pozitiv asupra performantelor sexuale ale barbatilor. Acesta ajuta la imbunatatirea sistemelor vascular si hormonal la barbati si sporeste circulatia sanguina in zona genitala.

Infertilitatea cauzata de deficienta de fier poate aparea si atunci cand suferi de anumite afectiuni - boala celiaca, boala lui Crohn - care impiedica organismul sa absoarba anumiti nutrienti. In aceste cazuri, organismul este incapabil sa metabolizeze zincul si este privat de acest mineral esential.

Si anumite medicamente pe care le iei pot interfera cu metabolizarea si absorbtia zincului in corp. Exista posibilitatea sa mananci alimente cu zinc sau chiar sa iei suplimente, dar daca urmezi un tratament medicamentos care interfereaza cu acesta, el nu este absorbit si folosit de organism.

Care este doza zilnica recomandata de zinc?

Zincul are mai multe efecte benefice in organism, toate contribuind la sporirea fertilitatii. El intareste sistemul imunitar, "hraneste" celulele organismului si ajuta la dezvoltarea fizica a organelor sexuale ale barbatilor.

Doza zilnica recomandata de zinc pentru adulti este intre 10 si 12 mg pe zi in functie de sex si varsta.

Cum se manifesta deficienta de zinc?

Simptomele care indica lipsa zincului din organism includ:

  • menstruatii rare si din ce in ce mai diminuate;
  • lipsa poftei de mancare;
  • scadere in greutate;
  • slabirea simturilor mirosului si gustului;
  • pete albe sub unghii;
  • acnee;
  • alte afectiuni ale pielii.

Chiar daca deficienta de zinc poate afecta fertilitatea, trebuie sa iei in considerare si alti factori nutritionali sau de mediu care pot cauza infertilitate. Printre acestia se numara nivelurile scazute de vitamina C, fumatul, consumul de alcool si de cafeina.

In ce alimente se gaseste zincul?

Cea mai importanta sursa pentru procurarea zincului ramane alimentatia. Mineralul se regaseste intr-o dieta bogata in urmatoarele alimente:

  • fructe de mare (creveti, stridii);
  • peste;
  • seminte;
  • alune si nuci;
  • branza;
  • carne rosie (de vita);
  • paine integrala;
  • fasole, linte, soia;
  • carne de pasare etc.

Daca este administrat sub forma de suplimente, acesta se regaseste sub forma de capsule. Cel mai bine este ca acesta sa fie asociat cu acidul folic in vederea cresterii sanselor de conceptie.

Inainte de a lua orice supliment cu zinc este indicat sa mergi la medic. Acesta iti va face analizele si iti va recomanda exact doza zilnica de care ai nevoie pentru a echilibra necesarul de zinc.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dieta fertilitate Cauze infertilitate

Articole recomandate

Citeste si despre