Cand infertilitatea este doar in mintea ta

/ / Modificat: 2011-10-13
Cand infertilitatea este doar in mintea ta

Infertilitatea pare sa fie si o boala a mintii tale, nu numai a corpului. Sunt destule situatii in care nu exista niciun motiv medical pentru care voi, ca si cuplu, nu puteti concepe un copil si totusi sarcina nu apare. Cand ai de-a face cu diagnosticul de fertilitate din cauze necunoscute sau inexplicabile, este indicat sa investighezi si sa tratezi cauzele psihologice ale bolii!

Cauze emotionale sau psihologice ale infertilitatii

Infertilitatea nu este intotdeauna o problema 100% medicala. Nu doar bolile sau afectiunile de care sufera corpul tau stau la baza incapabilitatii de a concepe un bebe.

Obtinerea unei sarcini poate fi ingreunata de anumite circumstante care au mai degraba legatura cu psihicul tau. Anumite situatii - tensiuni in relatia de cuplu, probleme la locul de munca, expunerea la stres pe termen lung - pot duce la dereglarea ciclului menstrual la femei, dar si la cresterea riscului de disfunctii erectile sau deteriorarii spermei la barbati. Acestea devin in final cauze ale infertilitatii.

Stresul zilnic la care sunteti expusi amandoi in fiecare zi joaca un rol esential in viata voastra si in starea de sanatate. Sistemul reproducator este controlat de creier. De aceea, atunci cand nu exista dovezi medicale care impiedica conceptia, medicul va pune diverse intrebari personale legate de relatia dintre voi, dar si cu ceilalti, si va sfatuieste sa incercati sa reduceti nivelul de stres inainte de a concepe.

La toate acestea se mai adauga si efectele emotionale nocive (tristete, stres, grija, teama) pe care incercarile esuate de a ramane insarcinata le atrage asupra voastra. Acestea te pot consuma foarte tare, iar tratamentele pentru fertilitate pot fi obositoare si devastatoare pentru sanatatea voastra emotionala.
cauze_psihologice_infertilitate

Foto:instablogsimages.com

Metode de a depasi infertilitatea psihologica

De obicei, atunci cand sunteti diagnosticati cu infertilitate din cauze necunoscute, medicii recomanda sa "umblati" la motivele psihologice care ar putea instala aceasta afectiune. Unele cupluri nu au nevoie de ajutorul unui psihoterapeut pentru a depasi problema, ci doar de cateva trucuri prin care sa restabilezeze armonia emotionala.

Comunicarea si exprimarea sentimentelor


Comunicarea poate fi solutia rezolvarii si tratarii cauzelor emotionale ale infertilitatii. Cel mai indicat este sa vorbesti deschis cu partenerul tau. El trebuie sa fie confidentul tau, iar tu trebuie sa ai puterea sa te deschizi in fata lui.

Descarcarea propriilor temeri si suferinte te pot ajuta sa intelegi mai bine motivele pentru care nu reusesti sa faci un bebe si sa le depasesti mai repede. Acelasi lucru este valabil si pentru partenerul tau.
comunicare_cuplu

Pauza de la conceptie


Daca va simtiti coplesiti in urma incercarilor multiple de a face un copil si a tentativelor terapeutice esuate, este mai bine sa luati o pauza. Aceasta va poate ajuta sa va refaceti si sa va reincarcati bateriile pentru viitoarele incercari.

In perioada de pauza trebuie sa evitati sa va ganditi la sarcina si copii. Simtiti-va bine impreuna si traiti momente placute in cuplu. Cine stie, poate sarcina isi face aparitia pe neasteptate!

Tehnicile de relaxare


Invatarea principalelor tehnici de relaxare reprezinta o oportunitate pentru voi sa va reveniti din punct de vedere emotional. Puteti alege sporturi, tehnici de respiratie, sedinte de acupunctura, dar si alte activitati sau tehnici care sa favorizeze relaxarea.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Stres infertilitate Cauze infertilitate Emotii infertilitate Infertilitate cuplu Infertilitate Fertilitate Sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre