Copiii cu IQ superior, predispusi consumului de droguri

/ / Modificat: 2012-03-07
Copiii cu IQ superior, predispusi consumului de droguri

O noua descoperire vine sa socheze parintii din lumea intreaga, care-si doresc la unison ca micutii lor sa fie cei mai destepti si mai frumosi din lume. Se pare ca exista si "costuri" sau riscuri ale inteligentei peste medie. Cu cat un copil este inzestrat cu mai multa inteligenta, avand un IQ superior, cu atat este mai predispus la consumul si dependenta de droguri la maturitate.

Influenta IQ-ului copiilor asupra consumului de droguri

Potrivit cercetatorilor, cele mai vizate in acest sens sunt fetele. Copilele dotate cu o inteligenta peste medie prezinta un risc crescut sa experimenteze in adolescenta sau la maturitate consumul de cocaina, marijuana sau alte droguri ilegale.

Cercetatorii au facut un studiu pe aproape 8000 de oameni pentru a analiza modul in care coeficientul de inteligenta din copilarie afecteaza comportamentul de la maturitate.

Ei au constatat ca cei care aveau un IQ ridicat la varsta de 5 si 10 ani erau mai predispusi sa consume droguri ilegale la varsta de 16 si 30 de ani.

Inca nu se intelege cu exactitate care este mecanismul prin care inteligenta influenteaza consumul de droguri si nici nu se cunosc cauzele exacte, insa expertii vin totusi cu o explicatie si declara ca "persoanele cu IQ superior sunt mai deschise noilor experiente", adica sunt mai curioase din fire si dornice sa invete mai multe lucruri prin propria experienta.

In urma testelor, specialistii au descoperit ca fetele cu un IQ foarte mare la varsta de 5 ani sunt de 2 ori mai predispuse sa consume marijuana si cocaina pana la 30 de ani decat alte fetite de aceeasi varsta, dar cu un grad de inteligenta normal.

Baietii care au prezentat la 5 ani un IQ superior prezentau un risc de 50% de a consuma amfetamina, 65% de a lua ecstasy si 57% de a se indrepta spre alte droguri ilegale pana la 30 ani, spre deosebire de altii copii de aceeasi varsta, care nu aveau aceeasi capacitate intelectuala.

Constatarile s-au bazat pe IQ-uri masurate de specialisti la varsta de 10 ani.

Statutul social al parintilor, stresul emotional din timpul adolescentei si statutul socio-economic din perioada de adult nu au reprezentat factori de risc si nu au afectat in niciun fel riscul de consum ilegal de droguri.

Descoperirile studiului, un semnal de alarma pentru parintii copiilor inteligenti

Studiul necesita mai mult timp si mai multe rezultate pentru ca specialistii sa isi dea seama cum sa protejeze copiii supra-intelgenti de tentatia de a consuma droguri mai tarziu, la adolescenta sau la maturitate.

Insa un lucru este cert, sustin expertii. Predispozitia acestor copii spre astfel de dependente este un semnal de alarma pentru parintii care au prea multa incredere in astfel de copii.

Majoritatea parintilor considera ca daca are un copil super inteligent, acesta este destul de destept incat sa stea departe de astfel de tentatii nocive, deoarece intelege mai usor care sunt efectele lor dezastruoase.

Dimpotriva, astfel de copii sunt mult mai curiosi si dornici sa experimenteze situatii neprevazute si necunoscute, asa cum este si consumul de droguri, deoarece cauta stimularea si sunt manati de dorinta de a face ei insisi descoperiri noi, care le-ar putea atrage recunosterea parintilor si nu numai. Pot cadea usor in aceasta capcana, care le-ar putea afecta viata pentru totdeauna.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Iq copii Inteligenta copii Consum droguri copii Droguri copii Dependenta droguri adolescenti

Articole recomandate

Citeste si despre