Motiveaza-ti copilul sa invete

/ / Modificat: 2009-11-03
Motiveaza-ti copilul sa invete





 

Multi parinti au probleme cu motivarea copilului sa invete pentru scoala. Exista cateva tehnici prin care poti sa il motivezi pe copilul tau sa invete pentru scoala, cu mai putine amenintari sau proteste din partea fiecaruia.

Motivarea copilului este foarte importanta pentru cresterea increderii in sine si pentru performante scolare mai bune. Citeste mai departe pentru a afla cum poti sa il convingi si tu pe copilul tau sa invete.

Sfaturi pentru motivarea copilului sa studieze:

• In primul rand trebuie sa nu il compari niciodata pe copilul tau cu altcineva (coleg de scoala, vecin, frate, sora etc). Fiecare copil este diferit si special si chiar daca intentia ta este buna si incerci alstfel sa il incurajezi sa invete, nu vei face altceva decat sa ii creezi anumite frustrari.

• Spune-i povesti care sa il motiveze. Explica-i de ce ar trebui sa invete si ce la ce o sa-i foloseasca cunostintele dobandite. Ofera-i copilului tau un motiv pentru care sa invete.

• Nu negocia cu copilul tau si in niciun caz nu il "mitui". Multi parinti au obiceiul sa ofere o rasplata consistenta copilului daca invata, de tipul "Vei primi o bicicleta daca iei note mari". Chiar daca acest lucru il motiveaza pe copilul tau sa invete mai mult, nu este abordarea potrivita. El trebuie sa inteleaga faptul ca invata pentru el si nu pentru altcineva.

• Ai rabdare si tine minte ca este in definitiv un copil si ca va dura pana cand ideea de a invata sarguincios va prinde radacini. Adu-i aminte constant de importanta studiilor. Desi nu il poti forta pe copilul tau sa studieze, poti sa il asisti in incercarile lui.

• Trebuie sa folosesti intotdeauna propozitii afirmative pentru a-l convinge pe copilul tau de importanta studiilor. Nu tipa si nu ridica tonul si nu il critica atunci cand ia o nota mica. Aceste lucruri il vor face sa aiba o aversiune spre invatat.

• Invatatul nu inseamna numai "facutul temelor". Aloca timp pentru "studiu", nu doar pentru "facutul temelor".

• Incearca sa faci din studiu o rutina zilnica. Atunci cand exista o rutina bine stabilita, copilul tau va protesta mai putin atunci cand va veni ora de facut teme. Roaga-l sa inceapa sa studieze in fiecare zi la aceeasi ora.

• Lasa-l pe el sa isi aleaga ora, cu toate acestea, asigura-te ca orice ora si-ar alege o respecta in fiecare zi.

• Incurajeaza-l pe copilul tau sa vorbeasca despre problemele pe care le are la scoala. Vorbeste cu copilul tau despre ce subiecte ii plac sau nu ii plac, care i se par grele, ce probleme are la scoala. Lasa subiectul deschis si vorbeste cu el despre aceste lucruri de cate ori poti.

• Pentru a-l incuraja pe copilul tau, asigura-te ca mediul in care invata este propice studiului. Aloca-i o camera cu cat mai putine lucruri care sa il distraga. Daca acest lucru nu este posibil din cauza spatiului, macar incearca sa ii pastrezi biroul foarte organizat, curat si cu cat mai putine lucruri pe el. Scaunul de la birou trebuie sa aiba neaparat spatar pentru sustinerea spatelui.

• Nu deschide televizorul atunci cand copilul tau incearca sa invete. Poti sta cu el, daca vrei, citind o carte sau o revista.

• Lauda-l atunci cand primeste note bune si incurajeaza-l sa studieze in continuare. Nu il lauda prea tare pentru ca s-ar putea sa devina arogant.

Citeste si Cum sa-i faci pe copii sa citeasca cu placere si Cum sa-ti inveti copilul matematica intr-un mod distractiv.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre