Urmareste-ne:
Get Adobe Flash player

Evaluarea copiilor pentru clasa 0 (pregatitoare) sau clasa I

08 Ianuarie 2015

Evaluarea copiilor pentru clasa 0 (pregatitoare) sau clasa I se desfasoara in intervalul 20-29 februarie 2012. Testarea este una de tip psihosomatic si ii ajuta pe specialisti sa stabileasca la care clasa (0 sau I) vor putea fi inscrisi copiii de 6 ani in anul scolar 2012-2013, pe baza anumitor abilitati care reies in urma evaluarii.

copil-invatare

Foto: scholastic.com

Conditii in care evaluarea psihosomatica a copilului este obligatorie

Evaluarea psihosomatica pentru inscrierea in clasa 0 sau I nu este obligatorie pentru toti copiii.

Potrivit "Metodologiei privind cuprinderea copiilor in clasa pregatitoare si in clasa I pentru anul scolar 2012-2013" exista doar doua situatii in care evaluarea este obligatorie, astfel:

  • copiii care solicita inscrierea in clasa I si au implinit varsta de 6 ani pana pe 31 august 2012, dar nu au frecventat grupa pregatitoare (la gradinita);
  • copiii care solicita inscrierea in clasa 0, dar implinesc 6 ani in intervalul 1 septembrie -31 decembrie 2012.

Evaluarea psihosomatica se face in centre speciale, repartizate in toate orasele tarii, in intervalul 20-29 februarie. Programarea si evaluarea se fac pe baza unei cereri depuse de catre parinti la secretariatul scolii la care se doreste inscrierea copilului. Cererile de solicitare a evaluarii se completeaza in ziua in care este evaluat copilul, la centrul unde are loc testarea.

Inaintea evaluarii psihosomatice trebuie sa mergi cu copilul la medicul de familie sau pediatru pentru a obtine o adeverinta care atesta faptul ca cel mic este "sanatos clinic" sau "apt pentru scoala".

In ce consta evaluarea psihosomatica a copilului pentru inscrierea in anul scolar 2012-2013?

Este esential ca fiecare parinte sa stie ca evaluarea psihosomatica nu masoara nivelul de inteligenta sau alte aptitudini psihologice ale copilului. Ea este realizata doar cu scopul de a identifica daca prescolarul care urmeaza sa frecventeze clasa 0 sau I dispune de aptitudini sau abilitati necesare pentru a-i putea face fata.

Exista posibilitatea ca specialistii sa descopere copii de numai 6 ani care, pe baza rezultatelor evaluarii psihosomatice, sa fie pregatiti sa intre direct in clasa I, fara a mai fi nevoie sa treaca prin clasa pregatitoare. Acest lucru se intampla daca psihologii care-i testeaza descopera ca au un grad de dezvoltare mai ridicat decat alti copii de varsta lui.

Cum sa reactionezi atunci cand copilul tau are un esec? Afla parerea specialistului!

Cu alte cuvinte, evaluarea psihosomatica incearca sa ajute parintii sa ia cea mai buna decizie pentru viitorul scolar al copilulului.

Testarea are loc la data si ora afisate in programul postat la fiecare centru de evaluare, dureaza aproximativ 10 minute si se face doar in prezenta parintelui.

Evaluarea propriu-zisa consta in teste cu 20 de intrebari pentru clasa pregatitoare sau 0, respectiv 25 de intrebari pentru aspirantii la clasa I.

Testele sunt aplicate de catre specialisti psihologi, si cuprind intrebari legate de cunostinte si informatii esentiale, pe care orice copil trebuie sa le detina pana la varsta de 6-7 ani – cum ar fi sa numere, sa spuna anotimpurile sau sa recunoasca diferite culori.

Nu exista seturi de intrebari standard. Psihologul le poate schimba pe parcurs, in functie de cum se desfasoara evaluarea, insa gradul de dificultate ramane acelasi.

Pentru ca un copil sa primeasca raspuns favorabil pentru inscrierea in clasa la care aspira, trebuie sa raspunda corect la cel putin 75% din intrebarile puse la evaluare.

Rezultatele testarii nu se dau pe loc. Se transmit in scris, a doua zi dupa evaluare, si pot fi ridicate de parinti de la locatia in care copilul a fost evaluat.

In cazul in care copilul primeste rezultat favorabil, parintii pot urma demersurile pentru inscrierea copilului in clasa la care a aspirat. Inscrierile incep pe data de 5 martie.

In cazul in care primeste rezultat nefavorabil, in anul scolar 2012-2013, copilul fie ramane la gradinita in grupa pregatitoare (in cazul in care era testat pentru clasa 0), fie intra in clasa pregatitoare (daca era evaluat pentru clasa I).

Parintii nu au dreptul sa conteste rezultatul.

Citeste si despre:

COMENTARII

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA
OK

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:


Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Creeaza cont! sau Urmareste-ne pe Facebook!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul