Cum protejezi auzul copilului tau?

/ / Modificat: 2012-01-19
Cum protejezi auzul copilului tau?

Copilul tau este expus zilnic la sunete si zgomote care depasesc cu mult nivelul maxima admis de decibeli pentru protejarea auzuluil Poluarea fonica a castigat mult teren in fata altor forme de poluare si a ajuns sa fie in fruntea celor mai periculoase tipuri de poluare pentru sanatate. Auzul copilului este extrem de sensibil si vulnerabil si risca sa fie afectat mai usor decat la adulti. Iata cum sa il protejezi!

Cum afecteaza zgomotele puternice auzul copilului?


Copilul are un auz mult mai sensibil si vulnerabil decat adultul. Ei sunt predispusi la pierderea auzului indusa de zgomot. Afectiunea se dezvolta gradual, asimptomatic doar din cauza supraexpunerii la zgomote puternice.

Expunerea excesiva la zgomote puternice duce la deteriorarea si afectarea receptorilor senzoriali microscopici din urechea interna a copilului. Exista intre 15.000 si 20.000 de astfel de receptori in cohlee. Atunci cand sunt afectati ei nu mai au capacitatea de a transmite sunetele catre creier.

Pierderea auzului din cauza zgomotelor este ireversibila. Copilul poate fi ajutat sa auda cu ajutorul protezelor auditive, dar spre deosebire de ochelari, care au uneori rolul de a corecta vederea, protezele auditive nu vindeca problema. Ele trebuie purtate toata viata.

Cum protejezi auzul copilului?

Expertii sunt de parere ca primii ani de viata ai copilului sunt cruciali pentru dezvoltarea lui in copilarie si la maturitate. Un auz deficitar sau pierdut complet pune mari probleme in dezvoltarea limbajului, vorbirii si in procesul de invatare.

Din fericire, pierderea auzului indusa de zgomote este destul de rara si de obicei este detectata de timpuriu la copii. Diagnosticarea timpurie a afectiunii te poate ajuta sa iei masurile necesare pentru a-l preveni pe micut de pierderea totala a auzului.

  • evita expunerea copilului la surse de zgomote puternice - televizor, calculator, combine muzicale, playere de muzica etc.;
  • cumpara-i copilului casti de ascultat muzica adecvate, care sunt dotate cu masuri de protectie;
  • invata copilul sa poarte dopuri de urechi in medii cu zgomote puternice (concerte, petreceri etc.);
  • asigura-te ca zgomotele pe care le scot aparatee electronice si electrocasnice din casa sau de la scoala ori gradinita se ibscriu in limitele normale;
  • fa mici modificari in casa, in special daca locuinta ta este pozitionata intr-o zona cu trafic intens sau langa fabrici industriale ori alte zone comerciale intens circulate etse bine sa faci cateva schimbari pentru a diminua zgomotul in casa izolarea peretilor casei, geamuri bine montate si care se inchd etans (termopane speciale) etc.


Copilul nu trebuie sa fie expus niciodata la surse de zgomot care depasesc 120 de decibeli. Evita sa obisnuiesti copilul sa frecventeze spatii si medii cu zgomote puternice si nu in ultimul rand, fa-i o educatie in acest sens. Explica-i de ce nu are voie sa asculte muzica tare si cum ii afecteaza sanatatea. Micutii nu trebuie sa fie obligati sa faca unele lucruri, ci ajutati sa inteleaga ca nu este bine ei sa le faca.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Auz copii Afectiuni aparat auditiv

Articole recomandate

Citeste si despre