Zgomotele si copiii, cand sunt o problema?

/ / Modificat: 2011-07-18
Zgomotele si copiii, cand sunt o problema?

art_dezvoltare_fat_poluare_sarcinaZgomotele puternice la care sunt supusi uneori copii le poate afecta serios auzul. Specialistii sustin ca apar consecinte atat in dezvoltarea fizica si psihologica, cat si in procesele de invatare sau in comportamentul lor.

Poluarea fonica are efecte nocive inca din timpul sarcinii la fat si se accentueaza dupa nastere, pe masura ce creste.

In multe cazuri parintii nici nu constientizeaza ca expun copiii unor zgomote prea puternice pentru varsta lor. Bebelusii sunt cei mai afectati, dar si copiii mai mari au de suferit.

Zgomotele albe sunt considerate cele care au un efect calmant asupra bebelusilor. Uneori parintii sunt sfatuiti sa se foloseasca de zgomote albe pentru a-i calma din plans sau dintr-o criza de colici. Printre acestea se numara ciripitul pasarelelor, vuietul valurilor, briza marii si alte sunete din natura. Insa tot ce nu se incadreaza in zgomote albe poate avea repercusiuni asupra sanatatii micutilor.

papusa_jucarii_periculoase_auz_copiiCare sunt zgomotele periculoase?

Pe langa zgomotele provocate de muzica data foarte tare, claxoane, tipete, latrat puternic de caine si alte zgomote deranjante, si jucariile sunt un pericol pentru ei.

Exista pe piata o sumedenie de jucarii periculoase pentru auzul copiilor de toate varstele. Printre acestea se numara:

  • pistoale cu capse;
  • papusi vorbitoare sau puternic zgomotoase;
  • jucarii cu claxoane, sirene etc.

Medicii considera ca zgomotele mai mari de 80 de decibeli sunt periculoase auzului, in special la copiii pana la varsta de 7 ani. Chiar si dupa aceasta varsta trebuie sa fii precauta. Este bine sa eviti sa expui copilul la zgomote foarte puternice.

Pentru copiii care depasesc varsta de 10 ani volumul poate urca la maxim 120 de decibeli. Este indicat sa controlezi nivelul de zgomot la care este expus copilul pana la 18 ani. In orice caz, trebuie evitate zgomotele puternice apropiate de urechea copilului.

art_1_auz_bebelusRiscurile zgomotelor puternice asupra sanatatii copilului

  • afecteaza dezvoltarea limbajului si a vorbirii (mai ales daca expunerea are loc la varsta la care dezvoltarea e maxima - poate afecta cititul, vorbitul si capacitatea copilului de a asculta);
  • probleme de invatare – expunerea la zgomote impiedica micutul sa se concentreze, sa auda si sa citeasca si determina deficiente de invatare, probleme de randament si performante scolare scazute;
  • probleme de auz – tinitus – perceperea anormala a unor sunete in ureche este asociat cu mai multe forme de afectiuni ale auzului;
  • probleme ale sistemului cardiovascular – creste presiunea arteriala si determina aparitia altor afectiuni cardiovasculare;

Cum reduci riscurile?

In primul ca trebuie sa fii foarte atenta sa nu expui bebelusul la zgomote puternice inca din sarcina. S-a demonstrat ca auzul le poate fi afectat inca din cavitatea intrauterina. Apoi, cand este bebelus trebuie sa il tii departe de astfel de zgomote.

Pe masura ce creste este important sa il inveti sa se protejeze de efectele nocive ale zgomotelor. Incurajeaza-l sa stea departe de galagie sau – daca nu are incotro – sa foloseasca doape de urechi speciale pentru protectia urechilor.

Asigura-te ca micutul doarme numai intr-o locatie linistita, fara zgomote puternice si ca nu creste intr-un mediu cu tipete si agresiuni.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Zgomote copii Afectiuni aparat auditiv Auz copii

Articole recomandate

Citeste si despre