Sporturi potrivite pentru copiii de 2-3 ani

/ / Modificat: 2012-11-07
Sporturi potrivite pentru copiii de 2-3 ani

Sportul este una dintre cele mai frumoase si sanatoase activitati pe care le poate face copilul pentru a creste si a se dezvolta armonios. Chiar daca micutii de 2-3 ani par prea mici pentru a fi inscrisi la unele sporturi, trebuie sa afli ca exista cateva activitati pe care sunt mai mult decat capabili sa le practice in siguranta. Iata ce sporturi sau activitati fizice se potrivesc copilului la aceste varste!

Sportul la 2-3 ani, ales in functie de aptitudinile fizice sau motrice


Chiar daca a trecut ceva timp de cand micutul tau a facut primii pasi, nu inseamna ca la 2-3 anisori este apt sa practice sporturi cu dificultate mare. Alegerea sportului potrivit pentru aceasta grupa de varsta trebuie sa se faca in functie de aptitudinile fizice sau motrice pe care le detine micutul.

Copiii mici, de 2-3 ani, nu sunt capabili sa urmeze sporturi complexe, organizate. Ei nu sunt capabili sa fie atenti, sa urmeze instructiuni si sa inteleaga toate recomandarile instructorilor.

Activitati fizice si sporturi pentru copilul de 2-3 ani



Foto: kiddycat.co.uk

Multe dintre activitatile fizice pe care le poate urma micutul nu sunt considerate sporturi de performanta, dar constitiue surse importante de miscare pentru el si trebuie incurajate constant in viata lui.

Alergare


Ca este vorba de leapsa, intreceri cu alti copii sau pur si simplu explorarea naturii in pas alergator, copilul poate fi incurajat sa alerge in voie, sub supravegherea ta atenta. Este un fel de jogging pentru copii, dar mai distractiv si neorganizat.

Scoate-l mereu pe micut afara si lasa-l sa alerge si sa faca cat mai multa miscare fizica alaturi de alti copii.

Catarari


Dupa ce micutul face primii pasi si devine stapan pe mersul lui, el se plictiseste repede de mers si trece la alta etapa: catararile. De pe la 1 an si ceva, va fi dornic sa se catere peste tot pe unde apuca - pat, mobila, carut, bancute etc.

Daca observi ca nu este o placere de moment si ca adora sa se catere, du-l in spatii de joaca organizate unde sunt montate panouri speciale de escalada si unde micutul tau s-ar putea distra punand in practica noul "hobby".

Inot


Micutii pot fi introdusi in bazin si pot face cunostinta cu apa din piscina inca de cand sunt bebelusi. Insa abia dupa varsta de 3 anisori pot invata si respecta directivele instructorilor de inot pentru a inota.

Pe la 2 ani si jumatate, copilul poate lua lectii de initiere in inot. Este vorba de activitate acvatica si de o pregatire pentru miscarile specifice inotului. Se vizeaza in special:

  • adaptarea in mediul acvatic;
  • capacitatea de deplasare in mediul acvatic;
  • stimularea dezvoltarii psihomotrice;
  • cresterea rezistentei si capacitatii de efort;
  • incurajarea pozitiilor si miscarilor pentru inot (ale membrelor, corpului etc.);
  • dezvoltare fizica armonioasa si crestere frumoasa.

Gimnastica ritmica


Miscarile de gimnastica, alaturi de un instructor specializat, pot fi initiate inca de la 2 anisori la copii, insa primele lectii de gimnastica ritmica vor fi luate abia dupa 3 ani.

Gimnastica este un sport potrivit adesea pentru fetite, dar exista si baietei pasionati de acest gen de sport. Se pune accentul pe coordonare, flexibilitate, echilibru etc. Este un sport gratios si elegant, de aceea este ales mai adesea de fete.

Bicicleta


Copilul poate fi invatat sa mearga pe bicicleta de la varste foarte mici. Inca de la 2-3 ani, copilul poate exersa si invata miscarile de baza de pe triciclete (biciclete care au roti ajutatoare), pentru ca, treptat, sa inceapa sa mearga fara suport.

Volei, fotbal sau baschet


Nu te gandi sa cauti un club sportiv in care sa inscrii copilul pentru a face aceste sporturi. La 2-3 ani nu ai nicio sansa sa il inveti sa practice organizat sau in echipa astfel de activitati.

Insa este de ajuns ca micutul sa aiba o minge pentru ca voi, parintii, sa il ajutati sa descopere care sunt miscarile de baza in volei, baschet sau fotbal. Puteti sa va impartiti sarcinile: taticul il invata fotbal sau baschet, iar tu volei, insa nu incerca sa il obligi sa faca unul dintre ele, daca nu vrea. Jucati-va relaxat cu mingea, dand cu piciorul in ea sau aruncand-o de la unul la altul si lasandu-l doar pe el sa aleaga care miscari ii sunt pe plac.

Daca micutul tau descopera ca unele miscari ii plac mai mult, s-ar putea sa fie tentata sa urmeze si cursuri sau clase pentru a aprofunda acel sport.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Inot copii mici Catarat copii

Articole recomandate

Citeste si despre