Riscurile sportului (competitiv) de performanta asupra copiilor

/ / Modificat: 2011-05-25
Riscurile sportului (competitiv) de performanta asupra copiilor

Sportul de performanta sau competiv poate avea si efecte negative, mai ales in dezvoltarea copiilor. Desi le asigura o crestere armonioasa si o conditie fizica de invidiat si ii invata lectii importante de viata, uneori sportul poate supune copiii unor riscuri importante. Printre cele mai importante se numara maturizarea precoce, sindromul Burn Out, insomnie, stres sau accidentari frecvente.

Le "fura" copilaria putin cate putin

Intr-o epoca care pune din ce in ce mai multa presiune in carca copiilor si care ii suprasolicita la maxim cu teme si alte activitati educative, specialistii fac apel la parinti sa ii lase sa se bucure de copilaria lor cat pot de mult. Inscrierea si implicarea unui copil intr-un sport de performanta ii impiedica adesea pe copii sa mai fie copii. Apare o maturizare precoce care poate sa determine aparitia unor frustrari si "lipsuri" emotionale mai tarziu, la varsta adulta. De asemenea, presiunea performantei declanseaza teama de esec la copii care le poate afecta parcursul emotional pana la maturitate. Este important sa ai grija ca micutul tau sa aiba un program echilibrat si relaxat si sa aiba in fiecare zi momente de socializare si de joaca, precum si de joc individual care sa il ajute sa se dezvolte armonios.

Apare sindromul Burn out

Sindromul Burn out este caracterizat printr-o stare de epuizare fizica si psihica care supune copilul unor pericole si probleme grave de sanatate. Tabloul clinic al acestui sindrom este descris prin: oboseala intensa pana la extenuare; dureri difuze (de muschi, de oase, migrene); tulburari de somn; tulburari digestive; iritabilitate; depresie etc. Acesta nu apare brusc, ci se instaleaza treptat si nu se poate recunoaste foarte usor pentru ca este subtil la inceput si este mascat de un entuziasm exacerbat. Mai intai apare entuziasmul ideal (ceea ce te si face sa il inscrii pe copil si sa iti dai acordul pentru acel sport); urmeaza etapa de stagnare ineficienta, sentimentul de frustrare si in ultima faza apatia, dezamagirea, frustrarile si stima de sine scazuta.

Insomnia

Tulburarile de somn sunt frecvente la sportivii de performanta, iar ele apar mai ales inaintea unor meciuri importante sau unor competitii cu miza mare. Micutul tau nu se odihneste bine, nu primeste doza necesara de somn, iar organismul are de suferit. Apare astfel scaderea rezistentei sistemului imunitar in fata bolilor si predispozitia la imbolnavire.

Stres psihologic

Atunci cand copiii cresc in spiritul sportului de performanta, ei se simt fortati si nevoiti sa exceleze, sa fie tot timpul la cel mai inalt nivel. Acest sentiment "de a fi mereu la inaltime" determina cresterea nivelului de stres din organism la cote foarte mari. Apar frustrarile, teama de esec si presiunea psihologica care il fac sa nu se mai bucure de familie, prieteni, joaca si alte activitati specifice. Se izoleaza in el si se retrage de pe scena sociala intr-un univers propriu, creandu-se contextul favorabil aparitiei depresiei.

Accidentari frecvente

Unele dintre cele mai mari riscuri la care este supus copilul atunci cand face sport sunt accidentarile. Este un pericol pe care copilul, si parintii totodata, si-l asuma la fiecare competitie si joc. Cele mai frecvente accidentari sunt entorsele si intinderile musculare. Mai pot aparea rupturi de tendoane, de ligamente si chiar musculare. Insa riscurile pot fi si mai mari, de la lovituri la cap, rupturi de coaste, ale unui picior si altele, care pot pune in pericol viata copilului. De aceea, inainte de a-l inscrie pe copil la un anumit club, asigura-te ca acesta foloseste echipament adecvat si ca are in permanenta medici care sa le supravegheze antrenamentele si meciurile.

Subnutritia

In unele sporturi poate aparea riscul subnutritiei. Alimentatia adecvata este cruciala pentru dezvoltarea micutului si pentru a deveni un bun sportiv. Insa unele antrenamente necesita respectarea anumitor programe alimentare si rspectarea unor diete stricte. Atentie, unii copii pot ajunge sa se infometeze, crezand ca astfel vor fi mai performanti si vor avea mai mult succes. Este responsabilitatea parintilor sa le urmareasca dieta si alimentatia si sa se asigure ca se hranesc corespunzator.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Beneficii sport copii Teama esec copii Tulburari somn copii Sindromul burn out

Articole recomandate

Citeste si despre