Get Adobe Flash player

Dezvoltare si comportament

Hernia ombilicala la copilul mic

22 Ianuarie 2014

La nivelul ombilicului exista o zona de rezistenta redusa a peretelui abdominal: inelul ombilical. Cand aceste inel ombilical prezinta un defect de inchidere (printr-un deficit la nivelul tesutului care formeaza acest inel), cresterea presiunii abdominale poate determina hernierea (iesirea) anselor intestinale prin acest defect, aceasta numindu-se hernie ombilicala.

Apare o formatiune tumorala in zona ombilicala (poate fi usor deasupra ombilicului), care poate avea dimensiuni variabile, care se modifica: volumul formatiunii creste in ortostatism, la efortul de plans, tuse, defecatie si se reduce in clinostatism (pozitia culcat). Este acoperita de tegumente de aspect normal. Nu este dureroasa si la varsta copilariei nu exista pericolul strangularii.Marea majoritate a herniilor ombilicale se vindeca de la sine pana la varsta de 3-4 ani, mai ales la baieti. La sexul feminin, daca hernia ombilicala nu se vindeca pana la 2-3 ani, se poate interveni chirurgical pentru inchiderea inelului ombilical; aceasta deoarece, daca nu se vindeca complet, la maturitate, odata cu sarcina si nasterea aceasta creste si cu timpul prezinta pericolul de strangulare.

Asadar, la aceasta varsta (2 ani), hernia ombilicala nu este o afectiune grava.

In functie de dimensiunea herniei si a defectului parietal, medicul chirurg pediatru va poate sfatui daca este necesara cura chirurgicala a herniei sau daca se mai poate astepta vindecarea naturala.

Articole recomandate

COMENTARII

Retete pentru copii

AFLA RETETE

Aplicatii recomandate de Copilul.ro

Povesti
&
Invatam animale
&