Mersul descult nu corecteaza platfusul

/ / Modificat: 2010-08-25
Mersul descult nu corecteaza platfusul

Orice semn nou sau neobisnuit pe corpul bebelusului reprezinta un motiv de panica pentru parinti. Unul dintre acestea este piciorul plat al copilului si teama de a a nu avea platfus. Desi bolta piciorului se formeaza in timpul copilariei, parintii au tendinta de a supune micutii inca de cand sunt bebelusi mai multor metode de a corecta aceasta problema.

Ce este platfusul?

Platfusul reprezinta o malformatie congenitala a piciorului. Este o afectiune care se mai numeste si "picior plat" - talpei piciorului ii lipseste scobitura, acea arcada care se formeaza complet, in mod natural, pana la varsta de 10 anisori. Asadar, platfusul se poate observa numai la copilul mai mare si se manifesta atunci cand bolta plantara (scobitura piciorului) este aproape invizibila cand copilul sta in picioare si isi lasa toate greutatea pe ele.

Rolul scobiturii piciorului este de a amortiza socurile atunci cand mergem.

Mersul descult si platfusul

E adevarat ca este benefic sa iti lasi micutul sa mearga in picioarele goale, mai ales cand incepe sa mearga, acest lucru fiind benefic in dezvoltarea corecta a piciorusului. Mersul trebuie sa apara pe la varsta de 9 luni, maxim 1 an si 2 luni. Mersul descult al lui bebe il face sa isi dezvolte si un mers corect: sa calce cu toata talpa pe podea, sa simta mai bine degetelele si sa le foloseasca in mers, sa isi gaseasca echilibrul si coordonarea corecte in mers (care poate fi modificat daca bebelusul merge prima oara incaltat).

Se poate considera doar ca mersul descult favorizeaza crearea boltii plantare a copilului, iar folosirea in exces a incaltarilor, mai ales cand este foarte micut, poate mari incidenta aparitiei platfusului. Explicatia consta in faptul ca incaltarile limiteaza flexibilitatea si mobilitatea piciorului copilului, impiedicand astfel dezvoltarea corecta a lui, si crearea arcadei.

Multi parinti cred, in mod eronat, ca platfusul deformeaza coloana vertebrala a copiilor si ca se poate corecta daca acesta merge descult. "Piciorul plat sau platfusul este o afectiune transmisa genetic, care nu se vindeca. Pana la varsta de 4 ani, 96% din copii au picior plat pentru ca asa este normal sa-l aiba. Formarea scobiturii se accentueaza dupa varsta de 4-5 ani", explica conf. dr. Mihai Jianu, seful Clinicii de Ortopedie si Traumatologie de la Spitalul "Grigore Alexandrescu".

"Folosirea talonetelor de catre copii este inutila, iar la cei foarte mici e chiar daunatoare. 10% din oameni au platfus si doar 2% dintre acestia au forme dureroase. Aceasta este singura situatie care necesita tratament ortopedic", precizeaza dr. Jianu. Nici mersul descult nu ajuta la intarirea musculaturii si nu duce la aparitia scobiturii piciorului la cei care au picior plat.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Platfus copii

Articole recomandate

Citeste si despre