Cum sa cresti un copil care iubeste viata?

/ / Modificat: 2023-11-10
Cum sa cresti un copil care iubeste viata?

Sa ne crestem copilul plin de entuziasm inseamna sa ne bucuram de fericirea si veselia lui in fiecare zi. Pentru a-l ajuta sa fie voios si optimist tot timpul este important sa depui putin efort pentru a-l invata valori si calitati esentiale in viata - bunatate, empatie, generozitate, respect etc. In plus, trebuie sa iti dedici timp pentru a-l educa sau disciplina in spirit optimist si pozitiv.

Invata-l sa aprecieze ceea ce are

Este important sa cresti un copil care sa aiba un sentiment puternic al recunostintei pentru tot ce i se ofera. Il ajuti sa inteleaga asta, daca il inveti sa spuna "multumesc" pentru ceea ce i se ofera: de la o simpla lauda, pana la un cadou sau o jucarie.

Asculta-l cand are ceva de spus

Atunci cand nu este ascultat, copilul devine frustrat, suparat si se simte nebagat in seama. Prin atitudinea "nu am timp sa te ascult acum", "mami are lucruri mai importante de facut" nu faci decat sa ignori problemele si bucuriile lui. El interpreteaza neacordarea atentiei prin lipsa de iubire sau afectiune. Este important sa ii acorzi o bucatica din timpul tau pentru a-si spune pasurile sau opiniile lui, chiar si cele mai neinteresante dintre ele.

Stabileste o rutina pentru copil si traditii unice de familie

Atunci cand ne propunem un lucru si reusim sa ne tinem de el avem o satisfactie si o multumire de sine care ne motiveaza sa facem lucruri marete. La fel se intampla si cu cel mic. Respectarea unui program sau a ritualurilor de familie ii ofera copilului sentimente de securitate si autosatisfactie unice. In plus, traditiile de familie ajuta la consolidarea relatiilor dintre toti membrii familiei, ii face mai fericiti si mai relaxati si ii ajuta sa aiba o atitudine pozitiva in fata problemelor.

Lasa-l sa greseasca/sa esueze din cand in cand

Esecurile sunt inevitabile in viata, iar cel mic trebuie sa stie ca este in regula sa mai greseasca uneori. Insa trebuie sa i se explice ca acest lucru nu e un capat de lume. Daca aspiri sa cresti un copil in ton cu perfectiunea, nu vei face decat sa ii insufli teama de esec, frustrarea si neputinta de a trece peste obstacole. El trebuie lasat sa mai faca si greseli, dar cu grija, pentru ca apoi sa ii poti explica cum trebuie sa rezolve problema si cum sa mearga mai departe.

Incurajeaza-l mereu sa mearga mai departe

Copilul tau nu are suficienta rabdare pentru a termina anumite treburi, teme sau alte activitati care nu ii sunt pe plac? De asemenea, se poate impotmoli in rezolvarea unor probleme cu care se confrunta si imediat cedeaza?

Aici trebuie sa intervii si sa il incurajezi in permanenta sa mearga mai departe si sa gaseasca solutii. In plus, copilul trebuie invatat ca unele lucruri trebuie facute chiar daca nu ii plac si ca nerealizarea lor are repercursiuni.

Lasa-l sa se bucure de copilarie

Traim vremuri pragmatice. Totul se raporteaza la cat de multe stii sa faci pentru a reusi in viata. Iar parintii nu se lasa pana cand nu inscriu copilul la cat mai multe cursuri si scoli pentru a se asigura ca este pregatit sa faca fata provocarilor vietii de adult. Dar nu fac altceva decat sa supraaglomereze programul micutului, sa il suprasolicite si sa ii rapeasca copilaria.

Cel mai important lucru pe care-l poti face pentru sanatatea lui emotionala este sa ii lasi suficient timp la dispozitie pentru a se juca si relaxa si pentru a se bucura cum trebuie de copilarie.

  • Foto: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Fericire copii Incurajare copii Comunicare copii Comunicare parinti-copii Emotii copii Exprimarea emotiilor la copii

Articole recomandate

Citeste si despre