Ingrjirea prematurului acasa

/ / Modificat: 2016-09-22
Ingrjirea prematurului acasa

Ingrijirea prematurului acasa este mai anevoioasa decat cea a bebelusului nascut la termen. Nou-nascutul care s-a grabit sa cunoasca lumea va avea necesitati specifice in primii 3 ani de viata, in special daca s-a nascut cu o greutate foarte mica.

Bucuria mamei de a primi acceptul medicului pentru externare se transforma treptat in anxietate, imediat ce aceasta realizeaza ca nu mai beneficiaza de ajutorul cadrelor medicale la domiciliu. Cateva informatii despre grija solicitata de bebelusul prematur sunt, asadar, esentiale in aceasta situatie.

Cresterea si dezvoltarea prematurului, programul de masa, introducerea alimentelor solide in meniu si imunizarea organismului sau fragil sunt doar cateva aspecte ale ingrijirii copilului nascut inainte de termen, care difera in raport cu o nastere normala.

Vulnerabilitatea bebelusului prematur

Bebelusii nascuti la mai putin de 37 de saptamani de gestatie sunt considerati "prematuri", confruntandu-se cu o serie de amenintari medicale. Acestia pot avea nevoie de ajutor pentru a respira, pot prezenta dificultati de hranire, apnee (pauze respiratorii) sau icter (ingalbenirea pielii din pricina excesului de bilirubina).

In functie de amploarea acestor nevoi diverse, nou-nascutii inainte de termen pot petrece saptamani si chiar luni in maternitate, unde sunt ajutati prin mijloace artificiale sa ajunga la maturitate din punct de vedere fiziologic.

Criteriile pe care medicii le urmaresc inainte sa aprobe externarea prematurului vizeaza greutatea sugarului si alte aspecte tipice, precum:

- Isi poate mentine copilul temperatura corporala stabila cand sta in patut normal cel putin 24-48 de ore?

    - Se poate hrani sugarul la san sau cu biberonul, fara sa primeasca hrana prin metode speciale?

      - Bebelusul castiga constant in greutate, semn ca starea lui de sanatate este stabila?

        Majoritatea copiilor nascuti prematur indeplinesc toate conditiile externarii cu 2-4 saptamani inainte sa ajunga la termenul normal de nastere. Sugarii supusi operatiilor chirurgicale sau cei nascuti cu malformatii depasesc de obicei data normala a nasterii cu internarea in maternitate.

        Cresterea si dezvoltarea prematurului

        Este foarte important sa duci bebelusul prematur la consultatii pediatrice frecvente dupa ce parasiti unitatea medicala. Specialistul va monitoriza cresterea copilului in greutate si iti va oferi sfaturi utile pentru ingrijirea lui acasa.

        Tot medicul pediatru iti va indica ce tip de alimentatie este ideala pentru puiul tau, deoarece este foarte posibil sa ti se recomande suplimentarea aportului de vitamine, fier sau lapte praf. Dupa aproximativ 4 luni de completare a aportului de fier, bebelusii nascuti prematur ajung sa acumuleze aceeasi cantitate a mineralului important precum micutii adusi pe lume la termen.

        Deoarece cabinetele medicale sunt frecventate de copii mai mari cu infectii virale, incearca sa programezi consultatiile la prima ora a diminetii. Ai grija sa iti feresti puiul sensibil de contactul cu alte persoane sau cu medii aglomerate, pentru a evita o contaminare de orice fel.

        Cresterea sugarilor prematuri este mai lenta in primii 2 ani, de aceea medicul va tine evidenta modificarilor corporale in toata aceasta perioada. Este important sa urmaresti cat este de activ bebelusul tau, cand reuseste sa stea in fundulet prima oara si cand incepe sa mearga de-a busilea.

        De asemenea, este important sa amani expunerea copilului in locuri publice si sa limitezi accesul vizitatorilor la domiciliu. Roaga persoanele care ating bebelusul sa se spele pe maini inainte, deoarece sistemul imunitar al prematurului nu va face fata cu brio eventualilor agenti patogeni pe care ii contacteaza.

        Hranirea prematurului

        In general, hranirea prematurului se face de 8-10 ori pe zi. Nu astepta niciodata mai mult de 4 ore intre mese, deoarece puiul tau risca sa se deshidrateze. 6-8 scutece folosite zilnic iti indica faptul ca bebelusul primeste suficienta hrana pentru a creste armonios.

        Bebelusii prematuri obisnuiesc sa regurgiteze dupa ce mananca. Acest lucru este normal, insa te poti adresa medicului daca observi un castig ponderal insuficient sau absent.

        Trecerea la hrana solida se face, la recomandarea medicilor, in jurul varstei de 4-6 luni de la data de nastere normala (nu din ziua propriu-zisa a nasterii). Prematurul nu va avea organismul la fel de dezvoltat ca un copil nascut la termen, asadar va avea nevoie de mai mult timp pentru dobandirea capacitatii de inghitire. In cazul unor probleme medicale aparte, pediatrul poate sa indice o dieta speciala, in functie de necesitati.

        Odihna prematurului

        Cu toate ca doarme mai multe ore cumulat pe zi decat sugarul nascut la termen, prematurul are tendinta sa se odihneasca in intervale mai scurte de timp. Toti bebelusii, in special cei veniti pe lume inainte de vreme, trebuie sa fie culcati pe spate, pe o saltea ferma, fara perna.

        Somnul pe burtica creste riscul aparitiei Sindromului Mortii Subite Infantile, mai exact a decesului inexplicabil in timpul somnului, inainte de implinirea primului an de viata.

        Imunizarea prematurului

        Imunizarea prematurului se refera la vaccinurile obisnuite pe care nou-nascutii trebuie sa le faca in primele luni de viata, aceleasi ca in cazul bebelusilor nascuti la data normala. O diferenta este aceea ca puiul tau ar putea avea nevoie de vaccinul antigripal cand implineste 6 luni, din pricina simptomelor mai severe pe care le resimte, in comparatie cu copiii dezvoltati la timp.

        Roaga medicul sa iti recomande vaccinarea tuturor membrilor familiei, astfel incat sa iti protejezi micutul sensibil de pericolul contactarii virusilor din mediul extern.

        Deplasarile exterioare ale prematurului

        Deplasarile exterioare locuintei ale prematurului sunt ideale in masina personala, in scaun special pentru bebelusi. Asigura-te ca bebelusul nu are loc sa se aplece sau sa se agite in scaun, folosind cateva prosoape rasucite pentru sprijin.

        In momentul in care conduci, supravegheaza micutul cu ajutorul oglinzii retrovizoare sau roaga un apropiat sa te insoteasca, asezandu-se pe bancheta din spate, langa copil. Nu lasa niciodata micutul singur in masina, nici macar pentru cateva minute.

        Cele mai multe masuri speciale pentru ingrijirea prematurului acasa devin tot mai putin necesare dupa varsta de 2 ani, cand majoritatea copiilor nascuti inainte de termen recupereaza "terenul" pierdut si ajung la acelasi stadiu de dezvoltare cu cel al prichindeilor care nu s-au grabit sa soseasca pe lume.

        Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

        Articole recomandate

        Citeste si despre