Cum sa-ti petreci vara cand ai un copil nou-nascut

/ / Modificat: 2019-07-10
Cum sa-ti petreci vara cand ai un copil nou-nascut

Cand ai un copil nou nascut zilele interminabile la plaja sau la piscina sunt istorie, dar asta nu inseamna ca nu te mai poti bucura de vara. Avem cateva sugestii de activitati estivale pentru aceia dintre voi care abia ati devenit parinti.

Daca ai un bebelus de doar cateva luni si te intristeaza putin gandul ca esti "consemnata" pe perioada verii, afla ca ai la dispozitie alternative care sa te faca sa te bucuri de sezonul cald.

Inainte de a-ti spune cum sa iti petreci vara ca proaspata mamica, nu uita, indiferent de activitatile pe care le vei alege, ca, desi perioada de gestatie s-a incheiat, copilul inca depinde de tine si este in plin proces de dezvoltare. Si acest proces va dura cativa ani. Corpul micutului tau nu este inca dezvoltat complet, nici sistemul imunitar.

Prin urmare, trebuie sa iei cateva masuri de precautie:

  • Evita sa expui copilul la soare pentru perioade lungi si mai ales in orele "fierbinti" ale zilei. Micutul tau are o piele foarte fragila si riscul arsurilor este foarte mare, in special pentru ca pana la varsta de 6 luni nu sunt indicate produsele cu factor de protectie solara.
  • Hidratarea bebelusului este extrem de importanta. Corpul foloseste o parte din apa pentru a-si regla temperatur, deci copilul trebuie sa bea mai lapte, matern sau formula, pentru a nu se deshidrata.
  • Evita sa mergi cu nou nascutul la plaja inainte de varsta de 6 luni. Cel putin.
  • Nu-i pune prea multe straturi de haine; va transpira prea mult, iar pielea i se va irita.
  • Protejeaza-l de tantari si alte insecte.

Acum ca ti-am spus la ce trebuie sa fiti atenti in sezonul cald, sa trecem la ce puteti face pentru voi, parintii.

Joaca-te cu copilul. Bebelusul tau este in acel stadiu al vietii in care isi dezvolta simpturile. Pentru a-l ajuta in acest proces, nu este nimic mai bun decat sa stai cu el si sa va jucati. Mai mult tu, ca parinte, dar pentru el conteaza enorm pentru ca va invata multe si, cel mai important, veti lucra la relatia voastra.

Nu va puteti juca de-adevaratelea, evident, insa exista jocuri cu ochii, cu gesturi sau cu mainile din care ei vor invata sa isi coordoneze miscarile si sa isi concentreze privirea pe ceea ce vede.

Vorbeste-i cu dragoste in timp ce il mangai si il alinti, iar el va invata sa iti recunoasca vocea.

Stati impreuna intr-un loc racoros, dar nu rece; bebelusii sunt foarte sensibili la schimbarile de temperatura.

Invata-l sa isi cunoasca propriul corp. In primele luni de viata bebelusii nu stiu ce sunt partile corpului sau si nici cum sa le foloseasca, desi instinctul le spune cam la ce servesc (reflexul de a pasi, de exemplu). Zilele fierbinti de vara pe care le petreceti in casa sau in locuri umbroase si racoroase sunt perfecte pentru a-l incuraja sa atinga si sa apuce lucruri sau pentru a-l invata sa isi miste capul in diferite directii. Dupa varsta de 2 luni copilul devine ceva mai sociabil si va interactiona cu tine si cu mediul din jurul sau.

Plimbati-va cu copilul. Chiar daca nu puteti pleca in vacantele cu care erati obisnuiti acum ca aveti un bebe mic acasa, nu insemana ca nu puteti petrece timp de calitate. Daca iarna frigul va va tine multe zile la rand in casa, vara e anotimpul perfect pentru plimbari in aer liber. Poti scoate copilul afara chiar daca are doar cateva zile, cu conditia sa nu va plimbati cand este soare puternic, cand este canicula sau vant. Puteti iesi la plimbare dimineata sau seara, cand temperaturile sunt mai placute; aerul curat il va ajuta pe cel mic sa se relaxeze.

Fa-ti timp pentru tine. Nou nascutul doarme foarte mult, asa ca poti profita de momentele de liniste pentru a te rasfata. Puteti lasa micutul cu bunica, o matusa sau o prietena pentru o ora sau doua, cat iesiti impreuna la o plimbare sau cat dati o fuga la o piscina din apropiere. Seara, cand bebe e deja la nani, puteti petrece cateva clipe de liniste pe balcon, cu sau fara companie, cu un ceai, o inghetata sau o carte.

Cel mai important este sa nu lasi frustrarea ca nu poti avea un concediu ca la carte acum ca ai un copil si sa nu uiti ca orice te relaxeaza si iti face placere poate fi o activitate numai buna de vara pentru un proaspat parinte. Trebuie doar sa stii sa alegi momentul potrivit si masurile necesare pentru ca sanatatea ta si a copilului sa nu aiba de suferit.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Vara

Articole recomandate

Citeste si despre