STUDIU: Femeile care alapteaza pierd de doua ori mai mult in greutate dupa nastere

/ / Modificat: 2018-11-18
STUDIU: Femeile care alapteaza pierd de doua ori mai mult in greutate dupa nastere

Beneficiile alaptarii pentru copil sunt deja cunoscute. Mai putin cunoscute sunt insa beneficiile pe care alaptarea le are pentru mama.

Alaptarea ajuta la prevenirea cancerului de san, a cancerului ovarian, a diabetului zaharat de tip 2, minimizeaza sansele de atac de cord sau accident vascular cerebral si reduce riscul de obezitate. Si cum aceste lucruri nu sunt de ajuns, studii recente au aratat ca femeile care alapteaza ajung de doua ori mai repede la greutatea pe care o aveau inainte de sarcina.

Potrivit unui studiu realizat de Asociatia Americana a Sarcinii alaptarea ajuta mamele sa arda calorii si sa ajunga in mai putin timp la greutatea pe care o aveau inainte de a ramane insarcinate.

Cum ajuta alaptarea la slabit

In timpul sarcinii sanii mamei se tranforma intr-o viitoare fabrica de lapte. Exista cazuri in care poate aparea colostru inainte de nastere. Dupa nastere insa, laptele matern va fi disponibil in continuu pentru copil, pe toata perioada alaptarii.

Studiul realizat de Asociatia Americane a Sarcinii a scos la iveala faptul ca in primele sase luni de viata ale copiilor, mamele au pierdut in medie intre 425 si 700 de calorii pe zi, doar pentru ca alaptau. Asta se intampla deoarece organismul are nevoie de energie pentru a produce laptele matern.

Potrivit studiului efectuat pe un esantion de 30.000 de femei care au luat in timpul sarcinii aproximativ 12 kilograme, s-a demonstrat ca femeile care alaptau au ajuns la greutatea de dinainte de sarcina in doar sase luni. De asemenea, studiul a mai aratat ca femeile care alatau au pierdut in medie, in primul an, de doua ori mai multe kilograme decat cele care nu alaptau.

Te poti ingrasa dupa nastere?

Alaptarea ajuta la slabit, insa nu si in cazul in care mamele mananca haotic dupa nastere. Senzatia de foame se poate acutiza din cauza lipsei de energie. Daca femeile mananca haotic in aceasta perioada si nu opteaza pentru o alimentatie sanatoasa pot lua in greutate.

Asadar nu este suficient sa alaptezi pentru a slabi dupa o sarcina. Impulsul de a manca non-stop alimente nesanatoase trebuie oprit. Poti consuma fructe, legume sau alte alimente sanatoase care sa-ti dea energie, dar care sa contina putine calorii.

Alimentatia sanatoasa, foarte importanta in timpul alaptarii

O alimentatie echilibrata este importanta atat pentru sanatatea proaspetei mamici, dar si pentru un nivel de energie crescut. De asemenea, este indicat ca mama sa incerce sa se odihneasca deoarece lipsa somnului seaca organismul de energie, iar acesta isi va lua energia din alimentatie.

O alimentatie sanatoasa este fundamentala indiferent de situatie, dar cu atat mai mult in cazul femeilor insarcinate si a celor care alapteaza.

Dieta trebuie sa fie una sanatoasa din care sa nu lipseasca niciun nutrient esential organismului, dar care sa fie saraca in carbohidrati si zaharuri.

De asemenea, este indicat ca dieta sa fie combinata cu efort fizic. Desigur, acesta trebuie facut doar la recomandarea medicului dupa recuperarea de la nastere. In special femeile care au nascut prin cezariana trebuie sa aiba grija sa nu depuna efort prea mare pana la recuperarea completa, pentru a nu suferi complicatii.

Femeile care alapteaza trebuie sa stie ca sub nicio forma nu trebuie sa urmeze o dieta pe care au citit-o pe internet. Dietele care sunt “la moda” sau promit ca vei scapa de un anumit numar de kilograme in timp record sunt daunatoare atat pentru proaspata mamica, dar mai ales pentru copil, care nu va mai primi nutrientii necesari prin laptele matern.

Daca nu stii ce trebuie sa faci dupa sarcina pentru a fi sanatoasa dar si pentru a slabi este important sa apelezi la sfatul medicului.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alaptare Alaptare san Beneficii alaptare

Articole recomandate

Citeste si despre