Tulburarile de alimentatie, frecvente la fetele diabetice

/ / Modificat: 2007-12-07
Tulburarile de alimentatie, frecvente la fetele diabetice





 




Conform cercetatorilor canadieni, tulburarile de alimentatie sunt foarte des intalnite la fetele cu diabet de tip 1, relateaza Reuters Health. Specialistii au descoperit de asemenea ca tulburarile de alimentatie la acesti pacienti incep de la o varsta frageda si persista in timp.

Studiul s-a desfasurat pe o perioada de 5 ani. La inceput, problemele de alimentatie au fost observate la 126 de fete cudiabet de tip 1, cu varste cuprinse intre 9-13 ani. Pe parcursul a celor 5 ani, doar 98 de fete diabetice au ramas in cadrul studiului. Varsta medie a fost de 11,8 ani la inceput si 16,5 ani la sfarsitul studiului.

Echipa a descoperit ca 48 din 98 de fete ince aveau tulburari de alimentatie. Mai exact, 43 din 98 de fete au declarat ca si-au impus constant restrictii in dieta, 6 au spus ca au avut perioade cu probleme, 3 au recunoscut ca si-au indus voma si 25 au declarat ca au intreprins efort fizic intens si excesiv pentru a-si controla greutatea. Alte 3 fete au raportat faptul ca au sarit peste dozele de insulina.

Un total de 13 fete au indeplinit criteriile necesare pentru a fi incadrate in categoria persoanelor cu tulburari de alimentatie.

Autorii studiului noteaza ca nivelurile glucozei din sange nu erau mai ridicate la subiectii cu probleme de alimentatie (8,7% vs. 8,4%). Totusi, s-a observat o tendinta de crestere a nivelurilor de glucoza din sange la fetele cu tulburari alimentare spre deosebire de cele fara tulburari (9,1% vs. 8,5%).

Subiectii cu probleme alimentare aveau o medie index de masa corporala ridicata, 26,1% fata de 23,5% la alte fete.

Problemele de alimentatie existente la inceputul studiului, in anii de dinainte de adolescenta, prezentau sanse mai mari de a persista in timp; 92% din fete cu tulburari alimentare detectate la inceputul studiului au continuat sa raporteze astfel de tulburari si mai tarziu, in anii adolescentei.

Studiul contribuie cu date la intelegerea relatiei dintre sanatatea fizica si sanatate mintala la indivizii cu diabet. Problemele alimentare sunt foarte frecvente si persista la fetele si femeile cu diabet de tip 1 si pot aparea in anii care preced adolescenta.

Aceste rezultate sugereaza ca testarea tulburarilor de alimentatie la oamenii cu diabet de tip 1 ar trebui sa fie efectuata inainte de adolescenta.

Alina Sica

Redactor Copilul.ro

7 Decembrie 2007



Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre