Semnal de alarma tras de medicii stomatologi: 70% dintre copiii din mediul rural nu au fost niciodata la stomatolog!

/ / Modificat: 2023-09-12
Semnal de alarma tras de medicii stomatologi: 70% dintre copiii din mediul rural nu au fost niciodata la stomatolog!

Sase asociatii profesionale ale medicilor stomatologi, cu peste 3.000 membri, cadre universitare precum si practicieni din mediul privat trag un semnal de alarma cu privire la starea sanatatii orale la nivelul tarii, precum si fata de actiunile actualei conduceri a Colegiului Medicilor Stomatologi din Romania, definite prin lipsa de transparenta, decizii arbitrare si restrangerea drepturilor.

Potrivit asociatiilor semnatare, pe fondul starii generale de nemultumire din comunitatea profesionala, Colegiul Medicilor Stomatologi din Romania si-a pierdut credibilitatea si reprezentativitatea, atingand o scadere istorica a implicarii in procesul electoral – doar 10% dintre medicii stomatologi participand la ultimele alegeri pentru conducerea CMSR. In acelasi timp, actiunile discretionare ale actualei conduceri au generat, in ultima perioada, dezaprobarea si reactia ferma a comunitatii medicilor stomatologi.

Iata cateva informatii despre starea sanatatii orale din Romania:

In Romania exista un total de 27.649 de medici stomatologi, care isi desfasoara activitatea in aproximativ 15.000 de cabinete sau clinici stomatologice private

In 2022, potrivit INS, in mediul urban din Romania existau 14.1 cabinete stomatologice la 10.000 locuitori. In mediul rural sunt de sapte ori mai putine.

Potrivit INSP, 1 din 5 romani nu au fost la stomatolog in ultimul an 

Doar 4% dintre romanii care au ajuns la stomatolog in ultimul an au mers pentru un control de rutina, potrivit aceluiasi raport INSP

Romania, pe penultimul loc in UE la numarul de vizite la stomatolog: 0,3 per capita fata de 0,9, media U.E.

70% dintre copiii din mediul rural nu au fost niciodata la stomatolog.

Copiii din familii cu venituri mici au de doua ori mai multe sanse de a avea carii decat copiii din familii cu venituri mai mari

Asistenta medicala stomatologica este finantata de sectorul de sanatate publica in proportie de doar 5%, comparativ cu 30%, media europeana 

„Cred cu tarie ca responsabilitatea noastra fata de asigurarea accesului la servicii de sanatate orala de calitate pentru pacientii din Romania ne determina sa facem un pas in fata si sa schimbam modul in care suntem reprezentati ca medici stomatologi. Am incredere ca impreuna, medici, pacienti, autoritati, putem imbunatati standardele, legislatia, cadrul financiar prin care drepturile pacientilor si medicilor stomatologi sunt respectate. Avem o sansa unica de a reconstrui increderea dintre noi, pentru atingerea unui obiectiv pe care ni-l dorim cu totii: dezvoltarea profesiei noastre, intr-un cadru corect, performant si dinamic”, a afirmat dr. Florin Lazarescu, acesta anuntandu-si totodata candidatura la presedintia CMSR.

10 pasi pentru progresul stomatologiei din Romania

Odata cu anuntarea candidaturii la presedintia CMSR, dr. Florin Lazarescu a lansat platforma de masuri pentru progresul stomatologiei din Romania, invitandu-i pe colegii stomatologi din intreaga tara sa faca un pas in fata si sa contribuie, prin dialog si dezbateri, la viitorul reprezentarii lor la nivelul CMSR.  

Printre obiectivele pe care dr. Florin Lazarescu le propune colegilor sai stomatologi se numara: 

    1. Clarificarea cadrului de functionare si reglementare, prin consultarea transparenta a reprezentantilor medicilor stomatologi.

    2. Asigurarea finantarii serviciilor stomatologice din fonduri publice 

    3. Atragerea fondurilor europene in sistemul de medicina stomatologica

    4. Reformarea si consolidarea sistemului de Educatie Medicala Continua prin stimularea calitatii procesului educational

    5. Sprijinirea si orientarea studentilor din anii terminali si a absolventilor pentru initierea si dezvoltarea carierei lor profesionale. 

    6. Derularea de programe pentru facilitarea accesului tuturor pacientilor romani la serviciile stomatologice 

    7. Elaborarea unui mecanism financiar bancar eficient si atractiv de creditare a firmelor din domeniul medicinei dentare.

    8. Elaborarea si implementarea unei strategii coerente la nivel national in ceea ce priveste preventia si tratamentul afectiunilor stomatologice

    9. Reconectarea reprezentantilor medicilor stomatologi din Romania la forurile decizionale internationale, ale Uniunii Europene si ale Romaniei.

    10. Calibrarea echitabila a sistemului de acces la specializari intre medicii straini si medicii romani

„Ii incurajam pe colegii stomatologi din intreaga tara sa faca un pas in fata, sa acceseze platforma pe care am lansat-o astazi si sa propuna solutii pentru progresul CMSR. Progresul poate fi realizat doar prin implicare colectiva si nu ne permitem sa pierdem alti patru ani. In linii mari, CMSR are responsabilitatea de reprezentare si protejare  a drepturilor medicilor stomatologi, dar si de a promova politici publice eficiente pentru pacienti. 

Daca analizam ambele directii, vom observa ca actuala conducere a CMSR nu si-a indeplinit niciunul dintre obiective. Pe de-o parte, comunitatea medicilor stomatologi s-a pozitionat deja in mai multe moduri impotriva actiunilor intreprinse de CMSR, iar in ceea ce priveste cel de-al doilea obiectiv, tara noastra ramane la coada clasamentului atunci cand vine vorba de vizitele la stomatolog. Mai mult decat atat, preventia este cvasi-inexistenta in aceasta ramura -  doar 4% dintre romanii care au fost la stomatolog in ultimul an prezentandu-se pentru un control de rutina,” afirma Dr. Horia Barbu, Profesor Universitar in cadrul Universitatii „Titu Maiorescu” din Bucuresti.

Activitatea CMSR

Protest al medicilor stomatologi fata de conducerea CMSR 

„Medicii stomatologi au organizat, vineri, 7 iulie 2023, un protest fata de conducerea Colegiului Medicilor Stomatologi din Romania, pe care o acuza ca a emis doua decizii ce produc deja efecte, fiind publicate de luna trecuta in Monitorul Oficial, decizii ce restrang drepturile dentistilor. Reprezentantii acestei profesii cer, pe langa revocarea celor doua decizii, si demisia Biroului Executiv National al Colegiului, limitarea numarului de mandate in conducerea acestuia si publicarea stenogramelor sedintelor in care s-a discutat despre adoptarea respectivelor decizii, relateaza News.ro.

Ministerul Sanatatii intervine pentru a remedia deciziile CMSR care afectau cabinetele mici 

„Ministerul Sanatatii a fost informat miercuri, printr-o sesizare a Colegiului Medicilor Stomatologi din Romania, asupra faptului ca in textele a doua decizii privind aprobarea unor competente medicale transmise spre publicare in Monitorul Oficial s-au strecurat mai multe greseli de transcriere, astfel ca anumite specializari lipsesc. De altfel, medicii stomatologi au solicitat inca de saptamana trecuta abrogarea celor doua decizii, sustinand ca acestea restrang dreptul de practica pentru un numar foarte mare de stomatologi”, noteaza Digi24.

Conducere pe viata la CMSR:

„Actuala conducere a CMSR a schimbat, in 2019, statutul Colegiului. Daca inainte de modificare, numarul maxim de mandate permise in structurile de conducere ale CMSR era de doua mandate, prin Decizia nr. 3/2019 publicata in Monitorul Oficial la 21 mai 2019, „numarul de mandate in structurile si functiile de conducere de la nivel national si/sau teritorial este nelimitat”, noteaza RohealthReview.ro.

Lipsa de transparenta la CMSR, privind modul de utilizare a banilor stransi din cotizatii

„Scandal cu iz penal in Asociatia Medicilor Dentisti din Romania. Mai multi practicieni acuza conducerea asociatiei si o arata cu degetul pe sefa Ecaterina Ionescu, plangandu-se ca nu mai au nicio idee ce se intampla cu banii lor din cotizatii, de mai bine de 3 ani. Stomatologii acuza conducerea ca nu a mai intocmit niciun raport de activitate de ani buni si ia decizii in mod discretionar. Mai mult, statutul asociatiei ar fi modificat, astfel incat doar 3 oameni sa ia decizii in numele a 20.000 de stomatologi din toata tara”, noteaza B1.ro

Avertizorii de integritate, luati la tinta de CMSR

„Colegiul Medicilor Stomatologi Timis (CMS Tm) acuza ca a fost exclus din activitatea Colegiului Medicilor Stomatologi Romania (CMSR) la ordinul presedintei acestui for, dr. Ecaterina Ionescu, pe motiv ca a avut curajul de a dezvalui public incalcarile legii din profesie”, noteaza EpochTimes-Romania.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Stomatologie Stomatologie copii

Articole recomandate

Citeste si despre