S-a lansat Initiativa pentru Sanatatea Femeii - o platforma de generare de idei pentru imbunatatirea sanatatii femeii

/ / Modificat: 2023-11-23
S-a lansat Initiativa pentru Sanatatea Femeii - o platforma de generare de idei pentru imbunatatirea sanatatii femeii

Romania, tara cu cea mai ridicata mortalitate prematura prin cancer de san si cancer cervical din Europa

    • Cancerul mamar este cel mai frecvent cancer in Romania si reprezinta 1 din 4 tipuri de cancer diagnosticate in randul femeilor;

    • Cancerul de col uterin este a doua cea mai frecventa cauza de deces la femei dupa cancerul de san;

    • Romania are cea mai ridicata mortalitate prematura prin cancer de san si cancer cervical din Europa;

    • 1 din 2 bolnavi de cancer din Romania este de varsta activa (mai putin de 65 de ani);

    • 1 din 3 angajati din Romania se confrunta cu efecte grave ale saraciei legate de un potential diagnostic de cancer;

    • 9 din 10 persoane din Romania sunt vulnerabile financiar in cazul unui diagnostic de cancer;

    • 49% din investigatii si tratament complementar pentru cancer nu sunt acoperite de asigurare.

Surse date: INSP (date 2020); OCDE/European Observatory on Health Systems and Policies (2021); Povara cancerului si repercusiunile sale economice in Romania, Universitatea de Studii Economice Bucuresti (ASE)

Aceste date ne demonstreaza ca femeile din Romania raman o categorie vulnerabila in ceea ce priveste riscurile de sanatate, cu un impact semnificativ asupra societatii. Pentru a imbunatati aceasta stare de fapt, este nevoie de politici publice in domeniul sanatatii, care sa vizeze o gama larga de aspecte care tin de domeniul medical, economic, piata muncii, servicii sociale si educatie.

In acest context, miercuri, 22 noiembrie, la Palatul Parlamentului, a avut loc masa rotunda cu tema Sanatatea femeii. Abordari si propuneri de politica publica. Evenimentul a marcat lansarea proiectului Initiativa pentru Sanatatea Femeii, o platforma de generare de idei pentru dezbaterea politicilor de imbunatatire a sanatatii femeii, din perspectiva impactului economic, in piata muncii, dar si cel social (familie, comunitate, apartinatori minori) si sanatate (cu focus pe patologia cancerelor la femei). 

Totodata, aceasta platforma isi propune sa genereze idei de politici publice dedicate care sa poata fi promovate la nivelul autoritatilor publice. Dezbaterea a adus in prim-plan dificultatile financiare si emotionale cu care se confrunta femeile diagnosticate cu cancer, impactul asupra carierei profesionale si a vietii de familie, consecintele socio-economice ale acestei afectiuni, precum si solutiile si resursele disponibile pentru sprijinirea acestora. 

Platforma “Initiativa pentru Sanatatea Femeii” isi propune sa integreze un spectru cat mai larg de perspective asupra problematicii sanatatii femeilor. Astfel, la dezbatere au participat reprezentante din mediul politic, de business, societate civila, media si experti independenti.

“Integrarea dupa diagnosticul de cancer este foarte importanta, caci acest diagnostic atrage dupa sine o serie de consecinte la nivel emotional si psihic. Cancerul este boala care cel mai adesea le rapeste femeilor acele simboluri ale feminitatii, iar gestionarea unui astfel de diagnostic este extrem de complicata. Trebuie sa ne concentram atentia asupra unor solutii extrem de importante in gestionarea unei boli oncologice de catre femei: diagnosticul rapid, accesul la tratament si investigatii, programe de screening. Prin dialog putem promova solutii de politica publica centrate pe nevoile reale si putem contribui la dezvoltarea unei societati empatice”, a declarat Conf. Dr. Diana Loreta Paun, Consilier Prezidential, Departamentul Sanatate Publica, Presedintia Romaniei.

“Masuri vitale in abordarea sanatatii femeilor sunt: eliminarea cancerelor prevenibile prin vaccinare (cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinarea anti-HPV) si diagnosticul timpuriu sunt necesare pentru scaderea indicatorilor de incidenta, prevalenta si mortalitate din cauza cancerului in randul femeilor care, din pacate, sunt mult in urma mediei UE. Sustin masurile de screening national pentru toate tipurile de cancer, osteoporoza si boli cu transmitere sexuala. Accentul trebuie pus pe preventie, educare si informare. Comisarul european pentru sanatate, dna Stella Kiriakides mentiona intr-una din declaratiile domniei sale ca cele mai bune politici publice sunt acelea care izvorasc din experienta personala a politicianului care le promoveaza si sustine. Stiu exact ce inseamna un diagnostic de cancer, inteleg tumultul starilor care invadeaza sufletul unui bolnav oncologic de la disperare, egoism, frustrare, precum si resursele interne pe care le gaseste si care il fac sa mearga mai departe cu incredere”, a transmis Nicoleta Pauliuc, presedintele Comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala din cadrul Senatului Romaniei.

“Este foarte clar ca avem nevoie de solutii: preventie pentru acele boli care pot fi prevenibile. Am militat cu succes pentru promovarea unor acte normative care sa asigure compensarea vaccinurilor astfel incat, de exemplu, vaccinarea anti-HPV sa fie implementata cu succes in randul femeilor si sa contribuie in mod real la scaderea incidentei cancerului de col uterin. Incepand cu data de 1 decembrie, vom avea acces la compensarea acestui tip de vaccin cu 100% pentru fetele si baietii de pana la 18 ani si cu 50% pentru femeile cu varste intre 19 si 45 de ani. Programele de screening sunt, de asemenea, instrumente deosebit de utile in accesul la diagnosticare rapida si in stadii timpurii ale bolilor”, a precizat Dr. Elena Cristina Dinu, deputat, Vicepresedinte al Comisiei pentru Sanatate si Familie.

“Intr-o societate in care exista mai multe femei la masa deciziilor vor exista solutii concrete promovate prin politici publice tintite pentru bunastarea femeilor. Trebuie sa ne uitam la programe care aduc in centrul atentiei femeile: programele de screening pentru femei, promovarea unor pachete de masuri pentru femeile aflate la menopauza. Acesta din urma este inca un subiect tabu in societatea romaneasca. Trebuie sa luam exemplul altor state in care exista programe specifice pentru mai multe categorii de varsta si sa ne fixam ca obiective cresterea sperantei de viata la femei, asigurarea unei calitati a vietii sporite si mentinerea in activitate a femeilor intr-o stare de sanatate buna”, a punctat Anca Dragu, senatoare, Presedinta Comisia pentru drepturile omului, egalitate de sanse, culte si minoritati.

“Consider ca trebuie implementate in Romania campanii de preventie la nivel national, pe modelul celor din Olanda, Spania, Franta. Costurile de tratament sunt de 9 - 10 ori mai mari decat costul masurilor preventive, impactul bolilor asupra societatii, familiei, economiei fiind deosebit de mare. Campaniile de comunicare trebuie sa contina mesaje clare, simple si care sa ajunga la destinatarele din mediul rural. De asemenea, sistemul de educatie are importanta lui si trebuie dezvoltat si imbunatatit. Cred ca este utila si implicarea reprezentantilor Ministerului Educatiei in acest proiect, pentru ca sistemul de educatie trebuie ancorat si implicat in aceste dezbateri”, a mentionat Violeta Ciurel, vicepresedinte Women on Boards, Professional Women Network. 

“Lucram in comunitati in care femeile ajung la ginecolog doar atunci cand nasc, iar multe dintre ele nu si-au facut niciodata testul Babes-Papanicolau. Toate programele de preventie trebuie sa tina cont de nevoile si identitatile lor. Informarea trebuie facuta prin mai multe canale, specialistii din local trebuie sa fie implicati in demersuri de formare continua, iar lipsa accesului ar putea fi suplinita prin caravane mobile de vaccinare si screening”, a declarat Andrada Cilibiu, experta in drepturi sexuale si reproductive, Centrul FILIA. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sanatate Femei

Articole recomandate

Citeste si despre