Raed Arafat, anunt ingrijorator despre coronavirus: "Nu are tratament si poate suferi mutatii"

/ / Modificat: 2020-02-24
Raed Arafat, anunt ingrijorator despre coronavirus:

Infectia cu coronavirus nu are tratament si nici nu exista un vaccin specific, tratamentul fiind simptomatic, a afirmat seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU), Raed Arafat.

El a spus ca acest tip de virus poate suferi mutatii, iar probabilitatea ca tara noastra sa fie ocolita de coronavirus este foarte scazuta.

"In acest moment pe teritoriul Romaniei nu exista niciun caz confirmat de coronavirus. Din pacate, probabilitatea ca acest lucru sa se pastreze asa sunt extrem de scazute. Oamenii circula foarte mult, iar semnele nu sunt vizibile decat in momentul in care probabil este prea tarziu. Practic pana la momentul depistarii persoana poate contamina deja multi oameni cu care a intrat in contact. Va dati seama ca inchiderea ermetica a tarii este imposibil. Cu regret trebuie sa recunoastem faptul ca aparitia cazurilor de coronavirus in toate tarile din Europa este doar o chestiune de timp," a declarat Raed Arafat la Antena 3. 

"Coronavirusul nu are tratament"

Acesta a spus ca pana in prezent nu exista vaccin impotriva coronavirusului. 

"Coronavirusul nu are tratament. Si nici nu exista vaccin. Se trateaza simptomatic. Daca se agraveaza situatia, se apeleaza la Terapie Intensiva. Se recomanda ca cei care au simpotme sa nu se trateze singuri, sa nu ia antibiotice. Nu avem un vaccin pentru el. Cand vom avea vaccin, se va putea reduce la maximum raspandirea lui. Nu stim daca nu se va schimba ca si comportament si ca impact. Pe parcurs, poate suferi mutatii. Manifestarea sau impactul poate fi mai serios," a mai afirmat Raed Arafat.

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta a precizat ca, in acest moment, nu se stie cum se transmite coronavirusul. O varianta ar fi ca se transmite pe calea aerului. 

"Nu e ca la gripa obisnuita. Nu este sigur 100% ca daca v-ati format imunitatea impotriva lui, sa nu-l mai luati inca o data. Fiind un virus nou, sunt multe studii in realizare. Noi stim ca se transmite pe calea aerului, dar sunt studii care verfica daca nu se transmite prin saliva sau altceva," a explicat Arafat.

Tratamentul simptomatic, de mare ajutor

Acesta a mai transmis ca tratamentul simptomatic este foarte important.

"Scaderea febrei, combaterea sindromelor conexe sunt foarte importante. Este un virus nou. Nu exista studii ca exista imunitate incrucisata cu acest virus. Putem lua masuri sa ne protejam: sa respectăm reguli de igiena personala, sa ne spalam corect pe maini, sa limitam calatoriile, sa evitam locurile aglomerate inutil," a mai afirmat Arafat.

Sursa: Antena3

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Raed arafat Coronavirus Tratament

Articole recomandate

Citeste si despre