Mihai Craiu mai atrage o data atentia! Nebulizarea cu fiole injectabile este daunatoare

/ / Modificat: 2019-09-18
Mihai Craiu mai atrage o data atentia! Nebulizarea cu fiole injectabile este daunatoare

In ultimii ani, nebulizarea a devenit din ce in ce mai cunoscuta printre parintii romani, dar uneori este folosita gresit.

Medicul pediatru Mihai Craiu trage un semnal de alarma si spune ca nu orice raceala a copilului se trateaza cu medicamente administrate pe masca, cu substante rezervate tratamentului injectabil.

"Adevarul este ca am obosit de cate mii de ori am explicat de ce este gresit si daunator sa pui in aparatul de nebulizat fiole de dexametazona de uz injectabil.

Este una din anomaliile evidente care au loc acum in Romania si niciunde in alta parte in UE sau in lume.

Medicii straini se amuza sau se enerveaza daca sunt intrebati despre situatiile in care ar putea fi utilizata dexametazona nebulizata. Suntem de rasul lumii dar nu ne pasa. Suntem foarte mandri de inventia noastra mioritica.

Poate un parinte responsabil va intelege de ce nu nebulizam dexametazona de uz injectabil (scrie si pe fiola ca se administreaza intramuscular sau intravenos) daca va face un exercitiu de imaginatie.

Vreau sa clarific, cu o comparatie, foarte simpla, de ce trebuie sa respectam indicatiile de administrare consemnate in prospectul oricarui medicament. Chiar daca ar parea ca medicamentul X poate fi dat prin tehnica Y asta nu inseamna ca e permis. Chiar daca dexametazona e o solutie intr-o fiola ea nu se poate utiliza prin nebulizare, chiar daca se potriveste perfect in aparatul de nebulizat.

Din acelasi motiv din care nu punem in nas un supozitor cu paracetamol la un copil racit si febril, caruia ii curg mucii abundent. Desi supozitorul se potriveste perfect in oricare nara, il bagam unde ar trebui. Asa si cu dexametazona fiole," explica medicul Mihai Craiu pe pagina de Facebook.

Potrivit unui sondaj facut de medicii de la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului din Bucuresti, 94% dintre parintii care vin cu cei mici la spital au deja acasa un aparat de nebulizare.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dr mihai craiu Nebulizare

Articole recomandate

Citeste si despre