Fumatul pasiv de-a lungul vietii pune sarcina in pericol

/ / Modificat: 2007-08-31
Fumatul pasiv de-a lungul vietii pune sarcina in pericol





 

Un nou studiu sugereaza ca probabilitatea de a pierde sarcina este mai mare la femeile care au fost expuse la fum de tigara in copilarie, relateaza Reuters Health.

In cadrul unui studiu care a inclus 2.200 de femei insarcinate nefumatoare, cercetatorii au descoperit ca cele care au fost expuse la fumul de tigara al parintilor prezentau un risc mai mare cu 80% de a pierde sarcina spre deosebire de femeile ai caror parinti nu fumau.

Acesta este primul studiu din lume care indica o legatura intre fumatul pasiv in copilarie si abilitatea reproducatoare la maturitate. Specialistii au precizat ca sunt necesare multe alte studii care sa confirme aceste descoperiri.

Totusi, descoperirile de pana acum se bazeaza pe studiul a 2. 162 de femei care au dus sarcina la termen si care au ramas insarcinate cu ajutorul tratamentelor de fertilizare.

Cercetatorii au descoperit ca riscul de a pierde sarcina este mai mare daca ambii parinti ai mamei au fumat. Nu se stie clar de ce ar afecta fumul de tigara din copilarie o sarcina care se produce la maturitate, dar specialistii stiu sigur ca fumul de tigara contine mii de chimicale inclusiv unele care se stie ca dauneaza sanatatii reproducatoare – plumb, benzen si cadmiu.

Sistemul reproducator este mult mai sensibil in copilarie pentru ca in acea perioada este in plina dezvoltare. Cercetatorii spun ca exista suficiente dovezi care sa ne convinga de faptul ca nu trebuie sa fumam in prezenta copiilor nostrii, nu numai de dragul sanatatiilor dar si a nepotilor nostrii.

Alina Sica

Redactor Copilul.ro

31 August 2007

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre