Epidemie de rujeola in Romania. Medic: "Avem copii cu insuficienta respiratorie si necesar de oxigen"

/ / Modificat: 2023-12-09
Epidemie de rujeola in Romania. Medic:

Este epidemie de rujeola in Romania. Medicii trag un semnal de alarma si spun ca foarte multi copii care ajung la spital sunt nevaccinati.

Este pentru a doua oara in 7 ani cand Romania declara epidemie de rujeola. Numarul cazurilor a crescut alarmant in ultimii ani, avertizeaza medicii. Boala este extrem de contagioasa si poate duce la complicatii grave, chiar la deces daca nu este tratata corespunzator. 

"Rujeola e o boala severa, care scade imunitate"

Desi este o boala a copilariei, medicii spun ca la spital ajung chiar si adulti care au nevoie de internare. 

Doctorul George Jugulete, medic primar boli infectioase la Institutul Matei Bals, a dezvaluit ca jumatate din sectiile de copii sunt pline cu micuti care au aceasta afectiune, unii care cu insuficienta respiratorie. 

 ”Rujeola e o boala severa atat pe termen scurt, dar mai ales si pe termen lung. Scade imunitatea generala a organismului atat la nivel la nivelul portilor de intrare cutanate si respiratorii, dar si prin scaderea imunitatii celulare a organelor, deci organele nu se mai apara si atunci apar complicatii de tot genul la toate aparatele sistemului organismului. Avem complicatii ORL cu laringite, care pot evolua cu crup si insuficienta respiratorie, otite.

Avem complicatii respiratorii cu pneumonii. Si ele pot evolua cu insuficiente respiratorii. Chiar acum avem copii cu insuficienta respiratorie si necesar de oxigen. Avem complicatii la nivelul digestiv, cu hepatite, pancreatite, boala diareica, dar cele mai de temut sunt cele neurologice de tip encefalita sub-acuta sau acuta, care se poate solda chiar cu deces”, a explicat medicul George Jugulete. 

Nevaccinarea, principala cauza

De asemenea, medicul atrage atentia asupra aceleiasi cauze: nevaccinarea copiilor. Specialistul spune ca in perioada pandemiei, foarte multi copii nu au mai fost imunizati, de aici si aparitia unui numar foarte mare de afectiuni contagioase. 

”Din pacate, in Romania, desi stateam inca din pandemie la un ritm scazut de vaccinare impotriva acestei afectiuni, deci raportul de vaccinare era sub 80%, pandemia a facut ca acest raport sa scada si mai mult. Si atunci, din diverse motive, copii au fost izolati, n-am ajuns la medicul familie, scazand rata vaccinarii. Au inceput sa apara nou cazul de rujeola, rujeola care este foarte contagioasa.”

 ”Da, sunt destul de multe cazuri la noi in spital. Jumate din sectiile de copii sunt pline cu aceasta afectiune, ceea ce este grav, ca sunt si cazuri chiar din Bucuresti. Exista si chiar si un focar la o scoala din Bucuresti, copiii care as zice ca ar fi fost obligatoriu sa fie vaccinati. Din pacate, nu sunt vaccinati si atunci am avut foarte multe cazuri din acest focar in centrul Bucurestiului.”

Care sunt simptomele rujeolei

Rujeola este o boala foarte contagioasa, care are perioada de incubatie intre 10 si 12 zile. Printre simptome se numara febra, tuse seaca, inflamare a mucoasei nazale si conjunctivita. La 2-3 zile de la debutul simptomelor pot aparea pete mici albe pe piele, iar la 3-5 zile se declanseaza eruptia cutanata. 

Petele apar mai intai pe fata, apoi pe cap si pe tot corpul. De asemenea, pacientii pot prezenta febra mare. 

Cum poate fi prevenita rujeola 

Rujeola poate fi prevenita prin vaccinare. Serul ROR, impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei, se face in doua doze, la 12 luni si intre 5 si 7 ani. In Romania avem 78% cu prima doza si doar 62 la suta cu a doua.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Rujeola copii Epidemie rujeola

Articole recomandate

Citeste si despre