Coronavirusul la copii. Ce simptome are, cum se transmite si 3 reguli simple de preventie

/ / Modificat: 2020-01-27
Coronavirusul la copii. Ce simptome are, cum se transmite si 3 reguli simple de preventie

Coronavirusul face prapad in China. Numarul deceselor provocate a crescut la 81, iar numarul total de cazuri de imbolnavire confirmate a ajuns la 3000, a anuntat comisia nationala de sanatate din China.

Printre cei afectati de coronavirus se afla si o fetita din Wuhan, in varsta de doi ani, cea mai mica victima a periculosului virus. 

Ce este coronavirusul

Virusul face parte din familia coronavirusurilor (din care fac parte SARS - sindromul respiratoriu acut sever si MERS - sindromul respiratoriu al Orientului Mijlociu). 

Potrivit Organizaţiei Mondial a Sanatatii (OMS), coronavirusurile sunt o familie de virusuri care cauzeaza imbolnaviri ce variază de la simple raceli, la altele mult mai grave, cum ar fi bolile respiratorii grave. Aceste virusuri pot fi transmise de la animale la oameni. 

Denumit 2019-nCoV, virusul din China este o ramura noua, care nu a fost identificata anterior la oameni.

Coronarovirusul poate infecta oamenii, animalele si pasarile.

Ce simptome are coronavirusul

Medicul Tudor Ciuhodaru a scris pe pagina sa de Facebook ca simptomatologia este pseudogripala (si de regula moderata): 

  • febra
  • tuse 
  • stranut 
  • rinoree (nas care curge)
  • dispnee (greutate in respirtatie) 
  • senzatia de gat uscat
  • imagistic se constata infiltrat pulmonar bilateral.

Autoritatile chineze au realizat ghidul pentru identificarea coronavirusului si prezinta modalitatile de prevenire. 

In acest ghid se arata ca simptomele pot aparea intre 2 si 14 zile de la expunere. La bebelusi, varstnici si persoanele cu un sistem imunitar scazut, coronavirusurul pot duce la afectiuni respiratorii, precum pneumonia sau bronsita, iar in cazuri mai grave, poate duce la disfunctii sau chiar cedari ale organelor.

Cum se trateaza coronavirusul

Transmiterea de la o persoana la alta se face cu mare usurinta pe cale aeriana (vorbire, tuse, stranut) sau prin contact direct sau indirect cu secretiile respiratorii aflate pe mainile acestora sau pe suprafete contaminate, dupa cum noteaza medicul Ciuhodaru. 

Transmiterea s-ar face prin contact (direct/ingestie/produse contaminate) cu animale infectate.

Cum este diagnosticat coronavirusul?

Pentru a putea diagnostica coronavirusul este necesar un esantion extras din frotiu nazal, frotiu faringian sau aspirat nazofaringian. In anumite cazuri poate fi necesara utilizarea altor tehnici complementare, cum ar fi analize de sange, tomografie sau radiografie toracica pentru a diagnostica prezenta pneumoniei. Probele obtinute sunt analizate ulterior in laborator si rezultatele vor confirma sau nu prezenta virusului.

Exista si un test rapid pentru diagnosticarea coronavirusului. Acesta se gaseste in SUA. Rezultatele vin in 24 de ore, scrie supermame.ro.

Care este tratamentul pentru un coronavirus?

Nu exista pana acum un tratament specific recomandat pentru infectia cu noul coronavirus, potrivit Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor. Tratamentul pentru coronavisuri este simptomatic:

  • scaderea febrei 
  • ameliorarea simptomele digestive
  • consumul de lichide
  • umidificatoare de aer in incaperile in care se afla pacientii. 

Tratamentul cu antibiotic nu este indicat decat la suprainfectii bacteriene. 

"Antibioterapia fara discernamant este nu doar ineficienta ci si potential periculoasa! Poate duce la selectionarea germenilor rezistenti, agravarea afectiunilor de baza sau da efecte secundare multiple nedorite," precizeaza medicul Tudor Ciuhodaru.  

3 reguli de preventie 

Tudor Ciuhodaru spune care sunt si cele mai simple reguli prin care poti preveni infectia cu coronavirus, aceleasi ca pentru orice viroza. 

1. Evitati contactul cu persoanele bolnave (nu calatoriti in zonele cu risc, evitati aglomeratiile (unde exista risc crescut de a intra in contact cu o persoana infectata, nu stati langa persoanele care tusesc sau stranuta, nu vizitati si nu duceti in colectivitati persoanele bolnave).

2. Respectati regulile generale si individuale de igienă: utilizarea batistei si spalatul pe maini, pusul mainii la gura atunci cand tusim sau stranutam, evitarea contaminarii prin atingerea cu mainile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnica a locuinţelor sau a birourilor cu mentinerea unei temperaturi de 18-22 grade precum si igienizarea spatiilor si a suprafeţelor.

3. Spalati-va cat mai des pe maini cu apa si sapun, spalatul trebuie sa dureze cel putin 20 de secunde, insistand pe pliurile si spatiile interdigitale, apoi uscati mainile cu prosoape de hartie sau aer cald sau daca nu sunteti in apropierea apei puteti utiliza, cu eficinta mai redusa, un dezinfectant pe baza de alcool.In acestr caz, OMS recomanda tuturor tarilor monitorizare activa, preventie si pregatiri pentru o eventuala interventie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Coronavirus Simptome Preventie

Articole recomandate

Citeste si despre