Copiii supraponderali ajung mai repede la pubertate

/ / Modificat: 2007-03-05
Copiii supraponderali ajung mai repede la pubertate

 

Fetitele care sunt supraponderale la varsta de 3 ani risca sa ajunga foarte devreme la pubertate, chiar in jurul varstei de 9 ani, sugereaza un studiu realizisat in Statele Unite. Rezultatele studiului care a fost publicat in revista "Pediatrics" sugereaza ca persoanele care ajung la pubertate inaintea varstei de 10 ani incep sa bea alcool si sa aibe relatii sexuale mai devreme. De asemenea, si riscul de aparitie a cancerelor, pe parcursul vietii, este mai mare fata de restul persoanelor.

Varsta medie si general acceptata pentru ca o fetita sa aibe manifestari ale pubertatii este de 10 ani sau mai mult. Cercetatorii care au facut studiul au descoperit insa ca fetele care la varstele mici, pana in 3-4 ani au fost supraponderale, au ajuns la pubertate la varsta de 9 ani. Din 354 de fete care au fost urmarite de la varsta de 3 ani si pana la 12 ani, aproape jumatate, 168, au avut manifestari care apar la pubertate la varsta de 9 ani, de exemplu dezvoltarea sanilor. Multe dintre aceste fete au avut un indice de masa corporala destul de mare in copilarie.

Acest studiu realizat de Universitatea din Michigan intareste rezultatele cercetarilor realizate in 2000 de Universitatea din Bristol conform carora una din 6 fete ajunge la pubertate inaintea varstei de 8 ani - cu 18 luni mai devreme decat mamele lor. O teorie asupra acestei probleme sustine ca pubertatea este declansata de un hormon numit leptin care este produs de tesutul adipos, acesta determinand modificarile timpuri din viata fetitelor.

5 Martie 2007

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre