Avertisment de la OMS: Chestiune de timp pana la o pandemie de gripa

/ / Modificat: 2019-03-13
Avertisment de la OMS: Chestiune de timp pana la o pandemie de gripa

Expertii de la Organizatia Mondiala a Sanatatii sustin ca este doar o chestiune de timp pana la o situatie de criza planetara din cauza gripei.

Epidemia este declarata doar la nivel national, in timp ce pandemia afecteaza zone mari ale globului, ca in 2009 si 2010, cand un virus de origine animala, numit virus porcin, a ajuns sa se transmita la om.

"In situatia in care un astfel de virus provoaca numai imbolnaviri umane, exista riscul ca tulpina sa fie foarte virulenta si sa se inregistreze nu doar imbolnaviri, ci si decese", a precizat Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, membru in Comitetul Executiv al OMS, pentru Digi 24.

Acesta a mai spus ca nu se pune problema ca numarul victimelor sa fie la fel de mare ca in cazul pandemiilor din 1918-1919.

"OMS are un plan global de actiune si fiecare tara trebuie sa-l aplice la nivel national: trebuie sa existe o pregatire a sistemelor nationale de supraveghere a gripei, a sistemului care asigura vaccinul sezonier, pentru ca administrarea lui e un bun exemplu, care ne demonstreaza cum ar trebui facute lucrurile cand apare amenintarea unei pandemii. Trebuie constituite stocuri, sa existe agreement-uri intre state, inclusiv cu companii farmaceutice, ca sa existe acces la vaccin si la medicatia antivirala. Vaccinul pentru preventie, iar la gripa pandemica se face un vaccin pentru acea tulpina. Am facut la fel in 2009", a adaugat presedintele Societatii Romane de Microbiologie.

In acest caz, oamenii trebuie sa respecte masurile de precautie pe care le iau intr-un sezon normal de gripa.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Gripa Epidemie gripa

Articole recomandate

Citeste si despre