Taxa de 80 de lei pe noapte la Spitalul de Pediatrie din Brasov, pentru parinti

/ / Modificat: 2019-05-16
Taxa de 80 de lei pe noapte la Spitalul de Pediatrie din Brasov, pentru parinti

Spitalul de pediatrie din Brasov impune taxa de 80 de lei pe noapte pentru parintii care vor sa stea impreuna cu copilul bolnav.

In aceste conditii, la poarta spitalului stau zeci de parinti care nu isi permit sa platească, iar copii chiar si in varsta de 4 ani se trezesc dupa operatii sau alte probleme, singuri intr-un pat de spital.

"Statul impune costuri de lux pentru cei care trebuie sa insoteasca un copil bolnav la spital. Zilele acestea am dat peste un document care detalia cat trebuie sa plateasca cineva pentru a putea sta la spital alaturi de un copil bolnav care are peste 3 ani. Este vorba despre spitalul de pediatrie Brasov, iar suma se ridica la 80 lei/noapte", scrie deputatul Claudiu Nasui pe pagina sa de Facebook, preluat de News.ro.

Cum s-a ajuns la acest cost

Prima componenta pare o gluma: parintilor li se promit trei mese pentru suma de 7 lei pe zi. Ce anume poate servi un adult pentru 2,33 lei per masa? O simpla supa la cutie de la supermarket este in medie 2,34 lei.

Evident ca se mizeaza pe faptul ca oamenii vor cumpara altceva, cel mai probabil tot din incinta spitalului, ca doar nu o sa isi lase copilul bolnav singur, doar pentru a merge sa manance. Apoi, avem sectiunea de utilitati.

Daca mesele sunt puternic sub-evaluate, aici, deodata, avem o suma de 35 de lei, pentru o persoana care sta in acelasi salon cu pacientul pe care il insoteste. Daca e sa ne uitam la consumul pe luna de energie al unei gospodarii in Romania, vedem ca 35 de lei este suma lunara platita de o persoana (conform estimarilor World Energetic Council).

Cu toate acestea, spitalul judetean Brasov apreciaza ca aceasta suma este una corecta pe zi pentru un parinte care vrea sa fie alaturi de copilul sau bolnav. Urmatorii 30 de lei pe zi bugetati sunt pentru dezinfectari, in contextul in care o sticla de dezinfectant concentrat pentru spital din care se fac 200 de litri de solutie de curatat se poate achizitiona pe piata cu 50 de lei. Nu mai vorbim aici despre toate scandalurile din jurul subiectului sau despre faptul ca Romania este campioana la infectiile nosocomiale. Acum, insotitorii mai trebuie sa si plateasca pentru ele. Ultima cheltuiala de pe lista este cea pentru spalatorie, mai exact 8 lei pe zi. Pretul pentru curatatul, spalatul si calcatul unui cearceaf la o curatatorie profesionista in Bucuresti este, in medie, de 7,9 lei. Sa fie serviciile acestea mai de calitate la spitalul pediatric din Brasov?", explica deputatul.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre