Hipoacuzia sau pierderea auzului la copii

/ / Modificat: 2013-04-22
Hipoacuzia sau pierderea auzului la copii

Hipoacuzia este definita ca pierderea graduala a auzului sau scaderea acuitatii auditive. Poate aparea de la nastere, fiind vorba de hipoacuzie congenitala, sau se poate declansa in copilarie, cand se considera ca este dobandita. Reprezinta o tulburare de auz importanta, care poate avea repercusiuni grave in dezvoltarea copilului. Descopera care sunt cauzele auzului slab la copii, cum recunosti hipoacuzia la bebelusi si ce tratamente exista!

Care sunt cauzele hipoacuziei la copii?

Exista doua tipuri de hipoacuzie la copii - congenitala si dobandita - fiecare dintre ele avand cauze proprii. Hipoacuzia congenitala poate aparea pe fondul unor defecte craniofaciale sau neurologice.

Hipoacuzia dobandita nu apare de la nastere, ci se dezvolta ulterior, cel mai adesea din cauza infectiilor postnatale - pojar, encefalita, meningita, oreion, rubeola -, dar si a traumatismelor craniene sau administrarii unor medicamente ototoxice. Otita medie este una dintre cele mai frecvent intalnite cauze ale hipoacuziei in copilarie.

Cum se manifesta hipoacuzia?

Hipoacuzia inseamna pierderea treptata a auzului. Acest lucru inseamna ca acuitatea auditiva a copilului incepe sa scada, pana la pierderea completa a auzului. Functia auditiva poate fi salvata prin intermediul unor interventii timpurii sau a tratamentului cauzelor care o declanseaza.

Copilul hipoacuzic aude foarte slab sunetele din jurul lui si nu reactioneaza la stimulente auditive intense asa cum ar face-o un copil normal. Cand este mai maricel, iti dai seama mai usor ca este hipoacuzic, insa la varsta de bebelusi este important sa urmaresti cateva indicii esentiale:

  • nu reactioneaza la sunete, nici cand stimulii auditivi sunt aproape de el;
  • nu incearca sa localizeze sunetul cu privirea atunci cand obiectul zgomotos nu este in raza lui vizuala;
  • nu tresare la auzul numelui sau la alti stimuli verbali;
  • nu scoate niciun sunet sau nu vorbeste deloc pana la 18 luni.

In situatia in care apar astfel de simptome sau suspectezi ca cel mic nu aude bine, du-l la medic, pentru mai multe investigatii.

Cum se trateaza hipoacuzia?

Daca hipoacuzia nu este diagnosticata la timp, poate afecta sever atat dezvoltarea vorbirii, cat si pe cea cognitiva a copilului. Cu cat sunt luate de timpuriu masurile terapeutice adecvate, cu atat copilul poate duce o viata normala si poate avea aceleasi performante intelectuale ca ale celorlalti copii.

Tratamentul acestei tulburari depinde de cauza care a declansat-o. In cazul in care este declansata de malformatii congenitale sau alte afectiuni, atunci tratarea lor poate reda functia auditiva copilului. Unele defecte din nastere, care stau la baza hipoacuziei congenitale, pot fi corectate chirurgical.

In situatia in care interventiile chirurgicale nu ajuta la redarea functiei auditive, iar cauzele hipoacuziei sunt necunoscute, medicii recomanda protezele auditive. Acestea compenseaza pierderea functiei auditive. Desi in trecut, existau proteze doar pentru copiii cu varsta peste 15 luni, producatorii au inceput sa scoata pe piata modele adaptate si pentru bebelusii in varsta de 3 luni.

Cunosti cazuri de copii hipoacuzici? Si-au pastrat simtul auditiv sau au avut nevoie de proteze pentru a compensa functia auditiva? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Auz copii

Articole recomandate

Citeste si despre