Drama prin care a trecut celebra artista Aura Urziceanu. Sora ei a murit la doar 1 an si jumatate, iar mama a vandut-o pe 10 bani

/ / Modificat: 2023-10-22
Drama prin care a trecut celebra artista Aura Urziceanu. Sora ei a murit la doar 1 an si jumatate, iar mama a vandut-o pe 10 bani

Aura Urziceanu, celebra artista din Romania, cantareata si compozitoare de jazz, ascunde o mare drama. Nascuta in anul 1946, Aura Urziceanu a urmat calea tatalui sau, Nelu Urziceanu, si a studia vioara. In anul 1989, a plecat din Romania si s-a mutat in Toronto impreuna cu sotul sau. 

A revenit in tara dupa 11 ani, pentru a participa la o emisiune. Mai apoi, in 2004, a primit invitatia si a acceptat sa fie membru al juriului la Festivalul „Cerbul de aur” de la Brasov.

A inceput sa studieze vioara la 5 ani 

Aura Urziceanu s-a nascut intr-o familie de artisti, cu tata violonist si mama pianista. Ea a inceput sa studieze vioara la doar 5 ani, sub supravegherea tatalui sau, despre care spunea ca a fost foarte strict cu ea in copilarie. 

„Tatal nostru era foarte strict cu noi. In casa nu se asculta decat muzica clasica. Am avut o copilarie stricta. Pe la 8-10 ani ma vedea tata in oglinda, aranjandu-mi parul, si-mi spunea: „Nu, nu! Lasa parul! Treci la vioara”. Normal ca nu-mi convenea”, spunea Aura Urziceanu, in 2009, intr-un interviu pentru Revista Tango.

Voia sa devina balerina, insa un accident i-a spulberat acest vis

Celebra artista nu si-a dorit sa devina cantareata, visul sau cel mare fiind acela de a deveni balerina. Din pacate acest vis maret al sau a fost spulberat din cauza unui accident. A fost lovita de o bicicleta, iar in urma acestui incident i-a fost afectata grav gamba piciorului stang. Atunci medicii i-au recomandat sa renunte la dans. 

„Am plans, dar mi-a trecut. Apoi, m-am trezit cantand”, a afirmat Aura Urziceanu.

Desi la vioara nu excela, Aura Urziceanu a impresionat mereu cu vocea ei, fiind comparata cu ea a unui inger. A inceput sa cante jazz la varsta de 16 ani, cand Cornel Chiriac a invitat-o la radio.

„Cand mi-a pus cateva melodii de-ale Ellei Fitzgerald, am zis: ‘Vai de mine! Canta la fel ca mine!’”, si-a amintit artista.

Sora ei a murit la 1 an si jumatate 

Aura Urziceanu a mai avut o sora mai mare, pe nume Nuta. Aceasta s-a stins insa din viata la doar 1 an si jumatate. De teama sa nu o piarda si pe ea, mama Aurei Urziceanu a scos-o pe ferestra casei si a vandut-o pe 10 bani pentru a fi astfel ferita de rele si ghinion, potrivt traditiei. 

Aura Urziceanu, afectata de explozia centralei de la Cernobil

Aura Urziceanu spune ca atunci cand si-a inceput cariera muzicala era supla, insa totul s-a schimbat in urma exploziei centralei nucleare de la Cernobil.

„In ’86, cand a avut loc explozia de la Cernobil, eram in Romania si mie mi-a atacat tiroida. N-am avut atunci ragaz sa ma duc sa fac exercitii sa slabesc”, a precizat cantareata.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Drama vietii Vedeta

Articole recomandate

Citeste si despre