Dana Rogoz, semnal de alarma privind bullying-ul in scoli. Ce a patit fiul ei cu colegii

/ / Modificat: 2023-10-31
Dana Rogoz, semnal de alarma privind bullying-ul in scoli. Ce a patit fiul ei cu colegii

Bullying-ul este o problema de actualitate in scolile din Romania. Indiferent de mediul de provenienta, statut social sau familia din care provin, multi copii sunt victime ale acestui fenomen care capata din ce in ce mai multa amploare, de la an la an. Nici fiul Danei Rogoz nu a fost ferit de rautatile colegilor, iar unul dintre episoadele de bullying prin care a trecut a fost povestit chiar de catre mama lui.

Dana Rogoz a tras un semnal de alarma prin intermediul unei postari pe retelele de socializare si a pornit o campanie impotriva hartuirii copiilor in scoli. Vedeta a transmis ca, in anul scolar 2021-2022, a crescut cu o treime numarul sesizarilor cu privire la cazuri de bullying in scoli. Actrita a relatat ca fiul ei, Vlad, s-a confruntat cu rautati din partea altor copii inca de la o varsta frageda, mai exact cand era la gradinita. Desi a fost dificil pentru Dana Rogoz sa auda prin ce a trecut fiul ei, a stiut cum sa gestioneze situatia si l-a incurajat sa isi exprime sentimentele.

„Cand Vlad mi-a povestit prima oara de porecle sau cum 'rad colegii, mama' era inca la gradinita! Nici nu pronunta inca toate cuvintele in mod corect, in schimb supararea lui era cat se poate de reala. Mi se pareau niste situatii firesti, asa ca initial nu le-am dat importanta. Dar intr-o zi, m-am așezat la nivelul lui, l-am incurajat sa imi povesteasca tot ce vrea și i-am spus: 'Ai tot dreptul sa fii suparat, nu meriti asta.' Iar el s-a luminat tot la fata și s-a oprit din plans. Apoi am povestit despre cum ar trebui sa puna limite sau sa ceara ajutor. Inca de la gradinita, asadar, am inceput acest dialog, pe care continuam sa il avem si acum, mai ales ca lucrurile se complica odata cu varsta”, a scris vedeta, pe retelele de socializare.

Ce ar trebui sa le spunem copiilor despre bullying

Atunci cand se confrunta cu acest fenomen, multi copii se simt rusinati si sufera in tacere. Nu cer ajutorul cadrelor didactice sau parintilor si nici nu stiu cum sa iasa singuri din acele situatii. Ii putem pregati pentru astfel de scenarii, spunandu-le cateva lucruri. Copiii trebuie sa stie ca:

  • nimeni nu are dreptul sa ii jigneasca sau sa ii loveasca;
  • atunci cand cineva se comporta urat cu ei, trebuie sa puna limite: sa spuna ca acel comportament ii deranjeaza si, daca nu se opreste, sa plece de langa persoana respectiva;
  • pot cere ajutorul adultilor cand au de-a face cu astfel de situatii.

FOTO: Facebook

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bullying copii Scoala Dana rogoz

Articole recomandate

Citeste si despre