Vesti bune pentru parinti: taberele copiilor pot fi platite cu vouchere de vacanta

/ / Modificat: 2022-06-09
Vesti bune pentru parinti: taberele copiilor pot fi platite cu vouchere de vacanta

Voucherele de vacanta pe care angajatii le primesc pot fi folosite, incepand de anul acesta, pentru plata taberelor copiilor. Deputatii au adoptat proiectul de lege prin care taberele scolare ale celor mici pot fi achitate folosind vouchere de vacanta. Legea urmeaza sa fie promulgata de presedintele Klaus Iohannis si va putea fi aplicata dupa publicarea in Monitorul Oficial.

Daca pana acum voucherele pe care le primeau angajatii puteau fi folosite doar pentru achitarea serviciilor de cazare si divertisment, incepand de anul acesta salariatii le pot folosi si pentru copiii lor, atunci cand ii trimit pe acestia in tabere. Conditia pentru ca tichetele de vacanta sa poata fi folosite in acest fel este ca taberele respective sa se regaseasca intr-un pachet turistic.

Potrivit legii, un pachet turistic este „combinatia a cel putin doua tipuri diferite de servicii de calatorie destinate aceleiasi calatorii sau vacante”. Altfel spus, pentru a fi considerate drept pachet turistic, serviciile trebuie sa fie oferite de un singur comerciant sau sa fie vandute si promovate ca „pachet”.

Proiectul de lege care permite parintilor sa plateasca taberele copiilor folosind vouchere de vacanta a fost adoptat in Parlament cu 238 de voturi „pentru”, un singur vot „impotriva” si 6 abtineri.

In ce conditii se pot folosi voucherele de vacanta pentru achitarea taberelor

Pentru a putea fi achitate folosind voucherele de vacanta ale parintilor, taberele pot fi scolare, nationale sau tematice, trebuie sa fie organizate pe teritoriul Romaniei si sa participe la ele copilul/copiii titularului. Altfel spus, voucherele nu pot fi instrainate. Procedura privind plata se stabileste prin ordin comun al ministrului Educatiei si al ministrului Finantelor, se mai arata in proiectul de lege.

Voucherele de vacanta oferite romanilor au o valoare de 1450 de lei si pot fi folosite pentru plata concediilor in tara, atat prin agentii, cat si la hoteluri si pensiuni alese de beneficiar. Odata aleasa destinatia, romanii trebuie sa se asigure ca unitatea de cazare pentru care opteaza accepta plata folosind vouchere de vacanta. Acestea sunt nominale, nu pot fi instrainate sau vandute si pot fi folosite doar de catre titular, in baza actului de identitate si, mai nou, de catre copilul acestuia.

Cei care incearca sa le vanda se pot alege cu amenzi in valoare de 26.600 de lei. De asemenea, unitatile de cazare care sunt descoperite ca au acceptat tichete de vacanta cu numele altei persoane pot fi amendate cu 13.300 de lei. Pachetul platit cu vouchere de vacanta nu poate fi mai scump decat cel platit cash. In acest caz, se poate retrage licenta agentiei care accepta acest lucru. Tichetele de vacanta au o valabilitate de un an din momentul emiterii si pot acoperi mai multe tipuri de plati, insa pachetul trebuie sa includa in primul rand cazare, apoi transport, masa, agrement si tratament balnear.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Tabara copii

Articole recomandate

Citeste si despre