Vei avea un copil in 2023? Acestea sunt alocatiile si ajutoarele oferite de la stat

/ / Modificat: 2023-01-30
Vei avea un copil in 2023? Acestea sunt alocatiile si ajutoarele oferite de la stat

Urmeaza sa devii parinte in 2023? Atunci cu siguranta te intrebi ce ajutoare vei primi de la stat odata cu venirea pe lume a bebelusului.   

Modificari in ceea ce priveste  concediul de maternitate si paternitate

Guvernul a stabilit noi reglementari cu privire la concediul de maternitate si paternitate. Acesta va fi diferit fata de ce se dadea pana anul acesta. Noile reguli au intrat in vigoare incepand cu 1 ianuarie.

Potrivit noilor modificari, tatii vor primi o luna in plus de concediu de paternitate. Astfel, un proaspat tatitic poate sta acasa, cu nou-nascutul timp de doua luni. Pe de alta parte, aceasta modificare face ca mamele sa piarda o luna din ce doi ani de concediu reglementati la momentul actual.

Venituri suplimentare in perioada de concediu de maternitate

Tot incepnad de anul acesta exista si modificari in ceea ce priveste veniturile suplimentare din perioada de concediu de crestere al copilului. Valoarea veniturilor nete pe care le pot obtine fara a-si pierde dreptul la indemnizatie creste de la 6.500 lei la 10.500 de lei. Veniturile suplimentare pot fi obtinute pana la implinirea varstei de doi ani, respectiv trei ani in cazul copilului cu handicap, potrivit antena3.ro.

Creste indemnizatia pentru mamele de gemeni si tripleti

De asemenea, mamele care nasc gemeni sau tripleti vor beneficia de o crestere a indemnizatiei. Astfel, mamele care au mai mult de un copil, vor primi pentru fiecare din acesta, incepand cu al doilea, 1.500 de lei in plus.

“Am propus si s-a aprobat majorarea cu 50% a indemnizatiei de crestere a copilului pentru mamele de gemeni, tripleti sau multipleti, cu sprijinul ministrilor Muncii si Finantelor carora le multumesc. Reparam, astfel, o nedreptate care se face de ani de zile acestor parinti.

In sedinta de astazi a Guvernului, a fost adoptata aceasta modificare legislativa care le va permite mamelor de gemeni, tripleti sau multipleti sa primeasca, incepand cu al doilea bebelus, 50% in plus la indemnizatia de crestere a copilului. Aceeasi masura se va aplica si pentru mamele cu sarcini suprapuse, adica in cazul acelor mame care nasc din nou in perioada concediului de ingrijire a copilului.
Am propus modificarea OUG nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor si ma bucur ca am primit sprijinul colegilor mei Marius Constantin Budai, ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale si Adrian Caciu, ministrul Finantelor, care ne-a alocat bugetul necesar. Multumesc Elenei Tudor, presedinta ANPDCA, si colegilor din Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie.

Mamele primesc, incepand cu al doilea copil, doar contravaloarea indemnizatiei minime, adica 1.314 lei. O nedreptate, in special in cazul femeilor care, pana sa devina mame, au fost active pe piata muncii si au avut salarii substantiale, pentru care au platit contributii sociale pe masura.

De acum, suma creste pentru unele mame! In cazul doamnelor care au indemnizatia de 2.628 lei, nu apare nici o modificare, ci doar la indemnizatiile peste aceasta suma. De exemplu, mama unor tripleti, care are valoarea indemnizatiei de 3.000 de lei, va primi pentru fiecare copil, incepand cu al doilea, inca 1.500 lei, astfel incat va incasa lunar 6.000 lei.

Suma maxima prevazuta de lege pentru aceasta indemnizatie ramane 8.500 lei. Astfel, mama unor gemeni, care are acum o indemnizatie de 8.500 lei, va primi 4.250 lei in plus pentru al doilea copil, nu doar 1.314 lei cat incasa pana acum. Astfel, suma totala incasata va ajunge la 12.750 lei.”, a scris gabriela Firea pe Facebook.

Ajutoare pentru mame

Proaspetele mamici care provin din categoriile cele mai defavorizate vor primi sprijin in valoare de 2.000 lei pentru trusouri, in primele trei luni de la nasterea bebelusilor. Acestea vor fi oferite sub forma de card si vor putea fi folosite pentru a cumpara hainute, scutece si accesorii de ingrijire medicala pentru bebelusi.

De acest sprijin vor beneficia:

  • mamele carora le‑a fost stabilit dreptul la venitul minim garantat;
  • mamele care fac parte din familii beneficiare de alocatie pentru sustinerea familiei;
  • mamele cu dizabilitati;
  • mamele aflate temporar in situatii critice de viata – victime ale calamitatilor, ale violentei domestice, persoane dependente si/sau care se afla in situatii deosebite de vulnerabilitate, stabilite prin ancheta sociala intocmita de autoritatile publice cu atributii in domeniul asistentei sociale;
  • mame si care nu detin acte de identitate si nu pot accede la drepturile civile;
  • mamele minore;
  • mamele – cetateni straini sau apatrizi proveniti din zona conflictului armat din Ucraina.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alocatie de stat Alocatii copii

Articole recomandate

Citeste si despre